”La 5 ani mi-a dat un pumn în gură”. 4 cazuri dramatice cu jucătoare de tenis și părinți-antrenori

Ultima actualizare:

    Mirjana Lucic-Baroni in actiuneFOTO: AP
Mirjana Lucic-Baroni in actiuneFOTO: AP

Cazul Andradei Surdeanu, bătută de tatăl său pentru că a pierdut un meci de tenis, nu e singular în tenisul mondial. Iată patru exemple de nume mari ale tenisului mondial feminin care au avut de suferit din cauza taților transformați peste noapte în antrenori.

În tenis, de fapt în toate sporturile individuale, de multe ori locul antrenorului e luat de unul dintre părinți. De tată în special, căci se consideră că are mai multă autoritate. De multă ori, mergându-se pe principiul ”eu te-am făcut, eu te omor”, părintele sare calul și își bate copilul. Cazul Andradei Surdeanu, despre care ați putut citi AICI, este doar ultimul dintr-o lungă listă de abuzuri fizice sau psihice comise de părinți asupra copiilor lor în tenis.

Mary Pierce

Mary Pierce pe vremea când încă mai era în circuitul profesionist
Mary Pierce pe vremea când încă mai era în circuitul profesionist

Fostă campioană la Australian Open în 1995 și la Roland Garros în 2000, franțuzoaica Mary Pierce (39 de ani) a fost antrenată, la începutul carierei sale, de tatăl său, Jim. American de origine, acesta era o fire extrem de nervoasă și a șocat pentru prima dată pe când fiica sa avea doar 12 ani. Atunci, la un banal meci de junioare, Jim i-a strigat fetei sale: ”Mary, omoar-o pe ticăloasă!”. Apoi, în 1992, când Pierce avea 17 ani, a bătut doi fani la Roland Garros. Atacul asupra vărului lui Mary, Olivier, din 1993, tot de la Roland Garros, a pus capac, iar Mary Pierce a obținut un ordin de restricție împotriva tatălui său. Avea doar 18 ani, iar de atunci era însoțită mereu de un bodyguard, care să o apere împotriva unui eventual atac de-al tatălui. La proces au ieșit la iveală și alte lucruri neștiute, cum ar fi că zilnic Mary era agresată verbal de Jim.

Mirjana Lucic-Baroni

Croata Mirjana Lucic-Baroni (32 de ani), cunoscută iubitorilor tenisului de la noi din țară după victoria surprinzătoare obținută în fața Simonei Halep la US Open, este unul dintre copiii minune ai tenisului care au fost însă traumatizați în copilărie de unul dintre părinți. Pe când avea 14 ani a cucerit titlul junioarelor atât la US Open cât și la Australian Open. Succesele au continuat și când a trecut în circuitul senioarelor, adică în 1997, la 15 ani. A șocat de la al doilea turneu, căci a cucerit titlul. Se întâmpla la Bol.apoi, succesele au continuat, ajungând și în semifinale de Grand Slam.

Jelena Dokic a fost pe locul 4 în clasamentul mondial
Jelena Dokic a fost pe locul 4 în clasamentul mondial

Antrenor în acea perioadă îi era tatăl ei, Marinko. Din păcate, un om foarte violent, și nu doar verbal. La câțiva ani după prima retragere din activitate, Mirjana declara că aproape zilnic era bătută de taăl ei. Prima bătaie a venit când ea avea doar 5 ani și pierduse un meci în fața unei fetițe cu patru ani mai mare! ”Tatăl meu m-a lovit în faţă. Sângele curgea în toată casa, iar eu nu aveam idee ce se întâmplă, eram în stare de şoc. După asta, lucrurile au continuat în acelaşi sens, tot timpul", declara Mirjana Lucic. Un alt incident halucinant s-a petrecut la 14 ani, după o semifinală pierdută la Milano. Când s-a întors acasă, tatăl său a băgat-o într-o cadă și a bătut-o timp de 40 de minute! Pentru a scăpa de torturi, a fugit în SUA alături de mama și frații ei. Se întâmpla în 1998, pe când avea doar 16 ani! Ca să se răzbune, tatăl ei i-a luat toți banii. Din cauza problemelor financiare și a traumelor psihice, Mirjana a abandonat tenisul în 2003. A revenit în circuit mai matură și plină de optimism în 2010, și până acum a făcut-o foarte bine.

Andrea Jaeger

În vârstă de 49 de ani, americanca Andrea Jaeger a fost un alt copil minune al tenisului. La vârsta de 16 ani era deja numărul 2 în lume, iar la 20 de ani spunea adio tenisului. S-a dedicat acțiunilor caritabile, iar un interviu acordat mulți ani după retragere avea să scoată la iveală lucruri inimaginabile petrecute între ea și tatăl său, care, evident, era antrenorul ei. German de origine, acesta era obsedat de disciplină şi extrem de competitiv. Uneori  îi aplica pedepse fizice iar odată, când a pierdut un meci la US Open, nici măcar nu a lăsat-o să-şi facă duş ci a suit-o în maşină şi a condus 1600 de kilometri până acasă, certând-o tot drumul!

Mirjana Lucicn Baroni, o jucatoare impulsiva
Mirjana Lucicn Baroni, o jucatoare impulsiva

Un exemplu concludent al terorii în care trăia Andrea e episodul petrecut în seara de dinaintea finale de la Wimbledon, din 1983. „În după-amiaza precedent finalei, am avut o ceartă cu tatăl meu. Urma să mă disciplineze în maniera lui aşa că am alergat afară din cameră, ştiind că nu va face nimic în public. Am luat un taxi și nu am mai venit până a doua zi”, avea să recunoască Andrea Jaeger.

Jelena Dokic

Andrea Jaeger era în adolescenţă un star al tenisului
Andrea Jaeger era în adolescenţă un star al tenisului

În vârstă de 31 de ani, Jelena Dokic a fost tot un copil minune al tenisului – se pare că acestea sunt cazurile în care teroarea taților e cel mai bine pusă în evidență. La 19 ani ocupa locul 4 în clasamentul mondial, dar lumea scria mai mult despre tatăl ei, Damir, decât despre Jelena. Aceasta pentru că Damir era mai preocupat de adversare, pe care le discredita cum putea, sau se concentra pe cum să o traumatizeze fizic și psihic pe fiica sa. La un moment dat, Damir a fost interzis pe arene, iar câțiva ani mai târziu, adică prin 2009, el a fost condamnat 17 luni la închisoare deoarece l-a amenințat cu o grenadă pe ambasadorul Australiei în Serbia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net