Tot ce trebuie să ştii despre «Prima Casă»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ce garanţie îţi oferă statul în programul "Prima Casă"? Care este venitul necesar pentru a beneficia de creditul maxim? Ce bani poţi să obţii şi ce preţuri au locuinţele? Sunt doar câteva întrebări la care îţi va răspunde azi specialistul Click!, analistul financiar, Alexandra Popa.

Garanţia statului în cadrul celei de-a doua etape a programului "Prima Casă" a rămas la plafonul iniţial de 60.000 euro, atât pentru imobilele finalizate cât şi pentru cele la roşu, indiferent de anul construcţiei.

În consecinţă, speculaţiile conform cărora dezvoltatorii ar putea fi favorizaţi de o eventuală majorare a plafonului doar pentru imobilele noi nu s-au concretizat.

Doar persoanele care doresc să-şi construiască o locuinţă beneficiază de o garanţie majorată cu 10.000 euro. „Cei care obţin o autorizaţie de construcţie după data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern - persoanele fizice individuale vor primi o garanţie de 70.000 de euro", a precizat premierul Emil Boc.

Asociaţi-vă pentru a construi

În cazul construcţiilor de locuinţe, beneficiarul va trebui să fie proprietarul terenului. În plus, se schimbă procedura de lucru. Banii vor fi eliberaţi de bancă pe stadii de execuţie a lucrărilor. Anterior, creditul era primit doar la finalizarea lucrărilor.

Bugetul alocat pentru acest an e de 700 milioane de euro, fără a fi defalcat pe tipuri de locuinţe finanţate.

Cei care s-au grăbit nu au de câştigat

La începutul anului, formula iniţială a programului "Prima Casă" a fost prelungită pentru toţi cei care semnau un antecontract de vânzare-cumpărare imobil până pe 15 februarie. Cei care s-au grăbit însă să semneze un astfel de act, ar putea regreta acum, mai ales dacă imobilul nu este chiar ce şi-ar fi dorit.

Creditul maxim, 71.250 euro

În situaţia în care valoarea garanţiei acordate prin programul "Prima Casă" creşte la 70.000 euro, la un avans de 5%, valoarea maximă a creditului devine 66.500 euro.

Pentru această sumă, în condiţiile actuale de dobândă, rata lunară (la un credit pe 30 ani) variază între 330 euro şi 345 euro, în funcţie de oferta fiecărei bănci. În cazul garanţiei de 75.000 euro, la un avans de 5%, valoarea maximă a creditului devine 71.250 euro.

Pentru această sumă, în condiţiile actuale de dobândă, rata lunară (la un credit pe 30 ani) variază între 360 euro şi 370 euro, în funcţie de oferta fiecărei bănci. 

Preţurile scad cu 10 - 20%

Preţurile locuinţelor din România vor continua să scadă în acest an, cu 10-15% la cele noi şi cu 15-20% pentru cele vechi, a declarat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian, citat de Mediafax.

Potrivit datelor companiei, în 2008, preţurile locuinţelor s-au redus în medie cu 30-40%. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Bucureşti şi Cluj-Napoca, de până la 40%, respectiv 30%, în timp ce în Timişoara au avut loc cele mai mici reduceri, de până la 23%.

Mai multe informaţii despre bănci şi alte instituţii financiare găsiţi pe Conso.ro.

Trei trepte de garantare

simeon stalpnicul png

Peste 14.000 de dosare, primite

În ultimele zile, media dosarelor de creditare pentru "Prima Casă", primate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a crescut la 130 - 140, de la 90 - 100, în luna ianuarie.

Potrivit preşedintelui FNGCIMM, Aurel Şaramet, de la începutul programului au fost primite peste 14.000 de dosare, în valoare de 600 milioane de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net