Vrei o întreţinere mică la iarnă? Montează repartitoare!

Ultima actualizare:

    Instalarea costă  între 95 - 125 lei
Instalarea costă între 95 - 125 lei

Deşi toamna nu dă semne că s-ar instala prea curând, ar trebui să ne gândim de pe acum la factura de întreţinere care o să ne usture la buzunare odată cu sosirea sezonului rece. Viorel Mazilu, directorul unei firme specializate în montarea de repartitoare şi Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, ne spun în ce condiţii se instalează acestea şi cum să le folosim corect.

Ce sunt repartitoarele?

Repartitoarele reprezintă dis­pozitive electronice ce cuantifică numărul de unităţi de temperatură ce trec printr-un calorifer.

Reparti­toarele de costuri care înregistrează căldura în apartamente sunt de două tipuri: cele care ţin cont de temperatura exterioară (cea înregistrată în cameră) şi cele care ţin cont de temperatura caloriferului.

Majoritatea mo­delelor de repartitoare sunt preprogramabile şi au în componenţă un display di­gital unde se afişează consumul instantaneu şi precedent.

Apelează la firme autorizate

Exploatarea repartitoarelor de costuri se poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Repartizarea costurilor pen­­tru încălzire utilizând in­dicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane neautorizate atrage nulitatea repartizării respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor.

Cum le montezi

Viorel Mazilu, director general Elsaco Brunata Bucureşti, firmă care se ocupă cu vânzarea şi montarea repartitoarelor de costuri, a declarat că „în cazul în care minimum 80% dintre locatarii unui imobil (care locuiesc în apartamente captive la sistemul centralizat de căldură) doresc contorizarea agentului termic, asociaţia de proprietari încheie un contract de prestări servicii cu o firmă specializată şi autorizată care va monta repartitoarele.

Ulterior, fie­care proprietar trebuie să încheie cu firma respectivă un contract de montare şi de vânzare-cumpărare a repartitoarelor.

Practic, omul va trebui să plătească robineţii termostatici, repartitoarele şi mâna de lucru pentru fiecare calorifer".

De ce plătim mai mult?

„Oamenii nu închid termostatul când dau drumul la geamuri, lipesc obiecte de mobilier lângă calorifer, usucă haine pe calorifer, lasă termostatul setat pe temperatura maximă etc.

Există şi situaţii în care o persoană închide robinetul unui calorifer aflat într-o cameră nefolosită ca să plătească mai puţin.

Numai că, respectiva cameră poate avea un perete comun cu un apartament încălzit. Atunci, căldura din vecini pătrunde în camera neîncălzită, ­temperatura creşte puţin, iar repartitorul înregistrează.

Sunt şi repartitoare care înregistrează căldura degajată de calorifer. Cu cât caloriferul este mai mare, cu atât costurile vor fi mai mari", a mai spus Viorel Mazilu.

Instalarea, între 95 - 125 lei

Firma Elsaco-Brunata - 125 lei/calorifer (robinet, termostat, repartitor şi mâna de lucru);

Firma Fluid Serv - 95-120 lei/ calorifer (robinet, termostat, repartitor şi mână de lucru);

Firma Cagero - 125 lei/ calorifer (robinet, termostat, repartitor şi mână de lucru).

«Renunţi la contorizare? Vei plăti mai mult!»

Director general Elsaco-Brunata Viorel Mazilu:

În cazul în care un proprietar doreşte să renunţe la repartitoarele de cost, acesta are obligaţia de a anunţa în scris asociaţia de proprietari, urmând a fi declarat necontorizat.

În această situaţie, calculul pentru acel apartament se va face conform metodologiei stabilite de ordinul ANRSC nr. 343, luând în calcul consumul maxim înregistrat de un apartament contorizat şi majorat cu 10%.

Astfel, prin renunţare la repartitoare, factura de încălzire a acelui apartament va fi mai mare.

Uite aşa le utilizezi corect

Dacă ai montate repartitoare de căldură, specialitul Click! Mihai Mereuţă, îţi recomandă ­următoarele reguli:

simeon stalpnicul png

Aerisiţi corect! - Închide caloriferele dacă deschizi ferestrele. Reglează apoi robinetul pe poziţia antiîngheţ.

Reglează diferenţiat temperatura camerelor! - Redu temperatura caloriferului înainte de a pleca de acasă. Nu lăsa camerele să se răcească complet!

Nu acoperi caloriferul! - Nu aşeza în faţa caloriferului mobilă sau draperii groase! Nu usca haine pe calorifer!

Curăţă şi aeriseşte caloriferul! - Pentru a te asigura că energia este folosită eficient şi economic, curăţă şi aeriseşte regulat caloriferele.

Protejează repartitorul! - Fereşte-l împotriva deteriorării fizice şi a pătrunderii lichidelor în interior!

Cum se repartizează căldura pe apartamente?

Viorel Mazilu, director Elsaco Brunata Bucureşti, a pregătit pliante informative despre cum se repartizează energia termică pe tipuri de apartamente şi din ce e format consumul total facturat. Acestea vor fi lipite la avizierul blocurilor.

Numărul total de unităţi de consum pentru un apartament contorizat e format din unităţile înregistrate de repartitoare, unităţile re­partizate coloanelor de dis­tribuţie ce traversează apar­tamentul în funcţie de unităţile înregistrate de repartitorul martor şi unităţile alocate consumului comun conform cu cota indiviză.

Numărul total de unităţi de consum pentru un apartament debranşat e compus din unităţile repartizate coloanelor de distribuţie ce traversează apartamentul în funcţie de unităţile înregistrate de repartitorul martor şi unităţile alocate consumului comun conform cu cota indiviză.

Numărul total de unităţi de consum pentru un apartament ne­con­torizat e com­pus din uni­tăţile alocate corpurilor de încălzire în funcţie de suprafaţa echivalentă termic a fiecăruia, corectate cu un coeficient de corecţie cu valoarea de 1,1 pentru apartamente şi unităţile reparziate coloanelor de distribuţie ce traversează apartamentul în funcţie de unităţile înregistrate de repartitorul martor.

Preţul unei unităţi e suma unităţilor înregistrate de repartitoarele din apartamentele contorizate, unităţilor aproximate pentru apartamentele neconto­ri­zate, unităţilor repartiate părţilor comune şi unităţilor repartizate coloanelor de distribuţie din apartamente.

Suma acestora se îm­parte la cantitatea de energie termică consumată de contorul de branşament.

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net