Vrei afacerea ta? Aici se fac cursuri pentru cei care visează să ajungă antreprenori

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Îți faci bine treaba, dar ești departe de standardele șefului tău la muncă? N-ai fost niciodată declarat angajatul anului în companie și asta de macină mult? Ei bine, poate a venit vremea să ieși din sistem și să devii propriul tău stăpân. Există oameni care ar da orice să te vadă un mic afacerist cu succes mare. Iată unde și cum poți învăța să devii antreprenor!

Academia Minților Creative, înființată de UniCredit Bank, a scos de curând a doua generație de tineri antreprenori. O sută de oameni entuziaști, cu idei creative și energii constructive au deja afacerile lor, grație implicării asidue a 20 de mentori dedicați, profesioniști în domenii relevante ale mediului de afaceri din România. A treia ediție a programului, care va avea loc în primăvara anului viitor, e pe cale să înceapă. S-a dat deja starul la înscrierea unor proiecte de afaceri mici, iar cei care vor să obțină finanțare și ghidaj în demararea unui proiect nou o pot face pe acest site.

Nu ești convins încă? Poate te va convinge entuziasmul unui tânăr care și-a lansat în 2013 propriul business de succes, într-o zonă a țării în care ai fi zis că nici iarba nu crește. Faceți cunoștință cu Tică Darie, un abolvent al Academiei Minților Creative care deține un atelier de articole vestimentare din lână tocmai în Roșia Montană. Da, acea Roșia Montană.


    Tică a convins femeile din Roșia Montană să creeze articole vestimentare din lâna oilor. Foto: Facebook/Tică Darie
Tică a convins femeile din Roșia Montană să creeze articole vestimentare din lâna oilor. Foto: Facebook/Tică Darie

Afecerea lui, botezată Made in Roșia Montană, este despre mai puțin aur, dar despre mai mulți ciorapi de lână. O afacere socială, în care a implicat membrii comunității. După cum probabil știi, Roșia Montană e cunoscută pentru minerit, activitate care a fost preluată din tată-n fiu, de-a lungul secolelor. Aur mai este la Roșia Montană, însă autoritățile guvernamentale au respins un proiect minier care datează de la începutul anilor 2000. În afara extragerii aurului din munte, cum fac gnomii din Lord of the Rings, locuitorii din Roșia Montană nu au multe alternative. Asta au învățat să facă de mici, iar acum le e greu să se reorienteze profesional. Agricultura, chiar și de subzistență, nu e o soluție. Aici, la munte, vremea de potrivnică creșterii legumelor și fructelor circa opt luni pe an. Totuși, idei de afaceri mici de felul celei imaginate de Tică Darie ar putea fi soluția. Zona are un uriaș potențial turistic, iar gospodăriile de acest fel, mini pensiuni turistice, ar putea genera venituri tot timpul anului familiilor de aici. Dar, trebuie să înveți mult pentru a deveni antreprenor, iar după aceea să te ții tare pentru a-ți păstra afacerea pe linia de plutire.

Tică Darie a convins câteva femei din Roșia Montană să tricoteze din lână naturală accesorii vestimentare pentru friguroși. Femeile din Roșia Montană nu lucrează pe gratis, ci sunt plătite pentru munca lor. A început cu o femeie din comună. Apoi 20 s-au alăturat proiectului, pentru ca într-un final 50 de femei din Roșia Montană să tricoteze cot la cot pentru a produce căciuli, fulare, mănuși, veste și bluze, accesorii care sunt vândute în propriul magazin online.


    Din mâinile și andrelele femeilor din Roșia Montană ies adevărate comori
Din mâinile și andrelele femeilor din Roșia Montană ies adevărate comori

Dar Tică își amintește că nu i-a fost ușor la început. Conflictul izbucnit între localnici, care voiau continuarea mineritului, și organizațiile neguvernamentale care se împotriveau extragerii aurului cu cianură, nu i-a fost deloc favorabil. I-a fost foarte greu să-i convingă pe oameni că există viață și fără minerit.

 „Problemele m-au atras pe mine aici, să lupt și eu pentru dreptate. No, patru munți să fie dinamitați, un întreg sat să fie inundat cu cianură, plus că aici erau oameni care nu doreau să-și vândă proprietățile și erau presați să le vândă sau să le exproprieze, eventual. N-am fost deloc de acord cu treaba asta și cumva am găsit un motiv, hai să sprijin și eu oamenii ăștia, satul ăsta”, spune Tică, într-un interviu acordat recorder.ro. Întreaga poveste a tânărului care a renunțat la viața lui din Danemarca pentru a ajuta comunitatea din Roșia Montană o puteți afla din filmulețul de mai jos.

Academia Minților Creative este un program de educație financiară și antreprenorială. Alături de platforma Romanian Stories, Barometrul Minților Creative (prima cercetare din România asupra obstacolelor și perspectivelor antreprenorilor creativi), Ghidul 24/7 și Pachetul Creativ, Academia face parte din platforma UniCredit de susţinere a industriilor creative din România. 

image
image
image
image
image
image
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net