Uite ce ne aşteaptă de la 1 mai

Ultima actualizare:

    Salariul minim brut pe economie  creşte începând cu 1 mai de la  1.050 de lei la 1.250 de lei
Salariul minim brut pe economie creşte începând cu 1 mai de la 1.050 de lei la 1.250 de lei

Una caldă, alta rece! De la 1 mai, salariul minim pe economie creşte de la 1.050 de lei la 1.250 de lei. Odată cu el, se majorează automat şi contribuţiile de sănătate, dar şi punctul de amendă rutieră. Gazele se ieftinesc, iar agricultorii sunt obligaţi să-şi înregistreze terenurile deţinute şi destinaţia acestora. Iată modificările:

  • Salariul minim creşte la 1.250 de lei. Salariul minim brut pe economie creşte începând cu 1 mai de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, în baza unei Hotărâri de Guvern adoptată în ultima şedinţă a Executivului din anul 2015. De creşterea salariului minim pe economie vor beneficia, în total, 1,131 milioane de salariaţi, din care peste un milion sunt din sectorul privat, iar 39.000 din sectorul bugetar.
  • Cresc amenzile rutiere. De la 1 mai 2016, punctul de amendă va creşte de la 105 la 125 de lei. Amenzile de circulaţie vor fi majorate începând cu 1 mai, cuantumul acestora fiind stabilit de la 250 lei până la un nivel maxim de 2.500 de lei, în funcţie de gravitatea contravenţiilor comise.
  • Se majorează suma datorată la CASS. Totodată, contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS) cresc de la 57,7 lei/lună la 68,7 lei/lună – 5,5% din salariul minim pe economie. Astfel, pentru anul 2016, CASS va fi de 781 de lei (231 de lei pentru perioada ianuarie-aprilie, la care se adaugă 550 de lei datoraţi pentru perioada mai-decembrie).
  • Se ieftinesc gazele. Preţul reglementat al gazelor plătit de populaţie va scădea de la 1 mai, în medie, cu 1,5%, pentru 94% din clienţii casnici. Ieftinirea se datorează în principal reducerii tarifelor de distribuţie a gazelor. Astfel, pentru 1.517.273 clienţii casnici, din categoria de consum B1 (consum anual până la 2.400 mc), al căror furnizor este SC E.ON Energie România SA, preţurile de furnizare a gazelor naturale vor scădea cu circa 1,9%, iar pentru 1.429.948 clienţii casnici, din categoria de consum B1, al căror furnizor este SC Engie România SA, preţurile vor scădea cu circa 1%.

  • Intră în vigoare noul Cod Vamal. Regimurile vamale vor fi reorganizate într-o nouă structură. „Va fi necesară şi o corelare a prevederilor din Codul Fiscal cu noile regimuri speciale prevăzute de Codul Vamal al Uniunii Europene“, a explicat Daniel Anghel, director pentru impozite şi taxe indirecte în cadrul PwC Europa Centrală şi de Est, potrivit adevarul.ro. El a precizat că operatorii din afara UE nestabiliţi nu vor mai putea realiza operaţiuni de export.
  • Terenurile agricole tre­­­­­­buie declarate. În perioada 1-31 mai, proprietarii de terenuri agricole trebuie să şi le treacă în Registrul Agricol, precizând destinaţia utilizării, suprafaţa cultivată şi numărul pomilor. Altfel, riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
  • Fiscul publică lista datornicilor la stat. Agenţia Naţională de Administare Fiscală va publica pe site-ul instituţiei, în ultima zi a acestei luni, lista contribuabililor care înregistrează restanţe bugetare mai mari de un anumit nivel. Astfel, cuantumul minim al datoriilor la buget care se vor publica pe site-ul instituţiei e: 100.000 de lei - în cazul marilor contribuabili; 50.000 de lei - în cazul contribuabililor mijlocii; 10.000 de lei - în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv persoanele fizice care au obligaţii fiscale restante, aferente activităţilor economice desfăşurate independent sau profesiilor libere; 1.500 de lei, în cazul persoanelor fizice, altele decât cele din categoria anterioară.

  • Scad tarifele de roaming. Conform noilor prevederi ale Regulamentului UE nr.2120/2015, de la 30 aprilie scad tarifele standard de roaming în UE, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. Noile tarife valabile din aceste ţări către aceeaşi zonă de roaming, inclusiv România, sunt: 0,06 euro/minut pentru apel iniţiat, 0,0136 euro/minut pentru apel primit, 0,024 euro/SMS trimis, 0,06 euro/MB, 0,06 euro/MMS.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net