Tot ce trebuie să ştii despre înscrierea copiilor în învăţământul primar

Ultima actualizare:

    Chiar dacă nu a fost înscris la clasa pregătitoare, dacă cel mic are 7 ani poate intra în clasa întâi
Chiar dacă nu a fost înscris la clasa pregătitoare, dacă cel mic are 7 ani poate intra în clasa întâi

Ministerul Educației a publicat pe site-ul instituției un ghid pentru părinții care vor să afle informații utile despre înscrierea copiilor în învăţământul primar în anul şcolar 2015 - 2016. Jurnaliştii dgi24.ro îţi spun tot ce trebuie să ştii despre metodologia de înscriere la calasa pregătitoare şi clasa întâi.

CINE SE POATE ÎNSCRIE ÎN CLASA PREGĂTITOARE?

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2015, inclusiv. La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Orice altă situaţie va fi rezolvată de către inspectoratele şcolare, în interesul educaţional al elevului şi în conformitate cu cadrul legal.

CINE INTRĂ DIRECT ÎN CLASA I? 

Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2015, inclusiv, şi care nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I.  La solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2015, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I. Înscrierea se poate face în clasele I deja existente, pe locurile disponibile.

LA CE UNITATE DE ÎNVĂŢĂMÂNT POATE FI ÎNSCRIS UN COPIL?

Părintele poate opta: a. pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie - în această situaţie, copilul este automat înscris. Pagina 3 din 5 b. pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie - în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a celor specifice de departajare. NOTĂ: părintele poate solicita ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea.

UNDE VOR AVEA LOC ÎNSCRIERILE?  

La unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului. • Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, în secţiunea Înscriere în învăţământul primar. Formularul va fi disponibil online din data de 23 februarie. După completarea cererii online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

CARE SUNT ACTELE NECESARE PENTRU ÎNSCRIERE?

Cerere-tip de înscriere, copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal, copie şi original al certificatului de naştere al copilului, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I (acolo unde este cazul). De asemenea, părinții vor avea nevoie și de alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

CARE ESTE CALENDARUL DE ÎNSCRIERE? 

Înscrierile vor avea loc în două etape. La etapa a doua participă doar cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, după prima etapă. A.

Prima etapă: 23 februarie - 13 martie - de luni până vineri, între orele 08:00 - 20:00 - sâmbăta, între orele 09:00 - 13:00 - părinţii pot fi programaţi pentru înscriere de către unitatea de învăţământ.

20-21 martie: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă B.

A doua etapă: 24 martie - 3 aprilie. Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. • Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere.

10 aprilie: afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după a doua etapă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net