Stai într-un apartament ANL? Uite cum îl vei putea cumpăra!

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Chiriaşii imobilelor care aparţin Agenţiei Naţionale de Locuinţe (ANL) vor putea cumpăra casa respectivă fie cu un credit bancar contractat cu garanţia statului, fie cu plata în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare, procedură care nu este, în prezent, permisă. Facilităţile la cumpărarea de către tineri a unei locuinţe ANL au fost introduse de Guvern printr-o ordonanţă aprobată săptămâna trecută, potrivit Mediafax.

Cum funcţionează sistemul în prezent?

Legislaţia aplicată până în prezent stabileşte că locuinţele ANL pentru tineri cu vârste de până în 35 de ani destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate exclusiv tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor care au semnat contractul de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului. Cu alte cuvinte, dacă locuieşti cu chirie într-un apartament ANL, poţi cumpăra locuinţa după un an. Preţul trebuie achitat integral, banii provenind fie din surse proprii, fie dintr-un împrumut la bancă. 

10 veşti bune care ne aşteaptă

Prin ordonanţa aprobată săptămâna trecută, autorităţile au decis următoarele: 

Aceste  credite făcute la bănci sau alte instituţii financiare vor putea fi contractate inclusiv cu garanţia statului, în termen de cinci zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară.

Preţul de vânzare va putea fi achitat şi în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare. 

Pentru achiziţionarea locuinţelor cu plata în rate, ratele lunare cuprind o dobândă care acoperă dobânda de referinţă a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat. 

Transferul de proprietate asupra locuinţei se produce după achitarea integrală a locuinţei. 

Cumpărătorul va avea şi posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parţial a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale.

Persoana care cumpără locuinţa se obligă să achite ratele lunare la scadenţă, iar pentru neachitarea la termenul de scadenţă a obligaţiilor de plată, va datora după acest termen majorări de întârziere. 

În cazul neachitării a trei rate consecutive, contractul de vânzare-cumpărare va fi considerat reziliat de drept, fără nici o altă formalitate, titularul contractului fiind considerat în întârziere şi având obligaţia de a preda locuinţa la data notificată. 

În cazul rezilierii contractului, titularul este decăzut din dreptul de a solicita restituirea sumelor achitate, acestea constituindu-se în venituri la ANL. 

Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinţei va fi obţinut şi dreptul de proprietate asupra cotelor-părţi de construcţii şi instalaţii, precum şi asupra dotărilor care, prin natura lor, nu pot fi folosite decât în comun. 

Odată cu dobândirea dreptului de proprietate asupra locuinţei, titularul contractului dobândeşte şi dreptul de folosinţă asupra cotei-părţi de teren aferentă acesteia, pe durata existenţei clădirii. 

ANL a construit până în primăvara acestui an 3.200 de locuinţe (case şi apartamente), în 59 de amplasamente în cadrul programului locuinţe finanţate prin credit ipotecar şi peste 31.000 de apartamente destinate tinerilor sub 35 de ani. ANL avea în execuţie 1.945 de locuinţe pentru tineri, în 38 de şantiere, iar pentru acest an este prevăzută livrarea a 1.200 de unităţi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image
actualitate.net
image
actualitate.net