Ai rămas fără bani după Sărbători? Uite cum să-ţi refaci bugetul!

Ultima actualizare:

    Click! îţi  spune cum să-ţi organizezi bugetul în aşa fel încât  să te descurci până la salariul următor
Click! îţi spune cum să-ţi organizezi bugetul în aşa fel încât să te descurci până la salariul următor

Ai cheltuit mult pentru masa de Paşte şi cadouri pentru cei dragi, iar acum îţi cam bate vântul prin buzunare. Vin ratele, facturile, întreţinerea, plus că ai nevoie de bani şi pentru mâncare. Click! îţi spune cum să-ţi organizezi bugetul în aşa fel încât să te descurci până la salariul următor.

Fă-ţi cumpărăturile din piaţă

Dacă îţi faci cumpărăturile zilnice din piaţă, vei ieşi mult mai ieftin la bani. Asta pentru că preţurile sunt mai mici. De exemplu, în piaţă o legătură de pătrunjel costă 50 de bani, în supermarket preţul ajunge la un leu. La fel se întâmplă şi cu alte verdeţuri, carne, ouă, brânză etc.

Nu te împrumuta la bancă!

Fără împrumuturi la bancă! Nu poţi să faci un credit de nevoi personale ca să-ţi plăteşti mărunţişurile! Te îndatorezi fără motiv, iar apoi vei fi iar strâmtorat financiar deoarece va trebui să plăteşti dobânda şi ratele. Nu te împrumuta nici la rude şi prieteni! Este foarte posibil să ţi se ceară banii înapoi când ţi-e lumea mai dragă. Încearcă să te descurci cu ce ţi-a mai rămas după Paşte. Orice împrumut iese din calcul!

Consumă multe legume şi fructe

Ai mâncat în perioada Sărbătorilor atât de multă carne încât ar fi cazul să faci o pauză. Înlocuieşte-o cu legume şi găteşte mâncăruri pe bază de legume. Cum ne aflăm în mijlocul primăverii, ai de unde alege! Carnea poate fi înlocuită, printre altele, cu fasole sau ciuperci.

«Vânează» promoţiile

Vânează ofertele şi dis­count-urile din magazine! Fii atent la promoţii de genul 2 în 1 şi cumpără după ce ai ales cel mai avantajos preţ. În această perioadă, poţi alege produse marcă proprie sau care se vând la vrac. De exemplu, dacă vei cumpăra brânză de la galantar, vei ieşi mai ieftin decât dacă vei lua acelaşi produs ambalat în ţiplă.

Plăteşte-ţi datoriile

Datoriile precum ratele la bancă, facturile, întreţinerea sau chiria trebuie achitate la timp. Dacă vei rămâne res­tanţier, luna viitoare va trebui să plăteşti cel puţin dublu, plus eventualele penalizări de întârziere. Nu vei ieşi din criza financiară prea repede.

Fă-ţi o listă de cumpărături

Lista de cumpărături este obligatorie mereu însă, acum, mai mult ca niciodată! Vezi ce anume îţi lipseşte din frigider, scrie totul pe o foaie de hârtie şi abia apoi pleacă la cumpărături. Astfel, nu te vei pierde cu firea printre rafturi cumpărând în neştire, în ideea în care produsele respective poate, cine ştie, îţi vor trebui.

Nu lua mai mult decât ai nevoie

Înainte de a pleca la magazin, stabileşte ce anume vei găti în zilele următoare şi cumpără alimentele în cantităţile necesare. Nu mai mult! Alt­fel, vei fi nevoită să arunci surplusul la gunoi. Dacă ştii că ai nevoie doar de două kilograme de cartofi şi 3 cepe, de ce să cumperi mai mult?

Cum economiseşti cu cardul de credit

Folosit corect, cardul de credit te poate ajuta să faci economii atunci când mergi la cumpărături. Iată cum să procedăm că să cheltuim într-un mod inteligent.

Cum funcţionează cardul de credit?

Este foarte important să cunoşti mecanismul de funcţionare al cardului de credit. El este destinat, în principal, plăţilor la comercianţi şi nu retragerilor de numerar de la bancomat. Acesta este şi motivul pentru care foarte multe instituţii financiare solicită comisioane pentru retragerile de numerar de la ATM. Înainte de a solicita un card de credit, interesează-te despre comisioanele şi situaţiile în care banca percepe dobândă, despre perioada de graţie dar şi despre beneficiile pe care ţi le oferă un astfel de produs: bonusuri în bani, puncte de loialitate, reduceri la achiziţii ulterioare.

Rambursează sumele cheltuite

Chiar şi atunci când vine vorba despre cumpărăturile făcute sub implusul momentului, cheia unor cumpărături inteligente constă într-o bună organizare. Ai grijă să rambursezi în întregime sumele de bani utilizate înainte de expirarea perioadei de graţie, care ajunge, de regula, până la 60 de zile.

Atenţie la cumpărăturile de pe Internet

Internetul îţi pune la dispoziţie o mulţime de magazine atât din ţară cât şi din străinătate. Acestea au secţiuni de oferte, promoţii şi discount-uri. Practic, poţi cumpăra un anumit produs la un preţ mult mai mic decât cel la care se vinde într-un magazin din mall. Avantajul tău, pentru că ai şi foloseşti cardul de credit.

«Alimentele scumpe nu sunt neapărat de calitate» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

«Când mergem la cumpărături, trebuie să ştim cum să alegem alimentele. Multe dintre cele scumpe sunt proaste şi dezechilibrate nutriţional, aşa că ideea conform căreia mâncarea scumpă este mai bună şi mai sănătoasă este greşită. Chiar dacă vom consuma mai multe legume, fructe şi verdeţuri, asta nu înseamnă că nu ne vom hrăni corespunzător. Dimpotrivă. După sărbătorile de Paşte, după ce am bombardat organismul cu carne, grăsimi, prăjeli şi alimente greu de digerat, este recomandat să ne detoxifiem organismul», ne-a spus prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net