În loc de ferme şi livezi avem mall şi blocuri de lux

Ultima actualizare:

Dosarul fermei din Băneasa transformată în mall i-a adus lui Puiu Popoviciu (57 de ani) nouă ani de puşcărie. Sentinţa dată de magistraţi pe 23 iunie nu este definitivă. Dar, chiar şi aşa, nu se întrevăd zile bune pentru celebrul magnat, care a transformat cu totul zona de nord a Capitalei.

Povestea a început în urmă cu mai bine de 15 ani, când Compania “Băneasa Investments”, controlată de Gabriel “Puiu” Popoviciu, s-a asociat cu Universitatea de Ştiinţe Agricole Bucureşti. S-au pus la bătaie 224 de hectare de teren în nordul Capitalei, pentru activităţi de cercetare în pomicultură şi ferme zootehnice, pe care miliardarul nu doar că le-ar fi dobândit ilegal, la preţuri subevaluate, dar nici nu a început vreo lucrare agricolă. Dimpotrivă! A ridicat betoane.


    Pe cele 224 de hectare de teren  luate ilegal de Popoviciu de la  Universitatea de Ştiinţe Agricole  Bucureşti s-au construit blocuri,  magazine şi clădiri de birouri
Pe cele 224 de hectare de teren luate ilegal de Popoviciu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole Bucureşti s-au construit blocuri, magazine şi clădiri de birouri

Pe locul unde ar fi trebuit să fie livezi cât vezi cu ochii şi ferme, pentru studenţii care vin în practică, Puiu Popoviciu a construit complexul Băneasa Rezidenţial, unde sunt câteva blocuri de lux, magazinul Ikea şi mall-ul Băneasa Shopping City. Iar alte loturi le-a vândut şi au fost construite Metro, Brico Depot, La Maison des Jardins, reprezentanţa Ford şi Harley Davidson, Băneasa Business & Technology Park, dar şi Ambasada SUA. Pe toate le vezi imediat ce treci de Aeroportul Băneasa. Fix pe dreapta, de cum urci podul Băneasa, spre ieşirea din Capitală. Procurorii DNA spun că acest lucru a fost posibil graţie “coruperii unor funcţionari de la Universitatea de Ştiinţe Agricole”.


    Foto: Sever Gheorghe
Foto: Sever Gheorghe

Prejudiciul produs este evaluat la peste 300 de milioane de euro. Pe 23 iunie a venit şi sentinţa pe fond: 9 ani de închisoare pentru Popoviciu şi şase ani pentru Ioan Alecu, rectorul instituţiei de învăţământ. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Cu toate astea, miliardarul susţine că amplasarea pe acel teren a unor sedii de firme nu constituie nici o ilegalitate, din moment ce chiar Ambasada SUA a fost construită acolo.

Puiu Popoviciu, ginerele fostului demnitar comunist Ion Dincă 

Este fiul profesorului universitar Aurel Popoviciu de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti. La începutul anilor 1980 s-a căsătorit cu Doina, fiica lui Ion Dincă, fost prim-vicepremier în „garda” ceauşistă din 1980 până în 1989. Imediat după Revoluţie, Popoviciu a emigrat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New Jersey, însă după un timp a revenit în ţară pentru a dezvolta afaceri. Tot după Revoluţie, a înfiinţat compania ComputerLand, împreună cu celălalt ginere al lui Ion Dincă, Nicolae Badea, acţionar la Clubul Dinamo. Băneasa Investment, Howard Johnson, Casa Doina, Alltrom, IKEA, Comaliment, Pizza Hut, KFC - sunt firme care se leagă într-un fel sau altul de Popoviciu. În anul 2003, singurul an în care a fost inclus în „Top 300 Capital”, avea o avere estimată la cel puţin 100 de milioane de dolari.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net