Deshumat la 32 de ani după moarte ca să se vadă dacă a fost otrăvit

Ultima actualizare:

    Mugur Călinescu,  tânărul curajos  care s-a ridicat  împotriva  regimului  comunist
Mugur Călinescu, tânărul curajos care s-a ridicat împotriva regimului comunist

Anchetă după mai bine de trei decenii! Trupul unui tânăr luptător anticomunist a fost deshumat miercuri, 17 mai, la Botoşani. Se bănuieşte că Mugur Călinescu, elev de liceu şi opozant al regimului Nicolae Ceauşescu, s-ar fi îmbolnăvit de leucemie şi ar fi murit în 1985, după ce ar fi fost iradiat în timpul anchetelor din beciurile Securităţii.

Rămăşiţele lui Mugur Călinescu, deshumate după 32 de ani, vor fi supuse unor teste costisitoare, pentru a se stabili dacă tânărul care îndemna oamenii să se ridice împotriva comunismului a murit din cauza iradierii şi a otrăvirii. Mărturiile mamei, Rodica Uncescu, care s-a stins anul trecut, au reprezentat punctul de plecare în ancheta derulată acum de Parchetul Militar.

În septembrie 1981, Mugur Călinescu avea 17 ani şi era elev la “A.T. Laurian”, un liceu de elită din Botoşani. Pe 14 septembrie 1981, puştiul s-a ridicat împotriva regimului comunist şi a scris pe zidurile Comitetului Judeţean al PCR următorul mesaj: „Ne-am săturat să stăm la cozi interminabile!“. Timp de o lună, în fiecare zi, el a umplut pereţii clădirilor cu mesaje:  „Vrem hrană şi libertate!“, „Ne-am săturat de mizerie!“ şi „Vrem dreptate!“. În octombrie, Mugur a fost prins în flagrant, scrie adevarul.ro.

După patru ani de anchete şi de şicane, băiatul a aflat că s-a îmbolnăvit de leucemie. La doar 21 de ani, după o evoluţie galopantă a bolii, murea în 1985, pe un pat de spital din Iaşi. Mugur Călinescu le-a povestit părinţilor că, în timpul anchetelor, era obligat de securişti să bea cafea şi era ţinut câte două ore într-o cameră cu lămpi puternice.


    La deshumare au participat  şi experţi în medicină legală
La deshumare au participat şi experţi în medicină legală

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net