Canicula în Bucureşti: între aceste două poze sunt 3 km şi o diferenţă de 10°C

Ultima actualizare:

    Parcul Herăstrău,  31 de gradeFoto: Roberto Sălceanu
Parcul Herăstrău, 31 de gradeFoto: Roberto Sălceanu

Arşiţă insuportabilă, ieri, în Capitală. Cine a ieşit din casă în cea mai călduroasă zi din acest an a avut numai de pierdut. Reporterii Click! au descoperit diferenţe uriaşe de temperatură între locurile publice pline de verdeaţă şi cele cu betoane.

primitor pentru pietoni. Platoul betonat din faţa Guvernului, fără un fir de iarbă sau sursă de apă, cu mii de autoturisme care vuiesc în jurul tău în fiecare minut, a fost ieri iadul pe pământ. Dacă petreci zece minute aici, atât cât ne-a luat nouă să facem şedinţa foto, îţi doreşti să nu te fii născut.

În urma expunerii la soare îţi ard ochii în cap, ai senzaţie de ameţeală şi nervozitate excesivă. Termometrul nostru a indicat 41 de grade Celsius. La 3 km mai la nord, în Parcul Herăstrău, e o plăcere să-ţi petreci timpul. În cel mai verde colţ al oraşului, pe malul lacului, temperatura a scăzut până la 31 de grade. La nici 20 de metri de parc, termometrul nostru a luat-o iar razna, indicând 40 de grade.

Zilnic trecem prin locuri fără pic de umbră, dar şi prin parcuri ori magazine cu sisteme de aer condiţionat. Schimbările bruşte de temperatură ne afectează sănătatea.

O diferenţă de 10 grade Celsius ne poate aduce probleme respiratorii (astm), accentuarea afecţiunilor cardiovasculare, insomnii, dureri de cap, probleme de concentrare şi depresie.

Piaţa Victoriei,  41 de grade
Piaţa Victoriei, 41 de grade

Duşurile stradale, un moft în scop publicitar

Sistemele anticaniculă amplasate în zonele aglomerate ale oraşului nu sunt de mare ajutor pentru bucureşteni. Apa pulverizată prin duzele duşurilor e caldă, iar temperatura aici nu scade sub 37 de grade. Echipamentele sunt amenajate de firme private care-şi fac reclamă pe domeniul public. Acestea plătesc o taxă modică Primăriei Generale.


    Foto: Roberto Sălceanu
Foto: Roberto Sălceanu
image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net