«Banii ne-au ajuns doar pentru două caiete»

Ultima actualizare:

    Fotografii: Dorin Constanda
Fotografii: Dorin Constanda

Mai puţin de o săptămână a rămas până la începerea şcolii, iar părinţii sunt în febra ultimelor pregătiri. După posibilităţi, unii au luat cu asalt hipermarketurile, după rechizite noi, alţii s-au apucat să cârpească ghiozdanele din anii precedenţi. Sunt mulţi români amărâţi care trăiesc zilele acestea un adevărat calvar!

Un caiet de matematică, unul de română, două-trei pixuri şi un ciot de creion, tocit ca vai de el. Sunt toate rechizitele cu care Andrei Gheorghiu, din satul Vadu Lat – Giurgiu, va porni în clasa a X-a, la liceul din Bolintin Vale. Puştiul a rămas fără tată în urmă cu câteva săptămâni, iar mama sa este grav bolnavă şi stă mai mult pe navetă, la Giurgiu, pentru dializă.


    Lui Andrei Gheorghiu nu i-au ajuns banii să-și cumpere un ghiozdan
Lui Andrei Gheorghiu nu i-au ajuns banii să-și cumpere un ghiozdan

La 15 ani, copilul are de ţinut o gospodărie de unul singur, dar nu vrea să neglijeze nici şcoala. Doar le-a promis părinţilor că nu se va da bătut! Mai din alocaţie, mai din pensia bunicului, puştiul a reuşit să cumpere de la magazinul din sat vreo două caiete A4 şi o pereche nouă de adidaşi. ”Am dat 40 de lei pe ei. Probabil dacă nu îi luam îmi ajungeau banii şi de ghiozdan, dar încălţările de anul trecut nu mai sunt atât de bune, iar eu fac naveta la şcoală, cu microbuzul, şi vine iarna... Numai drumul mă costă 8 lei dus-întors. Am, nu am, trebuie să pun banii ăştia deoparte. Dacă nu îi am o zi, nu am cum să merg la şcoală”, povesteşte el amar.


    Toți membrii familiei Marin locuiesc într-o singură odăiță din casa dărăpănată
Toți membrii familiei Marin locuiesc într-o singură odăiță din casa dărăpănată

Colac peste pupăză, Andrei a rămas şi fără alocaţie după moartea tatălui, din pricina unor formalităţi la primărie, iar puţinii bani care mai intră în casă se împart între tratamentul mamei bolnave şi vreo factură restantă cu lunile. Pentru traiul de zi cu zi, sau pentru şcoală, Dumnezeu cu mila! Câţiva kilometri mai la vale, în comuna Bucşani, soţii Elena (27 de ani) şi Ionuţ Marin (34 de ani) muncesc cu ziua prin vecini pentru cumpărăturile de început de an şcolar. Până acum, au reuşit să îmbrace cu lucruri noi doi dintre cei cinci copii. Alţi doi vor moşteni hainele şi chiar rechizitele primilor, în timp ce pentru mezinul familiei, care porneşte în clasa pregătitoare, nu a mai rămas nimic. ”Le-am spălat hainele de anii trecuţi, am mai cârpit ba un trening, ba un ghiozdan rupt, încercăm să strângem cureaua cum putem”, oftează mama micuţilor.


    Copiii își predau unul altuia manualele la început de an școlar
Copiii își predau unul altuia manualele la început de an școlar

Să renunţe copiii la şcoală nici nu se pune problema. Nici ei nu vor să audă de una ca asta! Sunt doar nişte ghindoci, dar şi-au făcut deja planurile de viitor: Florin (11 ani) ar vrea să devină medic, iar Gabriel (7 ani) s-a îndrăgostit de meseria de poliţist după ce a îmbrăcat uniforma albastră într-o serbare, la şcoală. Eugen (4 ani) speră ca atunci când va fi mare să îşi permită o tabletă, în timp ce Maria (9 ani) este cea mai modestă dintre toţi: cea mai mare dorinţă a fetei este un penar cu Scooby Doo, cum a văzut ea anul trecut în ghiozdănelul unui coleg de clasă.

simeon stalpnicul png

Visul Mariei: un penar cu Scooby Doo

”Râvnesc când văd la alţi copii, vin acasă şi ne spun: «Mami, un copil avea o riglă frumoasă» sau «Mami, un copil a mâncat un corn cu ciocolată». Sau ne întreabă de ce nu are şi ea loc în pozele cu clasa. Îi explic şi înţelege...”, spune Elena Marin. Mai rău e că familia locuieşte acum într-o casă care nu le aparţine. Imobilul, părăsit timp de mai mulţi ani, se află în stare avansată de degradare şi stă să cadă în orice moment, iar proprietarul de drept s-a întors peste noapte şi îi ameninţă cu evacuarea.

Școlile bucureștene: iau foc ușor, dar au medici


    Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea

Școlile bucureștene nu au autorizație de securitate la incendiu, dar în caz de dezastru are cine îngriji victimele: instituțiile se vor umple de medici și asistente. Doar 44 din cele 642 de școli și grădiniţe au autorizație de securitate la incendiu! Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al ISU București, Daniel Vasile. Edilii de sectoare s-au apărat și au acuzat ISU că nu avizează investițiile pe care vor să le facă. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat ieri și o veste bună, îndelung așteptată de părinți.”Am obţinut   buget pentru angajarea a 230 de medici şi asistenţi în cabinetele din unităţile şcolare”, a spus Firea. Aceasta a lansat și un proiect pilot care își propune rezolvarea aglomerației din jurul școlilor, prin înfiiințarea unor linii de transport special. Începutul va fi făcut la Școala 141, devenită nefuncțională și care va fi demolată. Copiii care învățau aici vor fi transportați zilnic cu patru autobuze la cea mai apropiată unitate de învățământ, 127.  

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net