«Abia reușim să supraviețuim cu salariul»

Ultima actualizare:

    "Câştig 1.100  de lei şi toţi  banii se duc  pe datorii" - Doina Ailenei,  47 de ani, electronistFotografii: Sever Gheorghe
"Câştig 1.100 de lei şi toţi banii se duc pe datorii" - Doina Ailenei, 47 de ani, electronistFotografii: Sever Gheorghe

Pe hârtie o ducem bine, însă în realitate numai noi ştim ce eforturi facem ca să supravieţuim de la un salariu la altul. Veniturie sunt mici, ratele mari, astfel că traiul bun rămâne doar o poveste.

Suntem codaşii Europei la puterea de cumpărare. Asta relevă studiul companiei GfK, dat publicităţii săptămâna trecută. La nivel european, România e pe locul 33 din cele 42 de ţări analizate. Mai rău ca noi stau bulgarii, ucrainenii şi moldovenii. Din toată sărăcia pare însă că bucureştenii ies cu fruntea sus. Trăiesc pe picior mare, dacă e să ne luăm după acest studiu. Îşi permit să-şi cumpere multe lucruri şi dispun de 6.288 de euro anual, pe cap de locuitor. Cu 50% peste media pe ţară şi dublu faţă de judeţul Vaslui, ultimul clasat, cu 3.054 de euro. Şi nu o duc mai bine doar în raport cu semenii din alte oraşe, ci chiar faţă de locuitorii Romei, Berlinului şi Madridului.  Pe hârtie, pentru că în realitate poveştile sunt triste.

simeon stalpnicul png

“Am un salariu de 1.100 de lei şi toţi banii se duc pe datorii. Din salariul soţului cumpărăm d-ale gurii”, se plânge Doina Ailenei. Marian se uită şi el mirat la noi când aude că studiile sunt atât de optimiste. “Pe hârtie totul este roz, dar de fapt noi abia reuşim să supravieţuim din salariu. Probabil că 1% din populaţia Capitalei este bogată, noi, restul, suntem amărâţi. Câştig 1.200 de lei şi cheltui banii în două zile doar pe utilităţi”, concluzionează bărbatul. Ica n-a mai reuşit să pună bani de-o parte de patru ani şi nici de Sărbători nu a reuşit să plece în vacanţă, aşa cum îşi dorea.

simeon stalpnicul png

“Nu avem posibilităţi. Am un salariu de 1.250 de lei. Dar am prieteni care locuiesc în străinătate şi nu ne comparăm cu ei. Nu duc grija zilei de mâine şi nici nu sunt stresaţi ca noi”, este de părere femeia. Dacă ţara noastră se află în subsolul clasamentului, Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg ocupă  primele locuri. O duc cel mai bine, cu o putere medie de cumpărare de 13.672 de euro pe cap de locuitor. Studiul a fost efectuat pentru 2016, calculele fiind făcute în euro, pe baza cursului de schimb mediu. 

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net