Vine în România un cutremur ca în Nepal? Ce spun specialiştii

Ultima actualizare:

    Peste 70% din clădirile din Kathmandu au fost puse la pământ de seismul de sâmbătăFoto: AP
Peste 70% din clădirile din Kathmandu au fost puse la pământ de seismul de sâmbătăFoto: AP

Sunt şocante imaginile din Nepal, după cutremurul de 7,8 produs sâmbătă. Este posibil să ne lovească şi pe noi o asemenea catastrofă? Nu, spun categoric specialiştii.

Seismul devastator din Nepal a adus din nou în discuţie zona Vrancea, unde pământul se mişcă permanent. ”Acum, în Vrancea este o activitate redusă. În luna aprilie, cel mai mare cutremur a avut magnitudinea 3,6. Asta ar putea să însemne că energia s-a consumat la începutul anului şi că se rearanjează plăcile. Vrancea nu poate genera un cutremur mai mare de 7,8. Din punct de vedere geologic este maximum posibil, după cum a calculat o comisie de specialişti, după 1977”, ne-a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). 

Gheorghe Mărmureanu, fostul director INFP, a explicat cum s-a produs cutremurul de 7,8 din Nepal şi ce şanse există ca România să fie lovită de un eveniment de o asemenea magnitudine.

Acesta a arătat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană şi cea euroasiatică. Seismologul mai spune că Nepalul e predispus la cutremure catastrofale şi este chiar curios că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii.


    Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP)Foto: arhiva Click!
Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP)Foto: arhiva Click!

În România, specificul zonei Vrancea este diferit. Aici se produc cutremure la mare adâncime, iar cel din Nepal a fost de suprafaţă. Solul de acolo este format preponderent din granit şi bazalt, iar asta a contribuit la urmările catastrofale. “Noi suntem norocoşi. Avem o sedimentare foarte bună, puternică, argilă, care înghite energia, pentru că viteza undei seismice printr-o rocă de granit este de aproape 2.000 de ori mai mare ca la nisip. Deci este logic că nu se amortizează energia asta”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu, potrivit bzi.ro.

"Rugăciunile ne-au ocrotit"

Marius Iliescu a părăsit tabăra de la baza Everestului cu 30 de minute înainte de seism
Marius Iliescu a părăsit tabăra de la baza Everestului cu 30 de minute înainte de seism

“Am avut parte în acea zi de Puja (ritual de rugăciune), un lama (preot hindus) ne-a binecuvântat, ne-a ocrotit să nu se întâmple ceva rău cu noi”. Într-adevăr, ploieşteanul Marius Iliescu (51 de ani), un pasionat de mic al muntelui, a scăpat ca prin urechile acului din infernul nepalez. Cu 30 de minute înainte de seismul devastator, Iliescu părăsea expediţia Everest 2015 şi se îmbarca în avionul care-l aducea acasă. “Am aflat la aterizarea în Istanbul, că la 30 de minute după ce am decolat a avut loc nenorocirea. Am avut noroc”, spune acum ploieşteanul.

nepal distrus cutremur jpeg

După zeci de ani de aşteptare, Marius Iliescu a reuşit să plece în călătoria mult aşteptată, alături de alipinistul Zsolt Torok. “Am plănuit acest drum împreună, care pentru amândoi reprezenta un vis din copilărie. Fiecare cu posibilităţile lui. El are antrenament și îşi doreşte foarte mult să ajungă pe vârf, eu mi-am dorit să ajung măcar până în tabăra de bază”, îşi începe povestea Marius Iliescu. În total, a fost plecat zece zile. Dintre acestea, patru zile le-a petrecut în tabăra de bază. A plecat spre casă cu doar câteva zeci de minute înainte de producerea cutremurului. 

I-a lăsat în expediţie pe alpiniştii Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok. Acum, gândul lui e către colegi. Ţine legătura cu alpiniştii rămaşi acolo. Mai puţin pe telefon, mai mult pe calculator, zi şi noapte. “Mi-au spus că au început să vină elicopterele să evacueze alpiniştii care sunt blocaţi în Tabăra 1 şi să-i aducă în tabăra de bază. Din Tabăra 1 au plecat doi şerpaşi care să se ducă să vadă care e situaţia cu gheţarul, cât de mult a fost afectat. Se pare că în crevasele din gheţar sunt oameni care au picat, sunt izolaţi acolo”.

Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP)
Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP)

Bilanţul tragediei

Peste 3.700 de persoane şi-au pierdut viaţa în dezastrul care a lovit sâmbătă Nepalul şi 6.500 au fost rănite. Seismul de 7,8 grade a şters de pe faţa pământului sate întregi. Autorităţile se aşteaptă ca numărul victimelor să depăşească 10.000, având în vedere că provincia Gorkha e complet izolată de lume şi comunităţi întregi de peste 1.000 de suflete nu pot primi îngrijiri medicale. Aceasta e cea mai mare catastrofă care a lovit Nepalul din 1934 şi până în prezent.

Replici periculoase

Peste 20 de replici au avut loc în ultimele 48 de ore de la tragedie. Peste 70% din clădirile din Kathmandu au fost puse la pământ de zgâlţâirile repetate ale pământului. 100.000 de soldaţi sunt mobilizaţi. Sute de mii de oameni dorm în corturi de teama unui nou seism. 18 oameni au murit prinşi de avalanşă şi autorităţile se aşteaptă ca numărul acestora să atingă 200. Ieri, abia primele elicoptere au ajuns cu provizii în taberele de alpinişti.

Ajutoare internaţionale

14 echipe medicale din toată lumea au ajuns ieri în Nepal. Conform ONU, 15 ţări şi-au trimis cele mai bune echipe şi echipamente de căutare printre ruine. Peste un milion de copii nepalezi au fost luaţi în grija organizaţiilor internaţionale care se tem acum de producerea unor epidemii, având în vedere că la nivel naţional se instituie foametea şi criza apei. Japonia, Noua Zeelandă şi SUA au fost primele care au trimis ajutoare ieri, imediat după deschiderea aeroportului din Kathmandu. 

Dezastru internaţional

Nu mai puţin de 10 ţări au raportat ieri bilanţul persoanelor dispărute şi al celor ucise de cutremur: Australia: 549 de turişti se află în Nepal, 200 sunt în siguranţă; Bangladesh: 50 de persoane date dispărute; Franţa: 674 de persoane date dispărute; India: 5 persoane decedate în Nepal; Marea Britanie: peste 200 de englezi sunt izolaţi în Nepal; SUA: 3 persoane şi-au pierdut viaţa. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net