Ultima dorință a maestrului Ion Lucian s-a împlinit abia acum

Ultima actualizare:

    Maestrul Ion Lucian a plâns de tristețe, când a rămas fără pensie
Maestrul Ion Lucian a plâns de tristețe, când a rămas fără pensie

A plecat dintre noi trist, acum doi ani. După 70 de ani pe scenă, marele actor Ion Lucian rămăsese fără pensie, i-a fost tăiată indemnizația de artist și i s-a interzis să mai lucreze după vârsta de pensionare. Din păcate, Maestrul nu a mai apucat să vadă că ultima sa dorință s-a împlinit.

Ne-am revoltat acum câțiva ani când am văzut pe marii actori ai României plângând. Guvernul Boc le-a tăiat indemnizațiile marilor actori și le-a interzis să mai lucreze după vârsta de pensionare.

Maestrul Ion Lucian a înduioșat toată țara când a plâns acum câțiva ani, la televizor. Era revoltat și trist.

”Este ruşinos ce face statul român. Este necinstit să amputezi nişte salarii, nişte contribuţii băneşti la munca noastră, dar este de-a dreptul ruşinos când se însuşeşte un drept pe care, de fapt, nu ar avea dreptul statul să îl folosească. Pentru că este dreptul de pensie la care noi am contribuit, în cazul meu 70 de ani, cu cele mai mari cote. Pur şi simplu mi s-a tăiat această pensie care, de fapt, este depunerea mea o viaţă întreagă pentru a avea o bătrâneţe liniştită dacă nu altfel. Aici consider că este un act nefiresc şi bănuiesc că făcut fără prea multă înţelegere. Cu o simplă logică, o simplă aplecare faţă de breasla noastră nu s-ar fi ajuns la această situaţie penibilă“, declara cu ochii în lacrimi, în 2011, actorul Ion Lucian, la Antena3.

După cinci ani, Guvernul a deblocat plafoanele pentru indemnizaţia prevăzută pentru activitatea de liber profesionişti a artiştilor interpreţi din România și li se permite să cumuleze pensia cu salariu sau alte venituri.

Îndrăgita actriță Draga Olteanu Matei spune că s-a făcut dreptate
Îndrăgita actriță Draga Olteanu Matei spune că s-a făcut dreptate

Actriţa Draga Olteanu Matei a aflat cu bucurie că va primi din nou, banii tăiați în 2009, de Guvernul Boc

”Un gest mai frumos ca ăsta nici că se putea. Este un lucru extraordinar. Pentru neruşinarea cu care s-au tăiat toate, fără milă şi fără judecată, trebuia o reparaţie”, a declarat Draga Olteanu Matei, luni, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.Concret, se reia plata indemnizațiilor blocate în 2009 și vor fi indexate. Practic, indemnizațiile vor crește cu 25,99%.

”Cuantumul actual este împărţit în trei categorii: 339 de lei pentru artiştii cu atestat categoria I, 254 de lei pentru artiştii cu atestat categoria a II-a şi 198 de lei pentru artiştii cu atestat categoria a III-a. Aceste cuantumuri vor fi indexate cu indicele de consum calculat din octombrie 2008, până în august 2014, care este 125,99%”, a explicat vicepremierul Liviu Dragnea, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

De asemenea, au fost deblocate şi indemnizaţiile de merit pentru 1.650 de persoane din domeniile ştiinţă, cultură şi sport, cu majorarea de la valoarea individuală de 1.800 de lei, cât era calculat în 2010, la 2.700 de lei. Vor beneficia circa 1.300 de artiști.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net