Ubul şi gaşca lui de prieteni se întorc în ţară FOTO

Ultima actualizare:
Zonele preferate de vânturei sunt Câmpia de Vest şi Delta Dunării
Zonele preferate de vânturei sunt Câmpia de Vest şi Delta Dunării

Ştiaţi că România găzduieşte cel mai mare număr de vânturei de seară din întreaga UE? Simpaticele păsări, care fac parte dintr-o specie periclitată, se întorc pe plaiurile mioritice după ce au iernat în Angola, Namibia, Botswana şi Zambia.

După ce v-am scris pe larg despre acvilele Arlie şi Erika, a venit timpul să vă facem cunoştinţă cu Ubul şi gaşca lui de amici. E vorba despre opt vânturei, dintre care şase de seară şi doi de amur. Vântureii de amur sunt priviţi ca “verişorii” vântureilor de seară din Orientul îndepărtat.

Opt vânturei, dintre care şase  de seară şi doi de amur, au fost  echipaţi cu transmiţătoare
Opt vânturei, dintre care şase de seară şi doi de amur, au fost echipaţi cu transmiţătoare

Această specie e asemănătoare cu vânturelul de sea­ră, dar contrar acestuia, cuibăreşte în sudul Siberiei şi ­iernea­ză la est de vântureii de seară, în Botswana, Zambia şi Africa de Sud. Ubul face parte din categoria vântureilor de seară şi este unul dintre cei opt vânturei echipaţi cu transmiţător satelitar, anul trecut, în toamnă. El a fost prins în apropierea unui loc de aglomerare din judeţul Tulcea.


    Opt vânturei, dintre care şase  de seară şi doi de amur, au fost  echipaţi cu transmiţătoareFoto: Milvus Group
Opt vânturei, dintre care şase de seară şi doi de amur, au fost echipaţi cu transmiţătoareFoto: Milvus Group

După ce au iernat în ţările calde, păsările se întorc acum acasă. În anumite momente, toţi cei opt se aflau într-un cerc cu o rază de 200 km în  Botswana, după care s-au despărţit. Trei dintre vântureii de seară sunt deja în Nigeria, doi sunt în Ghana, iar unul nu a plecat încă din Angola. Cei doi vânturei de amur au început migraţia de primăvară din Kenya, respectiv Somalia. Specialiştii spun că aceştia au de parcurs în jur de 8.000 km şi că la începutul lunii mai vor ajunge pe meleagurile noastre. Zonele preferate de vânturei sunt Câmpia de Vest, Bărăgan, Dobrogea şi Delta Dunării.

Click! spune

Protejată de lege, această pasăre răpitoare populează zonele de câmpie, unde se hrăneşte cu rozătoare şi insecte. Cunoscut şi sub denumirea de şoimuleţ de seară, vânturelul e de mare folos oamenilor şi ajută la combaterea dăunătorilor din culturile agricole.Vânturelul va căuta să se cuibărească mereu în casa altor specii de părări, în special în cele ale ciorilor de semănătură.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net