Tragedii la indigo? Asemănări terifiante între accidentul de elicopter de la Siutghiol și cel din 2006

Ultima actualizare:
Anchetatorii au împânzit locul accidentului pentru a ridica probe
Anchetatorii au împânzit locul accidentului pentru a ridica probe

Ipoteză şocantă luată în calcul de anchetatorii care încearcă să facă lumină în tragedia petrecută luni, lângă Constanţa. Asemănările cu accidentul elicopterului SMURD, de lângă Aeroportul Iaşi, petrecut în 2006, sunt surprinzătoare.

9 ianuarie 2006. Medicul Liliana Puiu, asistenta medicală Mioara Hăuţă, pilotul Valentin Stănescu şi copilotul Mihai Augustin Toma au murit în timpul unui „zbor de încălzire“.

Anchetatorii au împânzit locul accidentului pentru a ridica probe
Anchetatorii au împânzit locul accidentului pentru a ridica probe

Accidentul s-a petrecut în jurul orei 09.25, după nouă minute de la decolarea aparatului de pe Aeroportul din Iaşi. Ancheta a durat cinci ani, iar concluzia a fost că tragedia s-a produs din cauza dezorientării spaţiale a celor doi piloţi.

Ancheta a durat cinci ani
Ancheta a durat cinci ani

„Tehnic, elicopterul funcţiona, nu a fost o defecţiune, iar starea acestuia permitea zborul. S-a stabilit că motivul prăbuşirii a fost dezorientarea spaţială a piloţilor, într-un spaţiu fără repere“, a spus pentru ”Ziarul de Iaşi” maior magistrat Gheorghe Prelipcean, prim-procuror militar.

Salvatorii au reuşit să găsească toate vicitmele abia după 12 ore de la tragedie
Salvatorii au reuşit să găsească toate vicitmele abia după 12 ore de la tragedie

Atunci era zăpadă, deci, şi jos şi sus totul era alb. Practic, albul zăpezii şi al cerului s-au amestecat la un moment dat, provocând tragedia.• 15 decembrie 2014. Elicopterul SMURD se prăbuşeşte în lacul Siutghiol din Mamaia. Aparatul era aproape nou, avea verificarea făcută, totul funcţiona perfect.

Doar medicul a fost readus la viaţă, dar a murit câteva ore mai târziu
Doar medicul a fost readus la viaţă, dar a murit câteva ore mai târziu

Elicopterul mergea cu soarele la amurg în faţă, care se reflecta pe o apă lină şi foarte întinsă de kilometri. Un pilot experimentat, contactat de Click!, a vorbit despre acelaşi motiv: pierderea reperelor, în condiţiile în care elicopterul nu e dotat cu aparat de avertizare a altitudinii scăzute.

”Dezorientarea piloţilor poate apărea când afară este ceaţă sau zăpadă sau se intră în nori. E foarte periculoasă pentru că rişti să pierzi altitudine fără să-ţi dai seama, să zbori înclinat şi să intri într-un obstacol pe care îl observi prea târziu. În cazul apei, apare ceea ce noi numim «a te fura apa». Se întâmplă când zbori foarte jos, întinderea de apă e mare, liniştită şi nu ai repere. Eu cred că vremea a fost de vină. În zonele cu apă, ceaţa poate apărea şi în câteva minute, te trezeşti cu ea în faţă, pentru ca la 100 m distanţă să fie soare. Majoritatea accidentelor de elicopter au fost din cauza vremii nefavorabile, combinate cu decizii proaste de pilotaj. De obicei, când pilotul realizează că e dezorientat, procedura e să predea comanda copilotului, până îşi revine. Pentru asta, se uită la un punct fix în interiorul cabinei, pe haine, la un nasture, orice. După 15 minute, se va face din nou schimbul de comenzi între cei doi”, ne-a declarat un pilot de elicoptere militare.

Epava elicopterului a fost scoasă din lac a doua zi
Epava elicopterului a fost scoasă din lac a doua zi

Alte asemănări izbitoare: ambele elicoptere erau de tip: EC-135. În ambele tragedii şi-au pierdut viaţa câte două cadre medicale şi doi piloţi.

Laura Vizireanu
Laura Vizireanu

Mama Laurei Vizireanu, la un pas de leşin în bisericăScene de coşmar la înmormântarea medicului Laura Vizireanu. Mama femeii nu a mai putut suporta durerea de a sta la căpătâiul fiicei moarte şi a fost la un pas de leşin. Ea a fost scoasă pe braţe din biserică şi urcată într-o ambulanţă SMURD. Slujba religioasă a fost amânată timp de o oră. Şi o femeie care o cunoştea de mică pe Laura a ieşit din capelă sfâşiată de durere.

Gabriela Harton
Gabriela Harton

A spus că nu mai are putere să-l vadă pe micuţul de 9 ani al Laurei cum plânge în hohote lângă sicriul mamei. Vizireanu a fost condusă pe ultimul drum, la Cimitirul “Sf. Constantin”, de zeci de colegi, rude, dar şi de foştii colegi şi profesori din liceu.Asistenta Gabriela Harton, condusă pe braţe de colegii de la SMURD

În vuietul sirenelor – aşa a plecat asistenta Camelia Gabriela Harton de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, către Năvodari. Colegii de la SMURD au venit cu toate echipajele ca să-i poarte sicriul pe umeri. La Năvodari şi cerul a vărsat lacrimi pentru ea, alături de rude, apropiaţi şi vecini. Tatăl Cameliei e în continuare în stare de şoc. La căpătâiul Gabrielei a plâns şi fiica ei de 13 ani, care a rămas orfană. Iubitul asistentei a spus că îşi doreşte să o adopte pe copilă. Camelia Gabriela Harton va fi declarată, post mortem, cetăţean de onoare în Năvodari.Onoruri militare pentru pilotul Petre Cătuneanu

Petre Cătuneanu
Petre Cătuneanu

Sute de persoane au vărsat lacrimi şi la Buzău, unde a fost înmormântat comandorul Petre Corneliu Cătuneanu. Piloţi, cadre medicale, rude, prieteni, dar şi oameni simpli care au aflat de la televizor povestea dramatică a pilotului au venit să îi aducă un ultim omagiu. După slujbă, oamenii s-au urcat în autocare şi au pornit spre Cimitirul Eroilor, unde a fost îngropat pilotul, în primul rând de morminte. Fiica, soţia, tatăl şi sora comandorului Petre Cătuneanu nu s-au dezlipit de la căpătâiul lui, sfâşiate de drama care le-a lovit familia. La finalul înmormântării, jandarmii au tras trei focuri de armă.Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, dus la groapă de 3.500 de oameni

Ginel Claudiu Crăcănel
Ginel Claudiu Crăcănel

Şi la Mioveni a fost zi de doliu. Căpitan comandorul Ginel Claudiu Crăcănel a fost înmormântat în cimitirul “Sfântu Gheorghe” în prezenţa a 3.500 de persoane. Slujba a fost oficiată de zece ­preoţi, iar la ieşirea din Catedrala ”Sfinţii ­Petru şi Pavel”, cortegiul a fost însoţit de ­garda de onoare formată din jandarmi şi ­militari din cadrul ISU Argeş. Ginel Crăcăcel a fost ­înmormântat cu onoruri militare. Soţia pilotului a primit o plachetă de onoare din partea Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI. Şi el a lăsat în urmă un băieţel în vârstă de 9 ani.


    Ginel Claudiu Crăcănel
Ginel Claudiu Crăcănel

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net