Totul despre acordarea ajutorului de şomaj

Ultima actualizare:

    Peste 360.000 de români au rămas fără job
Peste 360.000 de români au rămas fără job

Ai rămas fără loc de muncă şi ai plătit asigurarea la şomaj? Atunci ai dreptul să primeşti indemnizaţia de la stat, în funcţie de vechime. Iată care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti!

Cuantumul indemnizaţiei

Indemnizaţia de şomaj reprezintă 75% din salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adaugă, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului brut de bază lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferenţiate, astfel:– 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;– 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;– 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;– 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.   

Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:– 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;– 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;– 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

Când se suspendă plata

Plata indemnizaţiei de şomaj încetează în următoarele situaţii:– la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;– la data când realizează, din activităţi autorizate, venituri lunare mai mari decât indemnizaţia de şomaj;– la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente;– dacă perioada de pensionare pentru invaliditate depăşeşte 12 luni;– la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă;– la data plecării în străinătate a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de 3 luni;– la data începerii executării unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă mai mare de 12 luni;– în cazul decesului beneficiarului.

Cine nu beneficiază

– persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;– persoanele care refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă;– absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ;– persoanele care au încetat raporturile de muncă prin acordul părţilor sau prin demisie.

Obligaţiile şomerilor

– să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitaţi, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă unde sunt înregistraţi, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă;– să comunice în termen de 3 zile agenţiei orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor;– să participe la serviciile pentru stimularea ocuparii şi de formare profesională;– să caute activ un loc de muncă.

Perioada de acordare  

Indemnizaţia se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:– 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de până la 5 ani, dar nu mai puţin de 1 an;– 9 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 10 ani;– 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.Potrivit ultimei statistici, 366.576 persoane sunt înregistrate în evidenţele agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, dintre care 62.003 primesc ajutor de la stat.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net