Teroriștii din Orientul Mijlociu trag cu arme românești

Ultima actualizare:

    Grupările teroriste sunt înarmate până-n dinți cu cele mai performante puști, rachete și alte asemenea obiecte cu care terorizează lumea întreagă
Grupările teroriste sunt înarmate până-n dinți cu cele mai performante puști, rachete și alte asemenea obiecte cu care terorizează lumea întreagă

România este implicată într-un scandal imens. Jurnaliștii britanci de la The Guardian au publicat o anchetă realizată de două organizații care arată că țara noastră livrează armament teroriștilor.

Mai multe ţări est-europene au vândut arme de 1,2 miliarde de euro care au ajuns în Siria şi Yemen. Asta arată ancheta realizată de Balkan Investigative Reporting Network şi Organised Crime and Corruption Reporting Project.

Printre statele care au furnizat în Orientul Mijlociu se numără România şi Bulgaria, ţări care au livrat circa 4.700 de tone de arme, inclusiv mitraliere, lansatoare de rachete şi arme antitanc, gloanţe, mortiere, grende, rachete şi explozibili.

Toate acestea au ajuns la baze militare din Iordania şi Turcia, de unde au fost trimise apoi în Siria şi Yemen, potrivit raportului.

O parte din arsenal, livrat cu ajutorul SUA

O parte din acest arsenal a fost livrat cu ajutorul Statelor Unite, ultimul transport cu o navă închiriată de SUA plecând din Bulgaria pe 21 iunie, cu o încărcătură de 17.000 de tone de material neidentificat, probabil arme, către un port neprecizat la Marea Roşie.

Potrivit Comandamentului pentru Operaţiuni Speciale al armatei SUA, ar fi fost vorba de "muniţie destinată susţinerii Operaţiunilor Speciale şi misiunilor lor din lume", dar şi "forţelor străine partenere".

Armele, recunoscute în mâinile atacatorilor

Mii de puşti de asalt, obuze de mortieră, lansatoare de rachete şi mitraliere au ajuns din Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia şi România în Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia, recunoscute ca fiind principalele pieţe de armament pentru Siria şi Yemen.

De altfel, arme şi muniţie est-europeană au fost identificate în înregistrări video şi în fotografii publicate pe reţelele de socializare de unităţi ale rebelilor sirieni susţinuţi de Occident, dar şi de mişcări jihadiste precum Statul Islamic, Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (afiliat al-Qaida) şi facţiunile rebele din Yemen. Exporturile către aceste zone de conflict au continuat până în prezent, o parte dintre arme fiind fabricate chiar în anul 2015.

”Transferurile să înceteze imediat”

Patrick Wilcken, reprezentant al Amnesty International, a subliniat că "transferurile sunt ilegale în baza (...) legilor internaţionale şi ar trebui să înceteze imediat", în timp ce raportorul Parlamentului European privind armele, Bodil Volero, a avertizat că cel puţin o parte dintre transferuri au încălcat, probabil, directivele UE.

Reacția MAE

"România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate de țara noastră ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT). Subliniem că toate produsele militare exportate de țara noastră sunt cuprinse în rapoartele anuale și trimestriale prezentate pe pagina electronică www.ancex.ro și care, de asemenea, sunt transmise la UE, ONU sau OSCE. În esență, aceste rapoarte prezintă valoric și cantitativ exporturile românești de componente, produse și echipamente militare.În conformitate cu standardele de control practicate, România participă cu promptitudine la orice investigație privind trasabilitatea unor arme ce ar putea să provină din țara noastră",  susține Ministerul de Externe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net