Statistici care îți dau fiori. Un român moare la fiecare două zile într-un incendiu

Ultima actualizare:

    190 de români mor anual în incendii produse în locuințe
190 de români mor anual în incendii produse în locuințe

Sezonul rece vine cu o amenințare în plus pentru români. Incendiile produse în locuințe sunt mai frecvente acum decât în altă parte a anului, iar nenorocirile pornesc de la instalațiile de încălzire defecte și improvizate. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să fii la adăpost!

În fiecare an circa 190 de români își pierd viețile în incendii produse în locuințe. În ciuda scăderii numărului de victime, înregistrată în ultimii cinci ani, proprietarii de locuințe ignoră la fel de mult normele de siguranță. Conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), 35% din evenimentele nefericite se petrec din cauza coșurilor de fum necurățate la timp. Generatoare de incendii soldate cu victime sunt și instalațiile electrice defecte sau improvizate (22,5%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau lăsate nesupravegheate (12,5%).

„Întrucât a doua cauză principală a producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice, doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații”, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, colonel Daniel-Marian Dragne, inspector general al IGSU.


    Colonel Daniel-Marian Dragne, inspector general IGSU (stânga), și Frank Hajdinjak, director general al E.ON România
Colonel Daniel-Marian Dragne, inspector general IGSU (stânga), și Frank Hajdinjak, director general al E.ON România

Specialiștii recomandă românilor să-și monteze din proprie inițiativă detectoare de gaz, aparate care depistează scurgerile și închid automat alimentarea aragazului sau centralei de apartament. Pentru a ne proteja de tragedii, este foarte important nu doar să curăţăm coşurile de fum, ci să le şi verificăm, fiindcă în multe cazuri neetanşeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicaţii cu monoxid de carbon și, anual, zeci persoane au de suferit. De asemenea, aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinţei. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și  supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor.

Conform I.G.S.U., în perioada 1 octombrie 2012 - 30 septembrie 2017, în România au avut loc peste 31.100 de incendii. În această perioadă numărul persoanelor decedate în incendii s-a redus cu peste 4% faţă de perioada 1 octombrie 2007-30 septembrie 2012, iar numărul copiilor răniţi a scăzut cu 15%.

Campanii de prevenire derulate de IGSU

Încheiat între IGSU şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul Împreună pentru siguranță a condus la derularea la nivel naţional a mai multor campanii comune de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a energiei.

Astfel, în ultimii cinci ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe, în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie.

Anul trecut, pornind de la necesitatea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat, sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net