"Săracii" cu castraveţi contra "bogaţilor" cu piscine

Ultima actualizare:

    Apa potabilă nu  ajunge nici pentru  udatul legumelor,  nici pentru vilele  impozante
Apa potabilă nu ajunge nici pentru udatul legumelor, nici pentru vilele impozante

Se bat pentru apă! Expansiunea imobiliară a transformat complet comuna Vânători (aflată la câţiva kilometri de Galaţi). În comună s-au ridicat peste 1.000 de locuinţe noi, multe dintre ele fiind vile cu gazon şi cu piscină, construite de orăşeni. Apa nu ajunge însă nici pentru cei înstăriţi, nici pentru sătenii cu grădini de legume.

Localitatea Vânători s-a dezvoltat în ritm accelerat, dar creşterea imobiliară a adus şi probleme. Practic, infrastructura publică nu mai face faţă, iar bugetul comunei s-a dovedit insuficient pentru a acoperi nevoia de drumuri de acces, de reţele de apă, de gaze, de electricitate sau de canalizare.

Multe dintre vilele impozante apărute precum ciupercile după ploaie nu au canalizare sau gaze, iar apa şi curentul electric se dau cu porţia, furnizarea fiind sistată adesea din cauza avariilor. Iarna, penele de curent au devenit o obişnuinţă la Vânători, iar vara – situaţia o ia razna în ceea ce priveşte apa potabilă. Acum, la mijloc de iulie, în localitate se poartă un adevărat război între „bogaţii” cu vile şi piscine şi „săracii” cu grădini de legume, din cauza penuriei de apă potabilă. Din această cauză, furnizarea apei se face o zi da şi o zi nu.

Primăria Vânători este supusă unui adevărat bombardament de reclamaţii, scrie adevarul.ro. Pe de o parte, sute de plângeri sunt făcute de săteni, care locuiesc în case ţărăneşti şi vor să-şi ude straturile de roşii şi castraveţi din ogradă cu apa din reţeaua publică. Pe de altă parte, cei mutaţi de la oraş, care deţin vile, piscine şi peluze cu gazon, cer şi ei mai multă apă şi susţin că ţăranii n-ar mai trebui lăsaţi să-şi irige grădinile.

„Este foarte grav. Pe anumite zone din localitate avem ţeava goală în această perioadă. Efectiv, mulţi oameni nu au nici măcar să bea două picături”, se lamentează Marian Ghinea, primarul din Vânători. “Alţii, care sunt la începutul coloanei, reuşesc să-şi ude grădina şi nu-i interesează situaţia celorlalţi. Sunt şi foarte multe familii înstărite, care au piscină şi care vor să-şi întreţină gazonul”, oftează edilul, aflat între ciocan şi nicovală.

Click! spune

Potrivit primarului din Vânători, reţeaua poate furniza maximum 600 de litri de apă pentru o gospodărie pe zi, iar consumul a depăşit deja 1.000 de litri de gospodărie. Pentru a extinde reţeaua de apă potabilă, comuna ar avea nevoie de un milion de euro, bani de care nu dispune.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net