Procurorul general: ”Sunt interese oculte pentru grațiere”

Ultima actualizare:

    Procurorul general, Augustin Lazăr, se arată îngrijorat de legea grațierii și de modificarea Codului Penal
Procurorul general, Augustin Lazăr, se arată îngrijorat de legea grațierii și de modificarea Codului Penal

”Graţierea demonstrează lipsa de voinţă şi slăbiciunea statului în fața criminalității”. Asta consideră reprezentanții Parchetului General, care-și pun întrebarea dacă nu cumva la mijloc este vorba despre interese oculte.

Proiectele promovate de Guvern arată "lipsă de voință și slăbiciunea autorităților statului în fața criminalității", transmite Ministerul Public.

Parchetul General spune că astfel de modificări de legislaţie penală nu se pot face fără consultarea CSM.

"Prioritatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în acest moment o reprezintă consolidarea capacității instituționale în lupta împotriva criminalității în general și a corupției și conflictului de interese în mod special. În acest context, promovarea unor acte de clemență de genul grațierii și amnistiei – în condiții de netransparență și fără o prealabilă consultare a Consiliului Superior al Magistraturii, astfel cum prevede legislația în vigoare, nu doar că ar fi în contradicție cu obiectivele Ministerului Public, dar ar fi de natură să demonstreze lipsa de voință și slăbiciunea autorităților statului în fața criminalității", se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Totodată, procurorul general, Augustin Lazăr, crede că nu există "absolut nici o justificare raţională să venim acum cu acte de clemenţă, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult”.

”Pare să fie cu dedicație”

În plus,  Preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a spus că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală par să fie "cu dedicaţie".

Și oamenii de rând s-au arătat nemulțumiți de eliberarea pușcăriașilor și scoaterea de sub incidența penală a infracțiunii de abuz în serviciu dacă prejudiciul este sub 200.000 de lei, astfel că au ieși, aseară, în stradă cu miile.

Ei au cerut respectarea legilor și transparență și au semnat petiții pe care le vor depune la Guvern și Parlament.

Cine ar beneficia de clemență

De grațiere ar putea beneficia persoanele condamnate la cel mult cinci ani de închisoare, cele care au achitat prejudicual, care au copii în întreținere, femeile însărcinate, iar pentru pușcăriașii care au peste 60 de ani pedeapsa să se înjumătățească. Recidiviștii nu ar putea beneficia de clemeță.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net