Băiețelul de doi ani care a căzut în puț a fost salvat! Operațiunea a durat peste 10 ore

Ultima actualizare:

    Salvatorii îl monitorizează video și încearcă să facă tot posibilul să-l scoată la suprafață pe micuț foto: news.ro
Salvatorii îl monitorizează video și încearcă să facă tot posibilul să-l scoată la suprafață pe micuț foto: news.ro

Un copil de doi ani din localitatea teleormăneană Balta Sărată a căzut marți, 25 aprilie, în jurul orei 11, într-un puţ foarte îngust, de 30-35 de centimetri diametru și a rămas blocat la o adâncime de aproximativ 16 metri, transmite news.ro.

UPDATE 21:41: "Am mers cu alternative încercate simultan. Dacă nu mergea una, încercam cu alta. Acum depinde ce fac colegii noștri medici. Copilul de un an și opt luni era pe jumătate în apă. La un moment dat s-a înțepenit între pompă și pereții puțului. Orice alternativă pe care am ales-o presupunea un risc foarte mare. La orice intervenție trebuie să ne asumăm un risc. Copilul a fost activ până la un moment dat, poate și din cauza hipotermiei, dar era conștient. Sperăm ca viața micuțului să fie salvată. Am avut și forțe detașate de la București, de la Dolj, de la Olt", a declarat unul dintre salvatori la doar 30 de minute de la intervenție.

UPDATE 21:35: Ambulanța a plecat spre București cu micuțul.

UPDATE 21:23: Medicii evaluează starea de sănătate a băiețului. Elicopterul SMURD este pregătit să-l transporte la spital.

UPDATE 21:11: Micuțul a fost scos din puț! Au trecut mai bine de 10 ore de când căzuse la 16 metri adâncime. Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman a precizat că băiețelul a plâns atunci când a fost scos, semn că este bine. A fost dus la ambulanță pentru a fi evaluat de către medici. Salvatorii au reușit să agațe cu două tije atât pe copil, cât și pompa care se afla în interior.

UPDATE 20:30: Operațiunile continuă. Se sapă în continuare în paralel cu fântâna.


    Foto: ISU
Foto: ISU

UPDATE 19:00: Băiețelul este în puț de nouă ore. Zeci de salvatori încearcă să-l scoată de la 16 metri adâncime.

UPDATE 18:03: Copilul este captiv de peste opt ore. 

UPDATE 17:55: Conform DIGI24, medicii au reușit să-l audă pe copil că plânge, după o perioadă în care nu mai avuseseră niciun semn de la micuț. Operațiunea de salvare este încă în desfășurare. Mucuțul a fost monitorizat cu ajutorul unor camere.

Salvatorii au apelat la două tipuri de tije pentru a-l scoate, dar nu au reușit. De aproximativ o oră se sapă pentru a se ajunge la 16 metri adâncime.

UPDATE 17:20: Mama copilului, însărcinată în nouă luni, a fost dusă de urgență la spital. Din cauza șocului, aceasta ar putea să nască, notează observator.tv.

În tot acest timp, mama copilului, Ionela Pascu, gravidă în nouă luni, a făcut ”naveta” la spitalul din Roşiori, împinsă ba de chinurile facerii, ba de atacurile de panică repetate cauzate de tragedia la care a luat parte. ”Am auzit ţipete şi m-am dus să văd despre ce este vorba. Mama era pe jos, se perpelea şi plângea. Se auzea şi copilul din fântână cum zbiera după mami şi după tati. Gura puţului e destul de strâmtă, cam de o palmă, şi nu am putut să băgăm nimic ca să-l scoatem de acolo, aşa că am chemat pompierii”, ne-a povestit Robert, un vecin de-al familiei. În scurt timp, la locul tragediei au ajuns echipele de salvatori, autorităţile locale, dar şi săteni din apropiere impresionaţi de drama părinţilor. Cu toţii s-au oferit să dea o mână de ajutor.


    Sătenii au venit să dea o mână de ajutor, dar autorităţile au închis perimetrulFoto: Dorin Constanda
Sătenii au venit să dea o mână de ajutor, dar autorităţile au închis perimetrulFoto: Dorin Constanda

”De ce ne ţin aici? Au închis perimetrul şi noi stăm şi ne uităm. Să ne lase să dăm la cazma. Dacă punem toţi mâna pe lopeţi într-o oră îl scoatem de acolo. Uitaţi-vă la ei! Au trecut 11 ore şi n-au ajuns la el. Nu se poate aşa ceva! Ne teleportăm pe Lună şi nu suntem în stare să săpăm 15 metri sub pământ”, s-a revoltat Iancu Maria, 47 de ani, care a a venit dintr-un sat alăturat să dea o mână de ajutor familiei aflate în necaz. Operaţiunile de salvare s-au întins pe tot parcursul zilei de ieri, astfel că la închiderea ediţiei escavatoarele abia reuşiseră să ajungă şase metri sub pământ. Până la Dănuţ mai era cale lungă de săpat. 

Băiețelul se aude plângând

Operațiunea de salvare este extrem de dificilă, iar salvatorii luptă contra cronometrul deoarece cu fiecare clipă care trece, copilul are din ce în ce mai puține șanse de supraviețuire. Nefericitul eveniment s-a produs azi dimineață, în localitatea Balta Sărată, în curtea gospodăriei familiei băiețelului. "Copilul este blocat la aproximativ 16 metri, pe o pompă care scoate apă, deci el nu se află în apă, fiind conştient. Se aude plângând. Am încercat împreună cu membrii familiei să cooperăm cu el, dar deocamdată nu a răspuns la aceste mesaje", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Adrian Dragomir. Acesta a adăugat că echipele de intervenţie încearcă orice operaţiune de salvare şi că, pentru ca micuţul să nu intre în hipotermie, este suflat aer cald în puţ. Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman a mai spus că salvatorii iau în calcul inclusiv varianta demolării puţului până nivelul unde se află copilul.

Salvatorii folosesc un aparat experimental pentru salvarea micuțului


    Pompierii i-au băgat oxigen şi aer cald prin tuburi specialeFoto: Dorin Constanda
Pompierii i-au băgat oxigen şi aer cald prin tuburi specialeFoto: Dorin Constanda

Un aparat experimental pentru intervenţii în spaţii înguste a fost trimis în localitatea teleormăneană Balta Sărată pentru salvarea copilului de doi ani căzut într-un puţ foarte îngust din curtea gospodăriei şi blocat la aproximativ 16 metri adâncime. Secretarul de stat Raed Arafat spune că, din păcate, niciuna dintre variantele de intervenţie nu are risc zero. Secretarul de stat Read Arafat a precizat că aparatul experimental care este trimis la faţa locului este făcut de un inginer şi este proiectat astfel încât poate să fie introdus în spaţii înguste. El a spus că acest aparat nu a mai fost folosit în cazuri similare, dar a fost luat în calcul ca o posibilă soluţie care să ajute la prinderea şi scoaterea copilului din puţ. Arafat a menţionat că folosirea acestui aparat experimental va putea fi decisă doar de către echipajele de intervenţie la faţa locului, la fel şi alte soluţii care ar putea ajuta la salvarea copilului.

Au adus aer cald pentru a-l proteja pe copil de hipotermie

În ceea ce priveşte autospeciala CBRN trimisă la faţa locului, Read Arafat a spus că aceasta poate fi folosită pentru a face căldură în puţ, astfel încât să existe toate condiţiile până când salvatorii îl vor putea scoate pe copil.Secretarul de stat a mai precizat că, din păcate, intervenţie cu risc zero nu există şi că echipele de intervenţie de la faţa locului vor trebui să stabilească cea mai sigură abordare pentru copil asumând cele mai puţine riscuri. "Sunt oameni cu experienţă la faţa locului, echipa specială trimisă de la Bucureşti a mai avut astfel de situaţii şi ăsta a fost motivul pentru care au fost trimişi. Există echipamente la faţa locului care să permită intevenţia, dar nici un caz nu e ca altul şi depinde de evaluarea de la faţa locului şi de ce decizie iau acolo. Nimeni nu poate da indicaţii de la distanţă ce au de făcut", a declarat Raed Arafat.

Un elicopter SMURD așteaptă să-l preia pe copil și să-l ducă la spital

Potrivit sursei citate, echipa de salvatori speciali este plecată cu două maşini cu echipamente, iar la ora actual,ă este foarte aproape de Balta Sărată. Arafat a precizat că în zonă a fost trimis şi un elicopter SMURD pentru a fi asigurată asistenţa medicală urgentă în caz de nevoie, inclusiv transportul copilului dacă va fi cazul. Arafat a precizat că aparatul experimental respectiv este trimis cu un alt elicopter în care se află, de asemenea, cel care îl deţine, împreună cu adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, acesta din urmă preluând comanda atunci când va ajunge în zonă şi va coordona întreaga acţiune de salvare. Arafat a mai precizat că salvatorii aflaţi la locul incidentului au introdus deja o cameră video, astfel că au contact vizual cu copilul.

Salvatorii încearcă agățarea copilului cu o funie atașată unei tije metalice. Funia ar trebui să cuprindă trupul celui mic, iar cu ajutorul barei metalice, salvatorii să-l tragă la suprafață. Totul se desfășoară cu mare atenție, iar operațiunea este monitorizată video.

Se sapă în jurul puțului cu două excavatoare

Cu ajutorul a două excavatoare pompierii sapă în jurul puțului pentru a scoate copilul afară. Copilul este în prezent blocat într-un puţ foarte îngust din curte, la o adâncime de 16 metri . Gura puțului este foarte îngustă, având un diametru de aproximativ 30 de cm și din acest motiv nu există varianta ca o persoană să intre în puț. Operațiunea de a săpa 16 metri în adâncime ar putea dura câteva ore, după estimările pompierilor. 

image
image
image
image
image
image
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net