Nuntă ca acum 100 de ani în Gorj. Ce au purtat mirii şi din ce vase au mâncat invitaţii

Ultima actualizare:

    Mihaela şi Daniel, miri de modă veche
Mihaela şi Daniel, miri de modă veche

Petrecere ca-n poveşti! Doi tineri din Târgu Jiu s-au căsătorit, sâmbătă, într-un mod special. Mihaela şi soţul ei, dar şi invitaţii lor au venit la Primăria Târgu-Jiu îmbrăcaţi în costume populare. Nunta a fost organizată ca acum un secol: cu taraf de lăutari, cu farfurii din lut şi cu linguri din lemn.

De neuitat! Mihaela şi Daniel Lupulescu au avut o cununie pe cinste. Cei doi şi-au unit destinele în faţa ofiţerului de stare civilă îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Şi invitaţii lor au purtat aceeaşi ţinută. Iniţiativa i-a aparţinut Mihaelei, în vârstă de 27 de ani, fiica Anei Lupu, cunoscut meşter popular din Gorj.

“Hainele sunt cumpărate de mama mea”

„Mi-a venit această idee pentru că îmi doream foarte mult să mă îmbrac în costum popular. Am spus că ar fi frumos să mergem îmbrăcaţi la fel şi la primărie, fiindcă în Târgu Jiu nu s-au oficiat cununii civile în costume populare autentice. Ofiţerul stării civile a avut un zâmbet larg“, povesteşte Mihaela. Costumele purtate de tinerii însurăţei au fost oferite de Ana Lupu, profesor şi meşter popular. „Hainele sunt cumpărate de mama mea. Invitaţii au fost încântaţi de idee, iar mulţi au venit cu costumele lor“, adaugă Mihaela.

“Invitaţii au fost încântaţi”


    Bucatele au fost aşezate pe vase din lut
Bucatele au fost aşezate pe vase din lut

Mirele s-a lăsat mai greu de convins, mai ales că nu purtase vreodată costum popular. Până la urmă, Daniel a acceptat ideea, după ce invitaţii au primit cu entuziasm propunerea. „Este prima dată când port costum popular. M-am gândit că trebuie să fie ceva deosebit faţă de alte cununii. Cămaşa pe care o port este foarte veche şi mi-a fost oferită de soacra mea. Invitaţii au fost încântaţi de idee şi toţi şi-a procurat costume populare, inclusiv naşii mei“, se amuză Daniel, care are 32 de ani. Taraf din Pârâul de Pripor

Petrecerea a fost tradiţională şi s-a desfăşurat în comuna Bălăneşti, la casa Anei Lupu, unde aceasta vrea să amenajeze un muzeu al satului. Curtea a fost decorată cu obiecte tradiţionale foarte vechi, iar vesela a fost din lut. De asemenea, masa a fost aranjată cu macaturi şi covoare olteneşti. Muzica a fost asigurată de un taraf din satul Pârâul de Pripor, o zonă cu tradiţie în muzica lăutărească. „Am încercat să păstrăm totul cât mai autentic“, a spus Mihaela.  

Ana Lupu, mama miresei, e în al nouălea cer: „Mi-am dorit un astfel de eveniment, întrucât oamenii învaţă să fie liberi şi să se comporte liber. Cred că am avut succes. Şi tinerii poartă cu mândrie costumul popular, şi ei sunt atraşi de obiectele vechi”.

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net