Nu vă place cartea? Mergeți la profesională!

Ultima actualizare:

    Numărul locurilor la şcolile profesionale  a crescut substanţial
Numărul locurilor la şcolile profesionale a crescut substanţial

Absolvenții de gimnaziu vor avea o surpriză de proporții. În acest an, la admiterea în clasa a IX-a, vor vedea că sunt mai puține locuri la liceu și mai multe la școlile profesionale. Ministerul Educației a redus substanțial numărul de locuri la colegii și licee, motivând că piața muncii are nevoie de meseriași.

Așadar, în clasa a IX-a de liceu vor fi doar 176.000 de locuri, cu 4.000 mai puțin ca anul trecut. La școlile profesionale vor fi 53.000 de locuri, în timp ce, acum, în anul I sunt doar 12.254 de elevi. De asemenea, vor fi 2.000 de locuri în plus la cursurile serale ale școlilor profesionale, iar la fără frecvență alte 100 de locuri. Pentru fiecare elev în parte, școlile vor avea contracte de practică și angajare ulterioară cu firme din localitățile respective. După fiecare an de studiu, elevii vor primi certificate de competență în meseria studiată, documente recunoscute în tot spațiul UE. Vor fi clase pentru toate meseriile căutate, de la construcții, la mecanică, până la turism și alimentație.

Anul trecut, la finalul clasei a VIII-a, doar 70% din absolvenții prezenți la Evaluarea națională au obținut note peste 5.00, iar circa 50.000 nici nu s-au prezentat, având în vedere că oricum urma să fie admiși la liceu, în clasa a IX-a, care este obligatorie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net