Nu uita să-ţi plăteşti impozitele! Mai sunt 6 zile

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Statul nu uită şi nu iartă. Românii care nu-şi vor plăti impozitele locale până la 30 septembrie vor fi penalizaţi pentru fiecare lună de întârziere. Pentru a nu rămâne dator autorităţilor, Click! îţi spune unde poţi achita dările locale fără „dobândă” şi fără preamari bătăi de cap.

Doar şase zile ne mai despart de termenul limită impus de stat pentru achitarea obligaţiilor fiscale datorate bugetelor locale. Românii care nu-şi vor plăti taxele şi impozitele până la 30 septembrie vor fi nevoiţi să suporte penalităţi de întârziere de 2% din cuantumul acestora, pe lună.

„Dobânda” aplicată de stat se calculează din ziua următoare termenului de scandenţă, adică din 1 octombrie. Astfel, la un impozit de 200 de lei pe an, plătit pentru un apartament cu două camere, unui restanţier i se vor adăuga încă 4 lei pentru fiecare lună de întârziere. Cei mai mulţi români, persoane fizice, au de achitat impozite pe clădiri, terenuri (în folosinţă, închiriate sau în concesiune) şi autovehicule.

Pentru aerisirea ghişeelor de taxe, cele mai multe administraţii locale au pus la dispoziţia contribuabililor mijloace moderne de plată, care simplifică procedura de achitare a taxelor. Iată unde poţi plăti dările în timp util.Poşta RomânăCele mai multe primării din ţară au contract cu Poşta Română pentru încasarea taxelor locale. Caută un oficiu poştal în zona ta şi completează un mandat poştal! Pantru ca banii să ajungă la destinatar (bugetul local) trebuie să ştii numele corect şi adresa direcţiei de taxe, dar şi codul IBAN alocat fiecărui tip de impozit (lista poate fi consultată pe site-urile direcţiilor de taxe).CEC BankPlata se face în numerar la ghişeul băncii, în baza înştiinţării de plată. Tot aici poţi plăti amenzile rutiere sau alte taxe (de permis, de paşaport etc), în baza procesului verbal sau a deciziei de impunere.Ordin de platăÎn drum spre serviciu te poţi opri la orice sucursală a băncii unde ai deschis un cont (chiar şi unul de salariu) pentru a completa un ordin de plată. Ai nevoie de numele beneficiarului (direcţia de taxe sau trezoreria), codul fiscal al acestuia, şi codul IBAN alocat fiecărui tip de impozit.Internet bankingDacă eşti departe de ghişeul de taxe şi ai cont de internet banking la orice bancă din România, poţi trimite bani din contul tău în contul direcţiei de impozite şi taxe din localitatea ta. E o metodă comodă, actuală, care îţi permite să scapi de aglomeraţia sau de capriciile funcţionarului de la ghişeu.Ghişeul virtualPentru a putea plăti pe site-ul www.ghiseul.ro trebuie să ceri direcţiei de taxe şi impozite datele personale atribuite (user şi parolă) care îţi permit să te autentifici pe site-ul de plată a texelor în vederea achitării acestora.InfochioşcCând mergi la cumpărături la mall nu uita să iei mai mulţi bani cu tine, ca să ai şi pentru impozite. Aici poţi achita dările locale, cu buletinul, la aparatele tip infochioşc. Procedura e simplă şi nu-ţi răpeşte mai mult de un minut din timpul tău.La ghişeuDacă nu ai ales nici una dintre metodele de mai sus şi ai ajuns tot la ghişeul direcţiei de taxe, roagă-te să fie ziua potrivită. De regulă, mulţi români lasă plata taxelor pe ultima zi. Aici poţi plăti numerar sau prin intermediul terminalelor POS (cu cardul bancar).

- Peste 70% dintre bucureştenii din sectorul 1 şi-au plătit deja taxele şi impozitele. Suma încasată până acum se ridică la 41,6 milioane de lei. Contribuabilii din sectorul 1 sunt primii şi la utilizarea cardului bancar pentru plata taxelor. Din datele centralizate anul trecut, 10% din numărul tranzacţiilor cu cardul la nivel naţional s-au realizat la Primăria sectorului 1.- Punctul de lucru al Direcţiei de Taxe şi Impozite sector 3 din str. Câmpia Libertăţii nr. 36 este închis pentru modernizare. Pe durata lucrărilor îţi poţi plăti taxele la ghişeele din str. Sfânta Vineri nr. 32 şi str. Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 3-5.- Arădenii şi băimărenii îşi pot plăti taxele foarte simplu, direct pe site-ul special creat pe lângă Direcţia de Taxe (globalplay.ro), cu ajutorul cardului bancar. Contribuabilii pot afla dacă au restanţe la bugeul local prin introducerea codului numeric personal şi efectua plata completând numărul şi tipul cardului bancar.- Brăila. Funcţionarii punctelor de lucru ale Direcţiei de Impozite şi Taxe vor lucra, în această perioadă, după un program prelungit. Casieriile vor fi deschise de luni până vineri între orele 8.00-18.00 şi, în caz de nevoie, se va munci şi sâmbăta.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net