Premieră în istoria Eurovision. România, descalificată!

Ultima actualizare:

    România a fost descalificată de la EurovisionFoto arhivă personală
România a fost descalificată de la EurovisionFoto arhivă personală

După mai multe zile de încordată așteptare, a fost anunțată excluderea Televiziunii Române din cadrul European Broadcasting Union (EBU) din cauza datoriilor acumulate încă din anul 2007. Una dintre consecințele acestei excluderi este eliminarea din competiția Eurovizion 2016.

Potrivit Digi24.ro, ieri (21 aprilie) a expirat termenul-limită pentru a plăti suma de 16,5 milioane de euro, datorată către EBU. Din cauza faptului că Televiziunea Română nu a putut plăti datoria, a fost exlusă din cadrul EBU, iar în acest fel, Ovidiu Anton, care ar fi trebuit să reprezinte România la Eurovision anul acesta, nu va avea ocazia să mai urce pe scena dinn Stockholm.

"Este regretabil că am fost nevoiţi să luăm o astfel de decizie. Suntem dezamăgiţi că toate doate demersurile noastre către Guvernul român pentru a rezolva această problemă au rămas fără răspuns. Recent, EBU a fost informată de către Ministerul de Finanţe că TVR va intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar duce la o restructurare masivă a întregului post. EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de posturi de televiziune din 56 de ţări. Actualele datorii ale TVR pun în pericol stabilitatea financiară a Uniunii", a declarat Ingrid Deltenre, directorul general al EBU, potrivit Romaniatv.ro.

Într-un comunicat al TVR, a fost criticată decizia EBU de a soma verbal instituția pentru a plăti datoria: "Reprezentanți ai European Broadcasting Union — cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume — au anunțat, deocamdată verbal, reprezentanții Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancțiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision și nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiție."

Este pentru prima dată după ani de zile când noi ne-am plătit taxa de participare la Eurovision pe anul acesta, conform regulamentului și la data fixată de ei în martie, dar acest efort nu a fost suficient din cauza imensei pierderi, imenselor datorii venite din trecut. În acest moment, cifra pe care avem voie de la Ebu să o precizăm este de 16,5 milioane de euro", a precizat Irina Radu, directorul general interimar al TVR, pentru Digi24.

De asemenea, aceasta a mai adăugat că a cerut ajutorul Guvernului, dar nu s-a luat nicio decizie concretă: "Cerem de cel puțin tre ani de zile o atenție sportiă pentru TVR, la nivel înalt politic nu politic nu s-a luat o hotărârer ce să se întâmple cu Televiziunea Română"

Ovidiu Anton: "e nedrept"

Ovidiu Anton, care ar fi trebuit să reprezinte România la Eurovision, și-a exprimat și el nemulțumirea față de decizia EBU pe contul său de Facebook: "Dragi prieteni, am primit și eu într-un final înștiințarea oficială. Încerc să zâmbesc și să nu mă ia valul însă... e nedrept. Eu rămân același, același artist sincer, același luptător care a câștigat prin votul juriului si al publicului... dar cu toate astea, paradoxal, trebuie să mă declar învins... de cine ? de ce ? Corect???... nu știu cum să o spun frumos acum așa că mă abțin."

Ovidiu Anton, în finală, la etapa națională Eurovision 2016 

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net