Ninge în Brașov, Covasna, Sibiu și Harghita

Ultima actualizare:

    La Vârful Omu prima ninsoare a adus un strat de zăpadă de 25 de cm
La Vârful Omu prima ninsoare a adus un strat de zăpadă de 25 de cm

Au venit ninsorile! Cel mai mare strat de zăpadă - de 25 de centimetri - este pe Vârful Omu din Munții Bucegi. Potrivit corespondentului Mediafax, marți dimineață ningea în Carpații Meridionali, la altitudini de peste o mie de metri, precum și în județele Brașov, Covasna, în zona montană din Sibiu și în Harghita.

”În zona Carpaților Meridionali, la altitudini de peste o mie de metri, avem numai ninsori. Avem ninsori și în zona depresionară din estul Transilvaniei și lapovițe în sudul Transilvaniei. Cel mai mare strat de zăpadă la ora 8.00 era de 25 de centimetri, la Vârful Omu”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, meteorologul Alina Șerban de la Administrația Națională de Meteorologie.

De asemenea, ninge în județele Brașov, Covasna, în zona montană din Sibiu și în Harghita.

Meteorologul Narcisa Milian de la Serviciul Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud - Sibiu a declarat pentru MEDIAFAX că în județul Brașov stratul de zăpadă proaspăt depus variază între cinci centimetri la Predeal și 14 centimetri la Fundata, în județul Sibiu, la Bâlea Lac, s-au depus opt centimetri de zăpadă, iar pe Vârful Lăcăuți, în județul Covasna, stratul de zăpadă măsoară șase centimetri. Și la Roșia Montană, în județul Alba, ninsorile au format ”petice de omăt”.

În județul Harghita ninge în stațiunea Harghita Băi, dar și în zonele mai joase, în localitățile din bazinul Ciucului, în stațiunea Izvoru Mureșului și în zona Odorhei.

Preşedintele Asociaţiei ”Panorama 1753”, care reuneşte hotelierii din staţiunea Harghita-Băi, a declarat că în zonă s-au depus între trei și cinci centimetri de zăpadă.

”Am așteptat ninsorile, am pus și tunurile dezăpadă pe pârtiile de schi, în speranța că va continua să ningă în următoarele zile, așa cum s-a anunțat”, a spus Kristaly.

Chiar dacă zăpada nu s-a depus încă pe șosele, drumarii au intervenit cu material antiderapant încă de la primele ore ale dimineții.

”Ninge în bazinul Ciucului, și în bazinul Odorhei, nu este vânt și a început să se aștearnă. Drumurile sunt încă negre-umede. 15 utilaje acționează pe drumurile din județ și, începând de la ora 4.00, de când ploaia s-a transformat în ninsoare, au fost împrăștiate 130 de tone de material antiderapant”, a declarat un reprezentat al dispeceratului Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltul”.

Administratorii drumurilor naţionale şi judeţene din Harghita sunt pregătiţi pentru sezonul rece, inclusiv pentru căderi masive de zăpadă. La prima întâlnire a Comandamentului județean de iarnă, săpătămâna trecută, șeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat că Regionala de Drumuri Braşov a încheiat contracte cu o asociere de firme locale şi regionale, astfel că 56 de utilaje vor acționa pentru deszăpezirea rețelei de drumuri naţionale din Harghita.

”Pe timp de iarnă vor fi la dispoziție 42 de utilaje cu lamă, 12 încărcătoare şi o freză performantă pentru căderi masive de zăpadă, existând posibilitatea ca acestea să fie suplimentate, la cerere. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu material antiderapant, există un stoc de 3.600 de tone de sare, din cele 31.000 de tone necesare pentru toată iarnă şi se va începe aprovizionarea cu nisip”, a declarat șeful Secţiei Drumuri Naţionale Harghita.

Potrivit acestuia, semnalizarea de iarnă a fost montată, iar parapeții parazăpezi au fost montați în proporție de 80 la sută, pe 2.500 de metri liniari, din cei 3.000 necesari în judeţ, restul de 500 de metri pătraţi urmând să fie instalaţi în perioada următoare.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 14 judeţe din centrul ţării, unde marţi şi miercuri va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi Orientali se va depune un strat de zăpadă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de marţi, ora 16.00, până miercuri, la ora 14.00, temporar va ninge în zona de munte, iar în Carpaţii Meridionali şi în cea mai mare parte a Carpaţilor Orientali se va depune strat de zăpadă, local mai consistent. Treptat, vor predomina ninsorile şi în estul şi sudul Transilvaniei, precum şi în Subcarpaţii Moldovei.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru judeţele Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Bacău, Vrancea şi pentru unele zone din Neamţ, Mureş, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj.

În zonele deluroase din restul teritoriului vor fi precipitaţii mixte, trecător şi izolat. În sudul şi sud-estul ţării se vor cumula cantităţi de apă ce pot atinge pe arii restrânse 15-20 de litri pe metru pătrat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net