"N-aş fi renunţat nici mort la Pufi al meu"

Ultima actualizare:

    Ruzsa Ferencz  a aflat de la reporterii  Click! că s-a ajuns  la o înţelegere în  chestiunea câinilor  de la stâni
Ruzsa Ferencz a aflat de la reporterii Click! că s-a ajuns la o înţelegere în chestiunea câinilor de la stâni

La 14 kilometri de Braşov, în satul Tărlungeni, pe un drum desfundat în care îţi intră piciorul în noroi până la gleznă, te întâmpină unchiul Feri şi al lui ciobănesc, negru ca tuciul. “Vino-ncoace, Pufi, că-i om bun! E don’şoara de la ziar. O venit să te vadă”, strigă bărbatul spre câine.

Îi aruncă un os şi-l mângâie părinteşte între urechi. De acum, ciobanul nu va mai avea grija dulăilor. Oierii s-au înţeles cu mai-marii de la Bucureşti şi vor putea să ţină la stână chiar şi 13 câini.

“Apăi câinele ăsta e şi ajutor la oi, şi jucăria copilului. Nu ştiu ce ne-am face fără el. Îl iubim ca pe-un ţânc. N-aş renunţa nici mort la el”, îşi începe povestea Ruzsa Ferencz, cioban din tată-n fiu în satul Tărlungeni, judeţul Braşov. A moştenit din tată-n fiu 1.000 de oi. Nici nu concepe că statul ar fi putut să-i ia câinii cu care-şi păzeşte turma, acum şapte la număr. Sau, şi mai rău, să-l pună să-i otrăvească.

La 1.000 de oi pot fi maximum 13 câini

“Domnişoară dragă, dacă era să-mi spună să renunţ la jumătate dintre ei, cine-mi păzea turma? Cei de la minister? Pe Pufi îl am cu mine de cinci ani. Când se apropie ursul, eu ştiu după cum latră. Când vin oameni, latră altfel”, spune bărbatul de 41 de ani. De acum n-ar trebui să-şi mai facă grijă. Noi i-am dat şi vestea cea bună. Oierii au ajuns la un acord cu Ministerul Agriculturii şi aberaţia din Legea vânătorii votată la sfârşitul anului trecut va fi modificată. Ministrul Achim Irimescu a explicat la Realitatea TV că  ciobanii vor putea să aibă 13 câini la 1.000 de oi. “Am reuşit să stabilim o soluţie pentru câinii de la stână. La 300 de oi au şase câini, iar pentru fiecare 100 de oi încă un câine. Deci, practic, la 1.000 de oi pot să aibă 13 câini. Toţi ştim că oierii noştri se confruntă cu atacuri din partea şacalilor. Şacalii s-au înmulţit foarte tare, mai mult decât lupii. În plus, România deţine jumătate din populaţia de urşi a Europei – 6.000 de exemplare”, a declarat ministrul. Propunerea urmează să fie votată în Parlament.

Aproape 400 de persoane au protestat la Palatul Parlamentului

Limitarea numărului de câini de la stână a provocat proteste aprinse la sfârşitul anului trecut. Atunci, aproape 4.000 de ciobani au contestat, inclusiv în Palatul Parlamentului, noua lege a vânătorii, care prevedea amenzi pentru oierii care au mai mult de trei câini la stână. Ulterior, Guvernul a amânat intrarea în vigoare a articolelor care i-au nemulţumit pe ciobani.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net