Mesaj dur din partea lui Ion Iliescu pentru membrii PSD care l-au contestat

Ultima actualizare:

    Ion Iliescu a luat atitudine după ce a fost contestat în interiorul partiduluiFoto Adevarul
Ion Iliescu a luat atitudine după ce a fost contestat în interiorul partiduluiFoto Adevarul

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu spune, într-o scrisoare deschisă către membrii și simpatizanții partidului, că refuză să primescă ”lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD” și de la ”oameni care pun interesul personal înaintea interesului public”.

” Refuz să primesc lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD, și îl conduc, direct sau prin interpuși, ca pe o corporație. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiție, și nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preț. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul ăsta, eșecul nu este departe. Viața oamenilor nu se reduce doar la bani”, spune președintele de onoare al PSD, într-o postare de vineri, de pe blogul personal, preluată de mediafax.ro.

De asemenea, Iliescu refuză să primescă ”lecții și de la oameni care pun interesul personal înaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic în politică, în schimb au reușit să îndepărteze oamenii de partid, prin aroganță și dispreț. Astfel de oameni, ajunși în fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care românii nu l-au votat pe Victor Ponta în turul doi”.

El spune că ”PSD trece printr-un moment dificil”, dar înainte de a se căuta vinovați pentru această situație trebuie găsite soluții și adaugă că, din păcate, în locul unei analize a fost luată ”o măsură extremă”,excluderea a trei membri, ”care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului”.

”Mai grav decât acest gest pripit este faptul că liderii partidului nu înțeleg ce le reproșează cu adevărat membrii și simpatizanții PSD. Este vorba despre faptul că, de la o vreme, și mai ales în campania electorală care a trecut, PSD a evitat cu obstinație să-și asume identitatea sa de stânga, social democrată”, crede liderul PSD, completând: ”Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi communist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate, lucruri pe care nu le pot înțelege și accepta. Cu explicația asta toți cei care trebuie să-și asume responsabilități pentru insucces sunt exonerați de orice raspundere. Fuga de răspundere nu este o soluție”.

Președintele de onoare al PSD spune că, în prezent, partidul plătește ” prețul confuziei ideologice din ultimii zece ani” și este pe cale să piardă ”competiția la nivelul ideilor”, pentru că ”deși sunt atâția oameni, tineri sau mai puțin tineri, cu studii de cea mai bună calitate, aici sau în străinătate, declarați la stânga, ei nu au cu cine comunica în PSD”.

Iliescu spune că sunt multe lecții de învățat din eșecul la prezidențiale

Poate cea mai importantă este aceea că nu putem câștiga, dacă între partid și liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcționează acel dialog necesar-și obligatoriu-cu activul de partid, cu organizațiile si membri de partid, cu cetatenii. Analiza trebuie să înceapă de la bază. Democrația internă de partid nu este o vorbă în vânt. Și nu e cazul s-o transformăm noi, un partid de stânga, într-o formă fără fond”, detaliază Iliescu.

Iliescu mai remarcă faptul că structura de conducere a PSD ”este prea stufoasă, și din cauza asta ineficientă”, adăugând: ”Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii și, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond”.

Președintele de onoare al PSD crede că partidul trebuie să rămână la guvernare, dar ”se impune o remaniere guvernamentală, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care să guverneze în consecință”.

Iliescu mai evidențiază ca ”slăbiciune a PSD”, modul în care funcționează grupurile sale parlamentare: ”Este nevoie de o agendă de priorități și de mobilizarea exemplară la vot. Iar în acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce să reflecteze. Dar să nu se mulțumească doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicală, de fond, a activității sale parlamentare”.

”Cred că trebuie să revenim la votul pe listă, măcar pentru Camera Deputaților. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 să fie cunoscuți cât mai repede, pentru a asigura o componență cât mai solida grupurilor de senatori și deputați ai PSD. Același lucru este valabil și pentru candidații noștri în alegerile locale – primari, președinți de consilii județene, consilieri”, mai spune liderul social-democrat.

Iliescu s-a referit și la organizarea viitorului congres al partidului: ”Este cazul ca, în pregătirea Congresului, să se pună în discuție o nouă ofertă politică, un nou proiect de țară, o nouă ofertă electorală. Toate astea plecând de la nevoile și așteptările oamenilor. Să nu ignorăm pe nimeni, mai mult, să nu uităm că sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru că nu le-am oferit o miză, un motiv să vină la vot. Electoratul se construiește, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizează, prin bună guvernare. Plătim consecințele a zece ani de vot emoțional, pe teme care nu au legătură cu viața oamenilor. Nu trebuie să mergem și noi pe acest drum, facil și periculos”.

”Nu avem de ce să ne fie rușine de identitatea noastră. Nu avem de ce renunța la valorile stângii. Trebuie să renunțăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării «vinovaților», în loc să căutăm soluții, vom eșua și în guvernare, și vom deveni un partid fără prea multă relevanță pe scena politică. De unde și apelul meu la responsabilitate și la sinceritate din partea tuturor”, conchide președintele de onoare al PSD, în scrisoarea deschisă adresată membrilor și simpatizanților PSD, postată vineri pe blogul personal.

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net