Marinar român, dispărut de pe un vas maltez în Marea Galbenă

Ultima actualizare:

    Românul a dispărut de la bord în noaptea de 5 august 2015, în timp ce nava se afla la 180 de mile est de coasta ChineiFoto: Mihai Ciobanu
Românul a dispărut de la bord în noaptea de 5 august 2015, în timp ce nava se afla la 180 de mile est de coasta ChineiFoto: Mihai Ciobanu

Nu ştiu ce s-a întâmplat cu băiatul lor. Familia unui navigator român, ofițer mecanic pe un vas maltez, a sesizat autoritățile românești după dispariția acestuia de la bordul navei, în 5 august, în largul Mării Galbene. Acestia îi acuză că nu au făcut nimic pentru a da de urma bărbatului.

Petrică Mandeș (57 de ani), ofițer mecanic pe vasul comercial Huahine, a dispărut de la bord în noaptea de 5 august 2015, în timp ce nava se afla la 180 de mile est de coasta Chinei.

În 5 august, dată la care nava se afla în largul Mării Galbene, familia lui Petrică Mandeș a primit un telefon prin care era anunțată că acesta dispăruse de aproximativ 10 ore de la bordul navei și că nu se știe nimic despre el.

“În noaptea de 4 spre 5 august, Petrică Mandeș efectua serviciul de cart, programat între orele 04.00-08.00, fiind asistat de un motorist filipinez. Din informațiile oferite de colegi, rezultă că acesta ar fi fost văzut ultima oară la ora 04.30, cu o cafea în mână, moment din care nu se mai știe nimic despre el. Șeful mecanic a fost informat abia la ora 07.35 cu privire la dispariția lui Mandeș, când au fost demarate acțiunile de căutare a acestuia. La ora 10.00, toate navele din zonă au fost alertate și rugate să contribuie la căutarea lui, vasul Huahine schimbându-și cursul, pentru a-l căuta, până la ora 20.00 (ora locală), când operațiunea a fost încheiată. Menționăm că nu au fost efectuate căutări prin scufundări sau la suprafața apei, ci numai de pe puntea navei”, susţin reprezentanții legali ai familiei, într-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.

Familia lui Mandeș crede că acesta a fost omorât și acuză autoritățile române că, deși au fost sesizate în repetate rânduri, nu au deschis nici până în prezent o anchetă, nu au iniţiat operațiuni de căutare a acestuia și nu au semnalat dispariția românului tuturor instituțiilor care și-ar putea aduce sprijinul în acest caz.

Reprezentantul Federației Internaționale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, spune că a primit înștiințarea internațională despre dispariția marinarului român și a confirmat că în zonă au fost făcute căutări pentru găsirea acestuia.

“Au fost organizate în zonă căutări specifice, nava s-a întors și a efectuat căutare așa cum este prevăzut în legislația internațională, au comunicat dispariția în sistemul internațional și s-a activat cel mai apropiat punct de căutare și salvare. Mai multe nu s-au putut face, în special pentru că se aflau și într-o zonă destul de prost dezvoltată în astfel de centre de intervenție rapidă și de operațiuni de căutare și salvare. În zona respectivă, și când știi unde să cauți este greu să găsești o persoană dispărută”, a spus Mihălcioiu, potrivit sursei citate mai sus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net