“M-a ameninţat cu bătaia dacă nu iau Bac-ul”. Ce reclamă adolescenţii la Telefonul Copilului

Ultima actualizare:

    Copiii abuzaţi de părinţii lor rămân, adesea, cu sechele pe viaţă (foto: Shutterstock)
Copiii abuzaţi de părinţii lor rămân, adesea, cu sechele pe viaţă (foto: Shutterstock)

Peste 56.000 de copii s-au adresat Asociaţiei Telefonul Copilului, în primele şase luni ale acestui an, reclamând neînţelegeri cu părinţii sau acte de agresiune ale acestora. Dintre aceste reclamaţii un sfert vizează măsurile extreme pe care le-au luat cei mari împotriva copiilor lor fiindcă nu au încheiat anul şcolar cu media aşteptată, ori ameninţări şi agresiuni pentru nota de la examenele de capacitate şi bacalaureat.

Statistici sumbre ale Asociaţiei Telefonul Copilului, care primeşte apeluri de la minorii din România supuşi unui tratament nepotrivit de părinţii lor. Nu mai puţin de 56.315 apeluri înregistrate în primele şase luni ale anului au reclamat relaţii încordate cu părinţii, depresii, gânduri suicidale şi teamă, informează Mediafax. Nevoia de comunicare, neînţelegerile cu părinţii şi relaţia deficitară copil - părinte au fost principalele probleme înregistrate în primele şase luni ale anului la Telefonul Copilului, iar în 2.663 de cazuri semnalate a fost necesară şi intervenţia instituţiilor abilitate.

În aproape un sfert dintre cazurile care semnalau neînţelegeri cu părinţii, specialiştii de la Telefonul Copilului au sesizat măsurile extreme la care unii copii şi adolescenţi au fost expuşi fie pentru că nu au obţinut media generală aşteptată de părinţi, fie pentru că nu au luat nota aşteptată de părinţi în urma examenului de capacitate, precum şi avertismente în situaţia în care nu vor absolvi bacalaureatul.

În total au fost înregistrate 1.314 de cazuri de abuz asupra copilului şi violenţă în familie, printre cele mai grave forme de abuz fiind neglijarea (38,24 la sută), molestarea fizică (32,50 la sută) şi abuzul emoţional (14,35 la sută).

Din statisticile Asociaţiei Telefonul Copilului rezultă că abuzul a avut loc în principal în familie, în 29,81 la sută din cazuri acest fiind atribuit ambilor părinţi, în 26,85 la sută mamei şi în 17,96 la sută din cazuri tatălui.

"Numărul cazurilor de abuz sexual asupra copilului, exploatare prin muncă, cerşetorie şi trafic de minori a înregistrat o creştere de 17,91 la sută în prima jumătate a acestui an, fiind înregistrate 158 de astfel de situaţii, faţă de 134 de cazuri în aceeaşi perioadă a anului trecut", se arată într-un comunicat transmis agenţiei Mediafax.

"Alte situaţii în care copiii şi adolescenţii au contactat 116 111 sunt: depresia, tulburările de comportament, gândurile suicidale, frica și anxietate, criza de identitate, probleme sentimentale (25,22 la sută)", mai arată documentul.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net