Lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, dată publicității

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA a fost publicată joi pe site-ul Ministerului Justiției.

UPDATE. Lista a fost dată publicității pe site-ul Ministerului Justiției, care s-a blocat în scurt timp.

Ultima vizită a avut loc în 2013.

22 de persoane au intrat în arhiva SIPSA în perioada 2007-2013. Niciodată nu a intrat o persoană singură în arhivă.

Vizitele au fost reconstiuite pe baza proceselor-verbale care s-au întocmit cu ocazia accesului în arhiva care se află într-o cameră sigilată cu sigiliul ministrului justiției.

Ministrul spunea că prin acest demers „publicul va afla dacă unii au intrat singuri, alţii în echipă”. Ministrul preciza că vor fi făcute publice atât numele celor care au intrat în arhiva SIPA, cât şi orele de intrare şi de ieşire şi numărul de vizite, reamintește News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea, la începutul săptămânii, că el nu a intrat nici măcar pe holul arhivei SIPA, însă deţine informaţii referitoare la persoanele care au vizitat arhiva, iar lista va fi prezentată joi.

„Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri sau în echipă. Am şi momentul, ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul”, declara ministrul Justiţiei.

El susţinea că în acest fel publicul va afla cine sunt „depozitarii informaţiilor din arhivă”.

„De aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intrat în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar depozitarii informaţiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament şi după lege”, mai afirma Tudorel Toader.

El mai spunea că în orice domeniu adevărul trebui să iasă la suprafaţă şi că ministerul va face cunoscute „adevărurile din arhiva SIPA” respectând „procedurile şi competenţele de desecretizare”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, întrebat despre intenţia ministrului Justiţiei de a publica numele celor care au vizitat arhiva SIPA, că i se pare o iniţiativă interesantă, dar că speră ca acesta să şi facă acest demers.

Scandalul privind arhiva SIPA a izbucnit după ce Dan Andronic a scris că parte din această arhivă - care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor - a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net