Leul creşte în raport cu euro! Iată cum ne influenţează

Ultima actualizare:

Câteva milioane de români sar în sus de bucurie acum că leul românesc îşi arată colţii în faţa Euro. Alţii se roagă ca această răbufnire a leului să fie una temporară. „Când leul se apreciază, înseamnă că euro devine mai ieftin pentru un român. Brusc, are un salariu mai mare”, ne spune analistul economic Dragoş Cabat. Dar iată care sunt dezavantajele!

Moneda naţională trece printr-o perioadă de înviorare în raport cu Euro. Aprecierea leului e pusă de specialişti pe seama performanţelor economiei româneşti, mai mari decât ale statelor din regiune. În plus, leul autohton nu e o monedă extrem de tranzacţionată la nivel mondial. La nivel micro, un leu puternic în raport cu euro aduce bucurii de moment, speculate de fiecare cum ştie mai bine. Însă, un leu puternic face rău economiei în ansamblu. „Leul s-a apreciat datorită faptului că investitorii nu mai sunt aşa speriaţi de o posibilă criză regională (venită în special din Turcia). În general, în perioada iulie-august, leul se apreciază dacă nu intervin evenimente internaţionale importante”, ne spune analistul economic Dragoş Cabat. Însă evoluţia cursului de schimb din ultima lună îi bucură pe unii, dar îi supără pe alţii. Haideţi să vedem cum!

simeon stalpnicul png
  • Studenţii şi chiriaşii. Un student care îşi achită costurile aferente chiriei în moneda europeană plăteşte mai puţin decât luna trecută, datorită diferenţei de curs. Cei 250 de euro negociaţi cu proprietarul nu mai sunt, dintr-o dată, o povară atât de mare. Dacă în luna iunie, locuinţa sa din Bucureşti îl costa 1.134 lei, în iulie chiria îi scoate din buzunar 1.111 lei (la cursul BNR). Aprecierea leului l-a ajutat să economisească 23 de lei, bani pe care îi poate folosi în iulie pe lucruri specifice vieţii de student. 
  • Ratele creditelor, mai mici. Românii care au împrumuturi bancare în euro vor sesiza o uşoară reducere a ratelor în această perioadă. Un român cu o rată lunară de 600 de euro a plătit în iunie 2.722 de lei. În iulie, rata lui a scăzut la 2.666 lei (raportat la cursul din 25 iulie – 4,4444 lei pentru un euro). Cu toate acestea, specialiştii sunt de părere că supremaţia leului nu va dura prea mult, fiindcă nu e în interesul BNR să menţină un astfel de curs. 
  • Angajaţi plătiţi în euro. Nu la fel de încântaţi sunt angajaţii din România plătiţi în moneda europeană. Dacă un programator IT s-a bucurat la angajare de cei 1.800 de euro primiţi în mână, acum nu are aceleaşi motive să zâmbească. Leafa lui s-a redus cu 166 de lei, doar din diferenţa de curs. Fiindcă trăieşte în România, chiar dacă e remunerat în euro, viaţa lui tot în lei se cuantifică. 
  • Importurile, în creştere. Dacă la nivel micro, aprecierea leului aduce avantaje mici, la nivel macroeconomic întărirea monedei naţionale are efecte devastatoare. „O apreciere  prea mare a leului ar conduce la importuri mai ieftine şi o debalansare şi mai importantă a balanţei comerciale a României. La nivel naţional, aprecierea leului înseamnă că vom exporta mai puţin şi vom importa mai multe bunuri din alte ţări, ceea ce este rău pentru economia României”, susţine Dragoş Cabat.

Cum a evoluat cursul leu-euro în mai - iulie:

  • 1 mai: 4,4875 lei/€;
  • 1 iunie: 4,5146 lei/€;
  • 1 iulie: 4,5148 lei/€;
  • 24 mai: 4,5114 lei/€;
  • 24 iunie: 4,5366 lei/€; 
  • 24 iulie: 4,4444 lei/€
  • 27 mai: 4,5074 lei/€; 
  • 27 iunie: 4,5152 lei/€; 
  • 27 iulie: 4,4687 lei/€.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net