Legea «dai casa şi scapi de datorii», încă un hop trecut

Ultima actualizare:

    Proiectul care prevede cedarea către bancă a bunurilor  ipotecate în schimbul «iertării» de restul creditului  ar putea fi adoptat săptămâna viitoare
Proiectul care prevede cedarea către bancă a bunurilor ipotecate în schimbul «iertării» de restul creditului ar putea fi adoptat săptămâna viitoare

Un milion de români speră să poată zâmbi din nou după ce proiectul legii care prevede stingerea datoriilor bancare prin cedarea bunurilor ipotecate mai are un singur hop de trecut până la adoptare. Acesta a fost aprobat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Nu mai poţi plăti creditul făcut la bancă? Atunci, cedezi casa ipotecată şi scapi de datorii. Asta prevede proiectul de lege aprobat ieri de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, un act normativ care are ca scop eliberarea a circa un milion de români de povara ratelor neachitate. Practic, după votul în plenul Camerei, probabil săptămâna viitoare, după promulgarea legii de preşedintele Iohannis şi la 15 zile după publicarea în Monitorul Oficial, orice român care are probleme în a returna creditul poate preda băncii cheile locuinţei ipotecate, fără a mai plăti restul creditului. Click! îţi spune în ce situaţii această lege e favorabilă celor împovăraţi de rate şi de ce băncile nu agreează legea.

Avantaje!

  • Datornicii scapă de credit prin cedarea bunurilor ipotecate, iar banca nu mai are dreptul să execute silit alte bunuri sau venituri ale clienţilor lor.
  • „Persoana fizică câştigă pe termen scurt în cazul împrumuturilor prin care au fost luate imobile, case şi terenuri, achiziţionate în perioada bulei speculative imobiliare. Astfel, sunt multiple situaţiile când au fost contractate împrumuturi de 200.000 - 300.000 € pentru achiziţia unor apartamente a căror valoare actuală e uneori de 50.000-100.000 €. Dacă ratele plătite nu afectează substanţial cumpărătorul, atunci pare o afacere să-i dai băncii o casă cumpărată cu o sumă uriaşă a cărei valoare s-a redus la jumătate sau poate mai puţin”, spune consultantul financiar Adrian Benţa. 

Dezavantaje!

  • La predarea bunului ipotecat, debitorul nu-şi poate recupera ratele deja plătite. Dacă a apucat să achite deja jumătate din credit, pierde şi această sumă, şi locuinţa. 
  • Persoana fizică va pierde dacă valoarea de piaţă a bunului dat băncii este mai mare decât restul de plată. De exemplu, dacă datorezi băncii 50.000 € pentru un apartament care acum valorează 60.000 €, ieşi în pierdere.
  • „Restituirea împrumuturilor sub forma bunurilor ipotecate transformă băncile în agenţii imobiliare sau în anticariate, bănci ce pot avea pierderi recuperate tot pe seama împrumuturilor acordate”, spune consultantul fiscal Adrian Benţa.
  • ”Există riscul ca o bancă să dea faliment, iar dacă acea bancă va da faliment va contamina alte trei bănci”, spune Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere a Băncilor din cadrul BNR.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net