Le-a pus vacilor aer condiţionat şi Bach la difuzoare

Ultima actualizare:

    Instalaţia de aer condiţionat le răsfaţă pe văcuţe
Instalaţia de aer condiţionat le răsfaţă pe văcuţe

Trai, neneacă! Un fermier din comuna gălăţeană Matca a montat o instalaţie de aer condiţionat în grajdurile în care îşi ţine cele 1.000 de vaci. Investiţia s-a ridicat la 50.000 de euro, dar proprietarul e mulţumit: animalele nu mai suferă din cauza caniculei, iar producţia de lapte a crescut.

Preocupat de condiţiile în care trăiesc cele 1.000 de vaci la ferma sa zootehnică, inginerul Gavrilă Tuchiluş a băgat adânc mâna în buzunar. El a dotat grajdurile cu o instalaţie de aer condiţionat care asigură nu doar răcirea, ci şi umezirea aerului. „Animalele sufereau de căldură, iar stresul provoca scăderea producţiei de lapte cu 10-15 la sută”, povesteşte Tuchiluş. “Am aflat că în străinătate există ferme în care mediul e controlat, aşa că m-am gândit să investesc şi eu. Să nu credeţi că le întreabă cineva pe vaci dacă le e cald, ca să poată porni apoi instalaţia. Totul este pe calculator”, se laudă inginerul.

Inginerul Gavrilă Tuchiluş
Inginerul Gavrilă Tuchiluş

Achiziţionarea şi montarea sistemului care asigură ventilarea şi răcirea aerului, precum şi pulverizarea cu apă au costat 50.000 de euro, scrie adevarul.ro. „Înainte de ventilator aveam o medie zilnică, la o vacă, pe timp de vară, de 28 de litri, acum avem o medie de 34 de litri”, explică Gabriela Ganea, inginer zootehnist.

Şi îngrijitorii sunt bucuroşi. „Cum să nu fie bine? Noi ţinem vacile la 24 de grade, când afară sunt peste 35 de grade. Nici la birouri nu găseşti răcoare ca la grajduri”, spune unul dintre lucrătorii de la fermă. La fermă au fost instalate şi difuzoare, astfel că patrupedele au parte de muzică simfonică, în special Bach şi Mozart.

Citiţi articolul integral pe adevarul.ro.

image
image
image
image
image
image
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net