Iohannis, premiat în Germania pentru lupta anticorupție

Ultima actualizare:

    Președinte Klaus Iohannis
Președinte Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis va pleca miercuri în Germania, la invitația Fundației„Hermann Ehlers”. Șeful statului va fi distins cu un premiu pentru sprijinirea statului de drept și a luptei împotriva corupției.

Ceremonia de premiere va avea loc la Kiel, în Germania, cu prilejul acordării distincției „Hermann Ehlers 2016” din partea fundației cu același nume. Organizația poartă numele fostului președinte al Parlamentului german între anii 1950 și 1954 și promovează educația civică în spiritul libertății și democrației. Purtătoru de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a explicat importanța acestui premiu acordat lui Klaus Iohannis.

„Este un premiu care este acordat domnului președinte din partea fundației cu același nume pentru merite deosebite în sprijinirea statului de drept și a luptei împotriva corupției. Este un premiu prestigios, unul dintre cele mai importante premii germane, care a fost acordat de-a lungul timpului multor personalități de vârf din politică tocmai pentru că au promovat valorile libertății și democrației”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, într-o conferință de presă care a avut loc luni la Palatul Cotroceni.

Printre cei care au primit acest premiu se numără cancelarul german Helmut Kohl, în 2003, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în 2013.

Președintele, o nouă luptă pentru casa pierdută în instanță

Klaus Iohannis nu va fi în țară miercuri, când Curtea de Apel Pitești va da un verdict în procesul privind imobilul pierdut în instanță de șeful statului. Președintele a depus o contestație în anulare, după ce a pierdut definitiv în instanță dreptul asupra unei case din municipiul Sibiu. Judecătorii Tribunalului Brașov au anulat certificatul de moștenitor al soților Iohannis și au cerut radierea dreptului de proprietate din cartea funciară. Iohannis și soția sa ar fi trebuit să returneze toți banii încasați cu titlu de chirie din acest imobil, din noiembrie 2015 până azi. Deși inițial a spus că se va supune deciziei justiției, șeful statului a contestat hotărârile acesteia.

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu nr. 29 a trecut în proprietatea statului român la începutul anilor 70. În anul 1997, imobilul a fost cumpărat de chiriași. În anul 1999, contractele prin care chiriașii au cumpărat casa au fost anulate în instanță, la cererea fiului lui Nicolae Baștea, acesta din urma fiind nepot al sotilor Ghenea, proprietaro ai imobilului înainte de naționalizare. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmașilor lui Nicolae Baștea. Foștii chiriași au deschis procese în instanțe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaș de drept a lui Nicolae Baștea, scrie hotnews.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net