Iohannis, atac furibund. Cum vrea să ne salveze în caz de dezastru

Ultima actualizare:

    Șeful statului este supărat că ANM nu a informat populația la timp
Șeful statului este supărat că ANM nu a informat populația la timp

Președintele țării, Klaus Iohannis, s-a declarat extrem de nemulțumit de meteorologi. A spus că nu este posibil ca prima informare meteo de furtună să vină cu doar câteva minute înainte să moară primul om la Timișoara. Vrea să existe un sistem de alertare a populației în caz de pericol, pe modelul celui din SUA.

Aflat în Statele Unite, Klaus Iohannis a criticat autorităţile din România pentru felul în care au gestionat situaţia de dinaintea furtunii care a devastat duminică vestul ţării.

”Am avut o comunicare imediat după furtuni şi a doua zi am cerut imperativ Guvernului să lucreze pe un sistem de alarmare a populaţiei. I-am rugat pe colegii mei să verifice cum au fost avertizaţi oamenii de acest front periculos care a produs ravagii şi cum au reacţionat autorităţile. Am fost neplăcut surprins, ca să nu zic de-a dreptul revoltat, să aflu că prima avertizare meteorologică s-a dat cu câteva minute înainte să avem în Banat primul deces din cauza furtunii. Este o disfuncţionalitate foarte gravă în sistemul de avertizare”, a declarat primul om în stat.

”Trebuie să avem un sistem serios din partea ANM”

Tot acesta a dat exemplul Stetelor Unite ale Americii și i-a atacat pe meteorologii români.

”Aici, în SUA, există sisteme de avertizare care îţi trimit SMS pe telefonul mobil şi te avertizează şi pentru fenomene meteo, şi pentru incidente civile. Aşa ceva îmi imaginez şi pentru România şi atunci sigur putem preveni populaţia. Ca să funcţioneze prevenirea, trebuie să avem un sistem serios din partea ANM. Aici, recunosc, sunt foarte nemulţumit de cum au funcţionat lucrurile. Nu am acuzat Guvernul de nimic, dar am fost foarte nemulţumit că o entitate care trebuie să prevină nu a făcut-o. Au fost, din fericire, intervenţii foarte reuşite din partea pompierilor şi, ca obicei, pot să îi laud”, a punctat Iohannis.

Meteorologii:”Putem fi şi bătuţi”

Cei de la Meteo se apără și spun că meteorologia nu e farmacie.

”Eu mereu spun: meteorologia nu este farmacie. Nu există o rețetă infailibilă, nu există o procedură de lucru universal valabilă, dar există totuși niște reguli generale, pe care le respectă toate servicile meteorologice. Asta e limita cunoaşterii în acest moment, oricâtă presiune s-ar pune pe meteorologi, da? Putem fi şi bătuţi. Nu pot să zic mai mult de atât, există această limită a ştiinţei meteorologice în acest moment”, a explicat Florinela Georgescu, directorul ANM, la Digi 24.

Săptămâna viitoare începe testarea sistemului

Dar, iată că Guvernul s-a mobilizat și a adus la masa discuției autoritățile din domeniu și companiile de telefonie mobilă, pentru ca un sistem de alarmare, exact ca cel din SUA, să existe și la noi în cel mai scurt timp.

”Am avut discuții cu premierul înainte de a apărea situația de la Timișoara. După tragedia din vest, am accelerat proiectul. Furtuna fost instantanee. Pentru așa ceva nu există modalitate de prevenire din timp. Sistemul de alertare va fi gata în câteva săptămâni, iar specialiștii vor căuta soluții pentru implementarea lui. Costurile nu sunt spectaculoase și se ridică la maximum 3 milioane de euro”, a precizat subsecretarul de stat Raed Arafat.

Totodată, Adrian Niță, președintele ANCOM, a spus că SMS-urile vor fi trimise gratuit, în caz de alertă, pe toate tipurile de telefoane mobile, iar săptămâna viitoare speră ca sistemul să funcționeze la stadiul de testare. 

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net