ÎNGHEŢĂM!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ne aşteaptă zile grele! Vor crăpa pietrele în următoarele trei zile. Meteorologii au emis cod portocaliu de vreme extremă până vineri.

Ieri, la prânz, erau -20 de grade la Întorsura Buzăului, -12 grade în majoritatea localităţilor din Moldova şi -11 la Piteşti, Alexandria, Braşov, Craiova, Videle şi Mangalia.

simeon stalpnicul png

În Capitală, la ora 15.00 se înregistrau -9 grade. În loc să se mai înmoaie gerul, se face şi mai frig, până în weekend. ANM prognozează pentru următoarele trei nopţi temperaturi între -27 şi -17, mai frig în centrul ţării. Valorile vor fi foarte mici şi ziua: între -16, în centrul ţării, şi -4 grade, în Banat şi Crişana. De parcă nu era suficient, vântul se înteţeşte, cu rafale de 40-50 km/h, în Dobrogea, Bărăgan şi sudul Moldovei.

simeon stalpnicul png

În estul şi sudul ţării, mai sunt condiţii de ninsori slabe, iar în zonele joase dimineaţa va fi ceaţă, asociată cu depunere de chiciură. În aceste condiţii, Click! a consultat câţiva specialişti care ne învaţă cum să rezistăm, la temperaturile extreme de la acest început de februarie.

7 recomandări de la nutriţionist

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne învaţă ce să mâncăm în zilele geroase pentru ca organismul să facă faţă frigului.

„Este important să consumăm alimente naturale şi cu multe calorii, astfel încât organismul să fie cât mai rezistent", spune nutriţionistul. Iată ce ne recomandă să mâncăm:

Unt natural - până la 40 de grame (două linguri) pe zi. Frecaţi feliile de pâine integrală cu usturoi şi apoi întindeţi untul.Carne de porc un pic împănată. N-o prăjiţi şi n-o săraţi, ci pregătiţi-o la grătar.Între mese, consumaţi zilnic circa 40 de grame (un pumn) de nuci sau alune neprăjite şi nesărate. Acestea conţin seleniu care întăreşte sistemul imunitar. Consumaţi cereale integrale care reprezintă o sursă bogată de energie.Între mese, mâncaţi fructe şi legume proaspete. Acestea conţin fibre şi antioxidanţi şi asigură o digestie corespunzătoare.Dacă doriţi să consumaţi şi ceva dulce, pregătiţi acasă o plăcintă cu dovleac. Beţi două căni de ceai verde călduţ, pe zi.

«Căleşte-te cu duşuri alternative!»

Andrei Roşu, românul care a alergat la maratonul Polului Nord, oferă câteva ponturi care să vă ajute să luptaţi cu gerul extrem:

1. Nu există vreme rea, ci doar echipament neadecvat. În loc să vă blindaţi cu 100 de haine, încercaţi să investiţi într-un echipament special, aparent subţire, dar rezistent la ger, cum ar fi hainele cu puf de gâscă. "Nu neglijaţi nici extremităţile: degeaba ai 3 perechi de pantaloni pe tine, dacă şosetele sunt subţiri!", spune Andrei.2. Beţi foarte multe lichide! Evitaţi consumul de alcool!3. Căliţi-vă organismul, alternând duşurile calde cu cele reci!4. Păstraţi-vă energia! Nu faceţi drumuri în frig, decât dacă este absolut necesar!5. În caz de degerături, încercaţi să încălziţi zona inimii!

Cum te îmbraci ca să nu simţi gerul

Mâini

Sunt indicate mănuşile fără degete. Astfel, degetele ţin mai bine căldura.Folosiţi creme cu vitamina E, vitamina A, miere de albine sau glicerină. Împiedică crăparea pielii.

Faţă/Cap

Căciula este obligatorie. Mai mult de o treime din căldura corpului se pierde prin cap.Cele mai bune sunt căciulile din lână, cu căptuşeală din polar (fleece). Ţin cald şi nu irită pielea.Fular care să acopere faţa şi gura. Ţine mucoasa nazală caldă şi umedă, protecţie contra răcelii.Daţi-vă zilnic cu cremă. Sunt indicate cremele grase, fără alcool sau mentol. Balsam de buze.

Corp

Îmbrăcaţi-vă în straturi. Sunt indicate mai multe bluze subţiri una peste alta decât un pulover gros, izolează mai bine.Hanorac sau geacă din fibre sintetice, nu din lână. Umplutură preferabil din puf, natural sau sintetic. Ideale sunt gecile care au mici orificii la subraţ, care permit aerisirea şi împiedică transpiraţia excesivă.Maiou din bumbac. Absoarbe transpiraţia, protejează contra răcelii.

Picioare

 Încălţămintea trebuie să fie lejeră, să nu strângă piciorul. Astfel, stratul de aer dintre încălţări şi picior acţionează ca o barieră termică.Sunt indicate tălpile groase.După purtare, încălămintea se pune la uscat.Şosete din material sintetic. Sunt de evitat ciorapii din bumbac care reţin transpiraţia în loc să o elimine.

Titi Aur: «Evitaţi frânarea şi accelerarea violente!»

Zilele acestea, temperaturile foarte scăzute sunt un adevărat chin pentru şoferi. Pilotul de raliu Titi Aur le dă câteva sfaturi acestora:

Curăţă maşina. Trebuie îndepărtată zăpada şi gheaţa de pe geamuri, oglinzi, faruri, stopuri.Mergi cu cauciucuri de iarnă. Maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă, aceastea fiind şi obligatorii prin lege.Fă-ţi loc în parcare. Când parchezi într-un loc care nu a fost curăţat de zăpadă, fă câteva mişcări înainte-înapoi ca să poţi ieşi uşor atunci când te hotărăşti să pleci.Dotează-te pentru deszăpezit. Trebuie să ai la maşină tot felul de ustensile şi soluţii pentru dezgheţat geamurile sau încuietorile. Umple rezervorul. Atunci când trebuie să pleci la un drum asigură-te să ai rezervorul plin cu combustibil. Nu accelera violent. O accelerare violentă duce la pierderea aderenţei pe puntea care trage şi trebuie evitată.Evită frânarea bruscă. În cazul unei maşini care nu are ABS, roţile se vor bloca, se va mări distanţa de frânare şi va derapa. La o maşină cu ABS trebuie să frânezi continuu.Aderenţă scăzută pe gheaţă. Cauciucurile de iarnă au o aderenţă foarte bună pe zăpadă, dar o pierd pe gheaţă. 3 Foloseşte frâna de motor. Ori iei pur şi simplu piciorul de pe acceleraţie, ori bagi într-o treaptă inferioară de viteză.Aderenţa depinde de temperatură. Cu cât temperatura de afară este mai scăzută, cu atât aderenţa este mai bună. În derapaj, contravirează. Atunci când derapezi, maşina se redresează prin contravirare. Dacă spatele pleacă spre stânga, virezi stânga, dacă spatele se duce spre dreapta, virezi dreapta.

Flash Iarnă

Şase morţi din cauza frigului. 241 de oameni ai străzii au fost duşi în adăposturi, iar alţi patru au murit. Ambulanţele au adunat de pe străzi 241 de persoane fără locuinţă în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate noi decese în judeţele Tulcea, Botoşani, Neamţ şi Olt, iar numărul total de decese din pricina frigului a ajuns la şase în ultima săptămână.

22 de şcoli închise. Sute de elevi, din 14 judeţe, au fost trimişi acasă din pricina vremii. În 20 cazuri, în clase era tot atât de frig ca afară, iar în alte două situaţii şcolarii nu au putut ajunge la cursuri din cauza microbuzelor care nu au putut porni pe ger.

Concediu în subteran. Minerii de la Rovinari au fost trimişi în concediu de odihnă din cauza frigului. Temperaturile extrem de scăzute din aceste zile ar putea  provoca avarii sau accidente tehnice la instalaţii, astfel că a fost luată decizia ca 2.000 de lucrători să fie liberi până vineri, inclusiv.

Risc mare de avalanşe. La altitudini înalte, în masivele Bucegi şi Făgăraş, există pericol iminent de avalanşe în următoarele 48 de ore. Sub 1.800 metri, minimele vor fi de la -15, la -10 grade, iar peste zi se vor încadra între -14 şi -6 grade Celsius. La 2.500 metri, vântul va sufla cu viteze de până la 50-60 km/h la altitudinea de 2.500 metri, din sector predominant nord-estic, mai ales în Bucegi.

Europa de Est dârdâie de frig. Un val de frig care afectează de câteva zile Europa de Est a provocat moartea a 22 persoane. În Polonia, unde au fost până la - 27 de grade Celsius în sud-estul ţării, zece persoane au murit din cauza frigului la acest sfârşit de săptămână. În Bulgaria frigul siberian s-a abătut asupra ţării ieri, temperaturile scăzând până la - 24 de grade Celsius. Presa a anunţat cinci morţi în urma viscolului de săptămâna trecută. În Serbia, trei persoane au murit sâmbătă şi duminică în vestul ţării din cauza ninsorilor abundente, care au perturbat, de asemenea, traficul rutier.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net