Indemnizația pentru creșterea copilului se majorează de astăzi

Ultima actualizare:

    Mamele au de astăzi mai multe avantaje în cazul în care devin mame
Mamele au de astăzi mai multe avantaje în cazul în care devin mame

Limita minima a indemnizatiei pentru creșterea copilului va fi mai mare de la 1 iulie și va urca la 85 la sută din salariul minim brut pe țară. Potrivit știrileprotv.ro, suma pe care o vor încasa mamele va fi de 1.063 lei la un salariu minim de 1.250 lei. În prezent indemnizația este de 600 lei

Parlamentul a modificat și legislația în domeniu. Astfel, persoanele care au optat pentru o perioadă de concediu pentru creșterea copilului de până la un an, se pot întoarce pentru a beneficia de perioada prelungită de doi ani de zile.

Limita maxima a indemnizatiei este eliminată, aceasta urmand sa fie calculata la 85 la sută din veniturile nete realizate.

Potrivit Ministerului Muncii, cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizatiei lunare pot fi depuse începand de vineri, 1 iulie.

O altă noutate este faptul că, începand cu 1 iulie 2016, solicitanții nu mai sunt obligați să depună documentele doar la sediul agențiilor teritoriale, ci le pot trimite și prin poștă sau prin e-mail, în format scanat.

De asemenea, suma suplimentara pentru gemeni/multipleti sau pentru situatii de suprapunere creste la 85 la sută din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei, față de 600 lei in prezent. Stimulentul de insertie, adică angajarea de șomeri, se stabileste la 50 la sută din indemnizatia minimă.

Ministerul Muncii precizeaza că reluarea drepturilor de concediu si indemnizația pentru creșterea copilului se face începand cu drepturile lunii iulie 2016, daca cererea împreuna cu actele doveditoare se depun in perioada 1 iulie - 1 august 2016, inclusiv.

"In cazul in care acestea se depun dupa data de 1 august 2016, plata indemnizatiei se face incepand cu data depunerii cererii, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. De asemenea, cererile noi pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, a stimulentului de insertie, a sprijinului lunar si a alocatiei de stat pentru copii se depun in continuare (impreuna cu actele doveditoare) la primaria localitatii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucuresti, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu", se precizeaza in comunicat.

Cererile noi pentru acordarea indemnizatiei lunare pentru crestere a copilului, a stimulentului de insertie, a sprijinului lunar si a alocatiei de stat pentru copii (impreuna cu actele doveditoare) se depun in continuare la primaria localitatii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucuresti, la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net