FOTO "Mie nu îmi puteţi interzice autostopul!"

Ultima actualizare:

    Timotei Rad a călătorit cu autostopul în 59 de ţări (Fotografii: Facebook - Inconjurul lumii cu autostopul)
Timotei Rad a călătorit cu autostopul în 59 de ţări (Fotografii: Facebook - Inconjurul lumii cu autostopul)

În timp ce unii îl interzic, alţii înconjoară lumea cu autostopul. Este şi cazul lui Timotei Rad (28 de ani), primul român care călătoreşte cu “ia-mă nene” peste graniţe. Simpaticul clujean a străbătut până acum peste 170.000 de km prin Europa, Africa şi Asia.

Pe Timotei Rad, călător în jurul lumii cu autostopul, vi l-am prezentat în iunie 2013, când spre pregătea să plece să înconjoare lumea cu circa 70 de euro în buzunar şi un rucsac. “Magellan al zilelor noastre” are la activ mai multe călătorii în Europa, una în Africa şi una în Asia. Şi vă vine să credeţi sau nu, peste tot a ajuns cu “Ia-mă nene!”.

Tânărul este revoltat de decizia Guvernului român de a interzice autostopul.

“În România sunt trei feluri de autostop. «Rechinăreala», care de fapt e taximetrie la negru şi care ar trebui interzisă! Deci «rechinul» stă până i se adună patru persoane ca să umple maşina, ia de la fiecare persoană o sumă fixă. Mai e autostopul în schimbul unei sume mici de bani. Tu mergi de la Bucureşti la Ploieşti, vezi o persoană pe marginea drumului, o iei şi pe ea până la Ploieşti dacă tot ai loc în maşină şi îţi e în drum! Omu' în semn de recunoştinţă îţi dă 5 lei de o cafea. E mașina ta! Plăteşti atâtea taxe, asigurări, accize pe benzină, faci ce vrei în mașina ta. Și mai e bineînțeles autostopul de tip gratuit! Tu mergi de exemplu de la Bucureşti la Ploieşti şi vrei să  faci un bine ducându-l gratuit pe om! Din nou e mașina ta, faci ce vrei! Asta nu poate fi interzis! Părerea mea e că această lege restrânge libertatea cetăţeanului! Toate ţările vest europene tolerează acest timp de interacţiune socială prin intermediu autostopului. Ce cred politicienii? Că o să îngraşe bugetul cu 3 lei de la 3 studenţi amărâţi?”, ne-a spus tânărul care a scris şi o carte, în care poveşteşte întâmplările inedite prin care a trecut în cele 59 de țări în care a ajuns cu autostopul.

Totodată, Timotei ne-a explicat de ce a ales acest mod de a călători și de ce i se pare neadreaptă decizia luată de Guvern. “Călătoresc cu autostopul pentru a întâlni oameni pe care altfel nu aş avea ocazia să îi întâlnesc! Pur şi simplu mi se întâmplă să o iau la drum doar pentru că vreau să schimb o vorbă cu o persoană nouă, să interacţionez şi să cunosc modul acesteia de a gândi şi vedea viaţa, iar în felul ăsta am învăţat foarte multe! Reuşesc să am aceste experienţe pentru că sunt suficient de sociabil, am abilităţile, amabilitatea, zâmbetul necesar pentru a mă relaţiona şi învăţa câte ceva de la aproape oricine. Astfel am întâlnit oameni minunaţi! De la preoţi, la consuli, la filosofi, matematicieni, etc! Sunt tânăr, vreau să învăţ şi folosesc autostopul în acest scop! Nu îmi poţi interzice asta! N-ai cum! Ccălătoresc cu autostopul din "dragoste de a fi pe drum", din “dor de ducă”, nu destinaţia contează, ci drumul! Călătoresc cu autostopul pentru a demonstra că lumea în care trăim e mai bună decât credem şi că semenii noştri sunt mai buni decât credem! Că semenii noștri sunt dispuşi să dea o mână de ajutor! Dacă eu vreau să cunosc o persoană nouă, să îmi fac un prieten şi pentru asta folosesc autostopul, tu vii să îmi interzici asta?”, a conchis Timotei.

Chiar în timp ce citiți aceste rânduri, simpaticul clujean face autostopul undeva prin sudul Italiei.

Dacă vreţi să-i urmăriţi traseul, puteţi intra pe contul lui de Facebook "Înconjurul lumii cu autostopul", iar dacă vă place iniţiativa lui şi vreţi să-l ajutaţi în vreun fel, puteţi să-l contactaţi pe blogul personal "www.autostopmagellan.ro".

Şoferii care iau la ocazie, aspru amendaţi

Autostopistul a străbătut până acum 170.000 de kilometri, plini de experienţe inedite
Autostopistul a străbătut până acum 170.000 de kilometri, plini de experienţe inedite

Între 1.000 şi 5.000 de lei. Acestea sunt amenzile care îi pasc pe şoferii care opresc la semnul autostopiştilor. Proiectul a primit undă verde de la Guvern, iar acum a fost ­înaintat Parlamentului. E doar o chestiune de timp până când practica „Ia-mă nene!” va intra în ilegalitate, iar asta îi nemulţumeşte cumplit pe navetişti.

image
image
image
image
image
image
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net