DNA a extins acuzaţiile în cazul ginerelui lui Băsescu

Ultima actualizare:

    Avocatul Radu Pricop este soțul Ioanei, fata cea mare a lui Traian Băsescu
Avocatul Radu Pricop este soțul Ioanei, fata cea mare a lui Traian Băsescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins acuzaţiile în cazul ginerelui lui Traian Băsescu, avocatul Radu Pricop, el fiind cercetat penal şi pentru instigare la infracţiunea de fals în declaraţii. Potrivit corespondentului Mediafax care citează surse din anchetă, Pricop l-a sfătuit pe Sergiu Luncinschi să încheie un contract notarial fictiv

Conform DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Radu Pricop, în contextul unor discuţii, i-a oferit fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova, Sergiu Lucinschi, ca soluţie pentru obţinerea unei sume de două milioane de euro de la un om de afaceri, încheierea cu acesta din urmă a unui contract de împrumut.

Astfel, Sergiu Lucinschi trebuia să declare, în mod nereal, în faţa unui notar public că, în perioada 2008-2010, i-ar fi împrumutat unui om de afaceri suma de două milioane de euro.

"Prin această conduită, inculpatul Pricop Radu Petru l-a instigat pe celălalt inculpat (Sergiu Lucinschi - n.r.) să comită infracţiunea de fals în declaraţii, consumată la 17 martie, cu ocazia încheierii contractului respectiv", precizează sursa citată.

Radu Pricop a venit, miercuri, la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă noilea acuzaţii.

În cursul zilei de marţi, procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală şi pe numele lui Sergiu Lucinschi, pentru fals în declaraţii şi participaţie improprie în forma instigării, la infracţiunea de fals intelectual.

Conform ordonanţei procurorilor, în 17 martie, în faţa unui notar public, Sergiu Lucinschi a declarat în mod nereal faptul că, în perioada 2008-2010, a împrumutat un om de afaceri cu suma de două milioane de euro.

"Prin această acțiune, cu intenţie, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat pe notarul public respectiv să comită, fără vinovăţie, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii şi autentificării acelui contract de împrumut. În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane", conform DNA.

Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Sergiu Lucinschi calitatea procesuală şi acuzaţiile.

Cele două extinderi ale cercetărilor penale a fost dispusă în dosarul în care, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop și de procurorul Remus Tudoran Jurj, a constrâns un om de afaceri să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

De asemenea, Luncischi i-a promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracțiunea de "gestiune frauduloasă", pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu valoarea sumei respective,

Sergiu Lucinschi i-ar fi spus că are influenţă, direct şi indirect, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care îl priveau pe omul de afaceri.

"În acest sens, inculpatul i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente", conform DNA.

În 17 martie, pentru acest "ajutor", Lucinschi a cerut şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Prin acest document, omul de afaceri recunoştea că îi datorează lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro, angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Conform sursei citate, Radu Pricop l-a sprijinit în activitatea infracțională pe Sergiu Lucinschi, prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal și prin formularea ulterioară (decembrie 2014-martie 2015) a mai multor soluții nelegale, pentru remiterea sumei de 4.000.000 euro către Sergiu Lucinschi, inclusiv cea privind recunoașterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, ”sub imperiul constrângerilor repetate”.

Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe același om de afaceri, l-a sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.

Astfel, în 19 februarie 2015, procurorul DIICOT Jurj Tudoran a emis, cu încălcarea dispozițiilor legale, o ordonanță prin care i-a permis omului de afaceri părăsirea pentru cinci zile a teritoriului României, cu destinația Zambia.

Ulterior, în 6 martie 2015, cu prilejul prelungirii măsurii controlului judiciar în cazul omului de afaceri, într-una dintre cauze, procurorul Jurj Tudoran i-a comunicat acestuia că are în lucru și alt dosar penal și că, dacă cele sesizate se vor confirma, va lua măsurile care se impun.

"Această presiune a fost pusă asupra omului de afaceri ca urmare a discuțiilor anterioare, contradictorii, dintre acesta și inculpatul Lucinschi Sergiu, cu privire la acceptul de a-i remite banii", au mai arătat procurorii DNA.

Ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfășura activități specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, inițial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

"Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior", au precizat procurorii.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri.

Potrivit site-ului de informaţii economice Mold-Street.com, Sergiu Lucinschi, în vârstă de 50 de ani, a făcut studii în domeniul artelor la Moscova şi chiar era cunoscut ca un bun cântăreţ. În anii 1990-2000 a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte Most (Podul) din Moscova.

În anul 2011, s-a mutat în România, unde a preluat gestiunea companiei Genesis International, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Republica Moldova, compania Genesis International a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi a zece străzi din Chişinău, în baza unui credit acordat de o companie străină.

În anul 2012, compania Genesis International a intrat în insolvenţă, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care drept argument erau aduse subcontracte de lucrări la drumurile din Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria şi Toto&Taddei SPA din Italia, mai scrie Mold-Street.com.

Anul trecut, Serghei Lucinschi a înregistrat la Moscova două noi companii: Vest-Torg şi Glavreghionproiect.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net