Detalii neștiute despre viața lui Arsenie Boca

Ultima actualizare:

    Viața lui Arsenie Boca: A rămas orfan de tată încă din adolescență
Viața lui Arsenie Boca: A rămas orfan de tată încă din adolescență

Despre viața lui Arsenie Boca se știe, déjà, că nu a fost una prea ușoară. Până să ajungă o mare personalitate în lumea ortodoxiei, părintele a înfruntat multiple problem familiale și a dus o copilărie modestă, în sărăcie, lucru care l-a împiedicat să facă ceea ce și-a propus inițial.

Viața lui Arsenie Boca a început în anul 1910. S-a născut în satul Vața de Sus, din Munții Zarandului, sub numele de Zian Vălean. Părinții lui, Iosif și Creștina, s-au căsătorit în anul 1909, însă acest legământ nu a durat prea mult. Arsenie însuși scria în autobiografia lui, redactată în anul 1945, că tatăl său ar fi murit în 1925, potrivit fundatiaarsenieboca.ro.

Viața lui Arsenie Boca: Mama lui s-a recăsătorit

Deși a rămas orfan de tată la vârsta adolescenței, Creștina nu a lipsit din viața lui Arsenie Boca. Totuși, după moartea lui Iosif Boca, femeia s-a recăsătorit în satul Hălmagiu, sub numele Dărău. În anul 1951, la 6 decembrie, Creștina s-a stins din viață.

Astfel, la vârsta de 42 de ani, părintele Arsenie Boca a rămas fără ambii părinți. Cu toate acestea, până la vârsta maturității, chiar dacă mama lui se afla, încă, în viață, acesta a avut multe de îndurat. A crescut în sărăcie, iar lipsa fondurilor financiare l-a împiedicat să intre la „Aviație”, la Cotroceni, în contextul în care era priceput și îi plăceau matematica și fizica, dar și muzica, pictura și teologia.

Viața lui Arsenie Boca: Pentru că nu a putut intra la „Aviație”, s-a înscris la „Teologie”

După ce a pierdut șansa de a urma cursurile de aviație,  viața lui Arsenie Boca a luat o cu totul altă întorsătură. Acesta s-a reorientat către Academie Teologică din Sibiu, susținută, pe atunci, de Mitropolia Ardealului, care-și pregătea astfel ciitori preoți și acorda burse și ajutoare studenților.

La academie, Boca avea o cameră separată, fiind infirmierul „Teologiei” în anii al treilea și al patrulea. Aici, tânărul putea studia nestingherit și își putea cultiva talentul la desen și pictură. În anul 1993, a terminat „Teologia” și a urmat, ulterior, Academia de Arte Frumoase din București la sfatul mitropolitului Nicolae Bălan, care aflase despre abilitățile sale artistice. Totuși, acest lucru nu l-a îndepărtat de religie.

Viața lui Arsenie Boca: A fost făcut «Citeț» și «Ipodiacon»

În anul 1935, viața lui Arsenie Boca a oscilat între arte și biserică. În calitate de absolecent al „Teologiei” și candidat la preoție, a fost făcut „Citeț” și „Ipodiacon”, printr-o rugăiune a unui ierarh sau episcop. Totuși, acest proces nu a avut nici o legătură cu cel de Hirotonie, care l-a integrat, ulterior, în lumea preoției.

După ce a terminat „Belleartele”, în 1938, la un an distanță, a fost trimis de către Mitropolitul Nicolae Bălan în Sfântul Munte Athos, penru a deprinde călugăria. Abia în vara anului 1939, acesta s-a întors în România.

În anul 1942, viața lui Arsenie Boca a început să depindă de lumea preoției.  La 10 aprilie, la Praznicul Izvorului Tămăduirii de la Mănăstirea Brâncoveanu, a fost hirotonit leromonah de către Mitropolitul Nicolae Bălan. Imediat după hirotonie, acesta a început mișcarea unică de la Sâmbăta, de redeșteptare religioasă și morală.

 Viața lui Arsenie Boca: A fost arestat și închis la Jilava și Oradea

Anul 1945 a fost unul dintre cei mai tumultuoși din viața lui. Arsenie Boca a fost arestat, prima oară, la Mănăstirea Bistrița de Vâlcea, dar a fost eliberat în mai puțin de o lună. Ulterior, în 1948, a fost arestat pentru a doua oară, la Timișoara, eliberat, și arestat din nou în anul 1955. Apoi, a fost închis la Jilava și Oradea, de unde a fost eliberat abia în primăvara anului 1956. În anul 1959, a fost scos abuziv din monahims și i s-a interzis să mai slujească la altar.

În ultimii ani din viață, Arsenie Boca a lucrat ca pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor din București. A pictat la mai multe biserici, iar în anul 1989, la 28 noiembrie, s-a stins din viață la Sinaia, unde avea un mic atelier.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net