De ce nu recuperează România suficiente deșeuri electronice

Ultima actualizare:

    În România doar 20% din aparatura defectă e recuperată în vederea refolosirii (foto: Dorin Constanda)
În România doar 20% din aparatura defectă e recuperată în vederea refolosirii (foto: Dorin Constanda)

Țara noastră este codașă în Europa și la capitolul „Reciclarea deșeurilor electronice”, arată un studiu recent realizat de Națiunile Unite și Interpol, citat de agenția Mediafax. Conform acestui document, sub 20% din aparatura electronică scoasă din uz este colectată și reciclată, în timp ce în statele vecine nivelul de colectare ajunge la o treime. Autoritățile europene susțin că există un comerț ilegal cu aparatură electronică defectă chiar în interiorul Europei, flagel care aduce mari prejudicii companiilor de reciclare și mediului înconjurător.

Deși nimeni nu a acuzat autoritățile de la București că nu monitorizează corespunzător traseul deșeurilor reciclabile periculoase, în România rata scăzută de colectare lasă loc de interpretări. Doar Spania și Cipru se află în situația României, cu o colectare și rată de reciclare de sub 20%. Reglementările europene impun reciclarea deșeurilor electronice, produse care sunt conectate la prize sau care funcționează cu baterii, pentru a recupera metale precum aurul și argintul și a evita poluarea cu toxine cum sunt plumbul sau mercurul. Conform raportului, nu există nici o dovadă că aparatura electronică și electrocasnică, scoasă din uz în UE, este livrată ilegal în țările africane (Nigeria, Ghana) pentru a fi reparată și repusă în funcțiune. Realitatea este mult mai crudă. „Majoritatea comerțului ilegal cu deșeuri electronice are loc tot în Europa, nu în Africa”, a declarat Jaco Huisman, coordonator științific al studiului la United Nations University, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că peste tot în Europa se fură componente valoroase din interiorul aparatelor scoase din uz, în timp ce doar o cantitate mică de deșeuri electronice ajunge să fie reciclată. Un frigider stricat, de exemplu, este valoros pentru cuprul din compresor. Deseori este scos compresorul, iar restul se aruncă. Furtul unor astfel de componente face ca procesatorii legali din Europa să piardă anual 1,7 miliarde de euro, estimează studiul.

În privința corpurilor de iluminat, de exemplu, românii aruncă la gunoi, anual, peste 5 milioane de becuri eficiente energetic, respectiv sute de tone de astfel de deşeuri care conţin mercur şi ar trebui colectate şi reciclate în mod responsabil, potrivit normelor europene. România riscă oricând declanşarea procedurii de infringement, declara acum o lună pentru Mediafax, Roxana Şunică, director de marketing al Recolamp.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net