De când v-ați dat moacele jos, Bucureștiu-i mai frumos!

Ultima actualizare:

    6 mai. La Eroii Revoluției, nici urmă de banner  electoral, iar panourile  amplasate de primărie  erau goale
6 mai. La Eroii Revoluției, nici urmă de banner electoral, iar panourile amplasate de primărie erau goale

Să vezi şi tot nu-ţi vine să crezi. Bunul simţ pare să-i fi „lovit” brusc pe toţi candidaţii la primăriile bucureştene. În prima zi de campanie pentru alegeri, ieri, aspiranţii la fotoliile de edili-şefi şi-au cărat, în masă, materialele electorale de pe trotuare, stâlpi de iluminat şi semafoare. Ce bine arată oraşul fără feţele lor zâmbitoare pe străzi!

Alegeri noi după reguli complet noi. Politicienii înscrişi în cursa electorală pentru primăriile şi consiliile locale din Capitală s-au vorbit, parcă, să respecte Legea fundamentală a alegerilor locale, 115/2015. Oraşul a fost ieri ireal, mult mai aerisit, graţie noilor prevederi legale, care îi obligă pe candidaţi să-şi scoată de pe străzi afişele, bannerele şi corturile de campanie care „muşcă” agresiv din domeniul public. Candidaţii îşi pot face reclamă stradală doar cu ajutorul unor afişe de mici dimensiuni (50 x 35 cm), amplasate exclusiv pe panouri special amenajate de autorităţile locale.

În urmă cu două-trei săptămâni, cele mai multe spaţii publice din Bucureşti erau ocupate de materialele electorale ale celor circa 65 de candidaţi înscrişi în cursa pentru cele şapte primării. Atunci, corturile elctorale blocau accesul pietonilor pe trotuar sau pe trecerile de pietoni, bannerele erau suspendate la mai puţin de 5 metri de sol ori erau legate de semafoare, copaci şi stâlpi de iluminat. Ca niciodată, bannerele de mari dimensiuni şi afişele tip mesh au dispărut complet din intersecţii. Nu ştim dacă din respect pentru alegători sau de teama amenzilor, care se încadrează între 600 şi 1.000 de lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi candidaţilor sau susţinătorilor acestora care îndepărtează, rup sau distrug afişele contracandidaţilor. Pentru alegerile din 5 iunie, noile norme referitoare la publicitatea electorală stradală îi obligă pe candidaţi să lipească un singur afiş pe fiecare panou electoral. Mai sunt permise materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass media, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broşuri şi pliante. Citiţi în acest articol tot ce trebuie să ştiţi despre campania electorală.

Flash news

Votul ilegal, depistat din acest an. Premieră la alegerile locale din acest an. Secţiile de votare au fost informatizate, aşa că doar o simplă verificare după codul numeric personal va scoate la iveală dacă încercaţi să fraudaţi votul. Prin urmare, când vom intra în secţia de votare, primul lucru pe care îl vom face va fi să-i dăm actul de identitate operatorului de calculator, care va fi dotat cu o tabletă. Acesta, după ce va înscrie codul numeric personal în sistem, va semnala dacă alegătorul nu are 18 ani, şi-a pierdut drepturile electorale, aparţine de altă secţie de votare, a mai votat în acea zi la altă secţie de votare sau dacă altcineva a votat în locul lui. În acest caz, va fi sesizată poliţia. Operatorii de calculator au fost recrutaţi de Autoritatea Electorală Permanentă, iar repartiţia acestora pe secţiile de votare a fost computerizată. Ei vor fi plătiţi cu 85 de lei pe zi.

Alegerile, în cifre: 

Votăm pe 5 iunie

  • Secţiile de votare sunt deschise de la ora 7.00 la 21.00.
  • Pot vota cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.
  • Vor fi 18.616 de secţii de votare.
  • Sunt aşteptaţi la urne 18.264.835 de alegători.
  • 23.637 de operatori de calculator au fost angajaţi pentru toată ţara. Ei vă vor aştepta în secţiile de votare şi vă vor verifica după CNP.
  • Pentru tipărirea buletinelor de vot se va folosi o cantitate de 655 de tone de hârtie.
  • 93.000 de ştampile cu menţiunea „votat”.
  • Vor fi confecţionate 18.088.116 timbre autocolante.
  • Autoritatea Electorală Permanentă va cheltui 11.218.000 de lei.
  • Peste 50.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri vor asigura buna desfăşurare a alegerilor.
  • Bugetul alocat Ministerului de Interne pentru organizarea alegerilor locale este de 350.663 mii lei.

Au «uitat» pe străzi doar câteva afișe

Vineri dimineață, ora 8.38. La aproape nouă ore de la începerea campaniei electorale, doar câteva afișe mai încălcau regulile în vigoare în acest an. Într-un oraș uriaș ca Bucureștiul, am avut de căutat, nu glumă, până am dat de un banner amplasat ilegal. Este vorba de candidatul ALDE la sectorul 1, Laura Chiriac, al cărei afiș trona încă lângă stația de metrou Aurel Vlaicu. Conform legii, cei care nu îndepărtează bannerele de mari dimensiuni și afișele tip mesh din intersecții sau de pe străzi, riscă amenzi între 600 și 1.000 de lei.

Marian Vanghelie, căutat la semnături

Procurorii DNA au luat la puricat, vineri, toate listele cu susţinători depuse de Marian Vanghelie la înscrierea candidaturii pentru un nou mandat la Primăria sectorului 5. El e suspectat că a falsificat listele electorale, umflând numărul persoanelor care au semnat pentru susţinerea sa. Alături de Vanghelie mai sunt cercetaţi o serie de funcţionari din primărie, care ar fi strâns o bază de date cu persoane din sectorul 5, trecute pe liste fără ştirea lor. Numele, adresele şi codurile numerice personale ale susţinătorilor imaginari au fost însoţite de semnături false ale acestora, ceea ce i-a permis lui Vanghelie să depună numărul de semnături necesare pentru lansarea candidaturii. „Sunt pe listă şi dacă mă arestează. Fac campanie din arest pe Facebook”, a declarat ieri Vanghelie, după percheziţiile de la primărie. Marian Vanghelie a fost suspendat din funcţie anul trecut şi trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. În prezent, e cercetat sub control judiciar.

image
image
image
image
image
image
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net