Curtea Constituțională dă undă verde dublării alocațiilor. Ce urmează?

Ultima actualizare:

    Judecătorii CCR vin cu o veste bună pentru părinții care așteptau dublarea alocațiilorSursa foto: Adevărul
Judecătorii CCR vin cu o veste bună pentru părinții care așteptau dublarea alocațiilorSursa foto: Adevărul

Curtea Constituţională dă undă verde dublării alocațiilor, iar decizia, care este definitivă și obligatorie, va fi comunicată președintelui Klaus Iohannis care ar trebui s-o promulge.

Curtea Constituțională a decis miercuri să respingă sesizarea Guvernului pe proiectul de lege care prevedea intrarea în vigoare a dublării alocațiilor. CCR a decis că este constituțională legea care respinge Ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. 

Iată ce a transmis CCR într-un comunicat de presă: „În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”.

Ludovic Orban: „Guvernul nu-și permite dublarea alocațiilor”

Pe 21 iunie, premierul Ludovic Orban afirmă că Guvernul nu-şi permite dublarea alocaţiilor, suma necesară fiind de 7 miliarde de lei. Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la dublarea alocaţiilor. Legea adoptată de Legislativ şi promulgată pe 14 ianuarie de şeful statului stabileşte alocaţiile pentru copii după cum urmează:

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.”

În schimb, pe 16 ianuarie, Guvernul a amânat, prin Ordonanţă de Urgenţă, dublarea alocaţiilor, până la 1 august, însă la începutul lunii iunie, Parlamentul a respins proiectul de act normativ propus de Guvern care prevedea amânarea dublării alocaţiilor pentru copii până la 1 august. Dublarea alocaţiilor copiilor, de la 150 la 300 de lei, este prevăzută în Legea bugetului pentru 2020, însă Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de aplicare până la 1 august.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net