Curiozităţi despre expresiile pe care le auzi zilnic, dar nu ştii de unde provin sau ce înseamnă

Ultima actualizare:

Majoritatea proverbelor şi expresiilor folosite astăzi au o vechime de 2.000 sau chiar 3.000 de ani. Cele mai multe provin din Grecia şi din Roma Antică, civilizaţii care au influenţat multe culturi. Altele îşi au originea în Biblie sau în fabule. Iată cele mai des folosite 45 de expresii pe care le auzi în fiecare zi.

Folosim în vorbirea de zi cu zi multe expresii provenite din limba latină şi care au trecut testul timpului, fiind încărcate de semnificaţii – curriculum vitae, post mortem, fiasco, O.K, persona non grata, grosso modo şi multe altele. Potrivit Historia, cele mai uzuale 45 de astfel de expresii sunt următoarele:1. Acarul Păun

La începutul sec. XX a avut loc o catastrofă feroviară în staţia Vintileanca, de pe ruta Ploieşti-Buzău. Ancheta a ajuns la concluzia că vinovat pentru catastrofa era acarul de staţie Ioan Paun. Adevăraţii vinovaţi au fost scoşi de sub acuzaţie.

2. Abracadabra

Abreviarea cabalistică a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).

3. A priori

În latina: “din cele precedente”. Când cineva pretinde că ştie acel lucru dinainte, a priori.

4. A da mâna cu cineva

Obiceiul vine din antichitate, când două persoane care se întâlneau vroiau să demonstreze că mâna nici unuia nu conține o armă. 

5. A-şi da arama pe faţă

În evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le făceau din aramă şi le acopereau numai cu un strat subţire de aur sau argint. După un timp de folosire, se rodea acea pojghiţă rămânând numai materialul iniţial, arama.

6. A trai ca în sânul lui Avraam

Expresia care inseamna ”a trai fericit”, se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23), unde se spune că săracul Lazar a murit şi a fost dus la sânul lui Avraam (in paradis).

7. Avocatul diavolului

Vine de la Advocatus diaboli, persoană însarcinată de biserica catolica să cerceteze un candidat propus la canonizare. El este în opoziţie cu Advocatus Dei (avocatul Domnului).

8. A se lupta cu morile de vânt

Expresie care înseamnă, a te lupta cu năluci,cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit să se lupte cu nişte mori de vânt pe care, în închipuirea lui infierbântată, le luase drept adversari.

9. A spune brașoave

A spune minciuni, lăudăroșenii. Expresia vine de la negustorii brașoveni medievali, care își lăudau exagerat marfa.

10. Banul nu are miros

Împăratul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe, printre ele şi una asupra folosirii closetelor publice (numite şi vespasiene). La ironia fiului său Titus, care îi reproşa acest lucru, Vespasian a luat un ban, i l-a dat să-l miroasă fiului şi i-a zis: “Vezi? Nu are nici un miros”. 

11. Bătaia e ruptă din rai

Zicală aproape universală care se regăsește la aproape toate popoarele europene. ”Bătaia e ruptă din rai”, ”Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă în traistă” și ”încurcate sunt căile Domnului”, nu sunt citate biblice.

12. Calcaiul lui Ahile

Orice persoana are un punct slab. Legendele greceşti povestesc că zeiţa Thetis, la naşterea fiului său Ahile, l-a îmbăiat pe acesta in Styx, fluviul care despărţea infernul şi oferea invulnerabilitate. Dar când l-a scaldat, zeiţa l-a ţinut de călcâi. Astfel, Ahile era invulnerabil, cu o singura exceptie, călcâiul. El a fost ucis la asediul Troiei de o săgeată trasă în călcai.

13. Carpe Diem

Bucură-te de ziua de azi, trăieşte clipa. E începutul unei ode scrise de Horaţiu “Bucură-te de ziua de azi şi nu te încrede în ziua de mâine”.

14. Cui Bono

Expresie latină care înseamnă “cui foloseşte” ori “în folosul cui”. Este atribuită marelui jurist roman Cicero, care într-o pledoarie asupra unui asasinat, a cerut să se cerceteze “cui bono”, cui foloseşte acel asasinat.

15. Curriculum Vitae – Cursul vietii

Toate datele referitoare la starea civilă, studii, ocupaţii şi funcţiile avute.

16. Daca nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte

În anul 612, păgânii i-au cerut lui Mohamed care începuse să predice islamul, să facă o minune şi să aducă muntele la el. Mohamed a cerut o clipă de răgaz, a început să se roage spre cer, apoi s-a inchinat şi a zis “mare este inţelepciunea ta Allah, dacă ai fi dat ascultare rugii şi ai fi urnit muntele, ne-ai fi omorât pe toţi. Trebuie să mă duc eu la munte pentru a nu muri aceşti păgâni”. 

17. De la Ana la Caiafa

Semnifică o amânare, o tergiversare premeditată a unei rezolvări de mare importanţă, amânare ce presupune de fapt un refuz. Sunt trimis de la Ana la Caiafa sau: M-am saturat sa ma duc de la Ana la Caiafa – adică nu se rezolva nimic, niciodată. Iisus, dupa ce a fost trădat, s-a dus la Ana, socrul arhiereului Caiafa şi fruntaş al Sinedriului. Purtat apoi de la unul la altul, i se pun intrebări, la care Iisus răspunde simplu şi demn. Pentru a nu fi implicaţi în pedeapsa lui Iisus, aceştia îl predau procurorului Pilat din Pont.

18. Degetul din mijloc

In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani, gestul avea alta semnificatie. Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415, francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut acea batalie iar soldatii englezi ii batjocoreau aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia intentionasera sa il taie.

19. Demiurg

Cuvantul inseamna in limba greaca “constructor”, “arhitect”. In filozofia platoniana numele dat lui Dumnezeu, Creatorul, Sufletul universului.

20. Divide et Impera (lat ”Imparte si stapaneste”)

Acest adagiu roman a fost folosit de Machiaveli sub forma “divide ut regnes”, “divide pentru a domni”.

21. Dura lex, sed lex

Legea este aspra, dar lege; maxima antica prin care se sustine forta si importanta legii pentru viata sociala si nevoia de a respecta.

22. Eminenta cenusie (omul din spatele actiunilor, cel care conduce fara a fi vazut)

Expresia vine de la colaboratorul cel mai apropiat a cardinalului francez Richeliu, prim ministru al Frantei in timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea (1610- 1643), calugarul capucin Francois Le Clerc.

23. Et in Arcadia Ego (lat. si eu am trait in Arcadia)

Exprima regretul fericiri pierdute. Arcadia era o regiune din Pelopones, sudul Greciei, unde traia un popor de pastori, pe care greci ii considerau neprihaniti, oameni de o mare puritate. Expresia a fost folosita ca inscriptie la tabloul “Pastorii Arcadiei” pictat de Poussin.

24. Evrika (gr “Am descoperit”)

Strigatul inventatorului grec Arhimede, cand a descoperit celebra lui lege” un corp scufundat in apa pierde o parte din greutatea lui, egala cu volumul de apa dislocuit” – principiul lui Arhimede.

25. Ex aeque (latină. ”la egalitate”)

Când doi candidați la un examen au obținut, aceiași notă ori când doi sportivi au cucerit același loc si același premiu.

26. Fiasco

Eșec complet, dezastru. In mod ciudat, cuvântul provine din lb italiană și înseamnă literamente ”sticlă,carafa”. Originea provine dintr-o taverna venețiană, unde un cântăreț încerca să înveselească consumatorii, unul dintre ei însă nemulțumit de prestația ”artistului”, a cerut în mod repetat să i se aducă o sticlă (fiasco) pentru a aplica o corecție celui de pe scenă.

27. Grosso modo (lat. “in linii mari”)

Se spune despre o lucrare incompleta.

28. In vino veritas (lat. “in vin stă adevarul”)

In Grecia antica, cei care erau banuiti de fapte infame erau imbatați de autoritati si anchetati sub aceasta stare.

29. În ţara lui Papură Vodă

Porecla data lui Ştefăniţă domnitor al Moldovei, în timpul căruia Principatul a fost lovit de o mare foamete, oamenii hrănindu-se cu papură.

30. Linşaj. Executarea fără judecată a unui infractor de către mulţime

Expresia vine de la seriful american John Lynch (se citeste linci) care isi exercita meseria intr-un oras din Carolina de Sud, si care pentru a starpi talhariile si omorurile a indrodus pedeapsa cu linsajul. Lăsa multimea sa pedepseasca singura pe autorii infractiunilor.

31. Luna de miere

Expresie persana, prin care orientalii aratau cat de putin ţine dulceaţa căsniciei… o lună!!

32. Mană cerească (de la ebraicul man,hu..ce e asta?)

Are înţelesul de surpriză plăcuta picată pe neaşteptate “din cer”. Expresia are legatură cu legenda biblică relatată în Exodul (cap. XVI, 4)… Dumnezeu pentru a-i hrăni pe evreii plecaţi din Egipt şi aflaţi în mijlocul deşertului, le-a făcut marea surpriza să le trimită, o hrană gustoasă şi hrănitoare, zi de zi, dimineaţa şi seara. Minunea era că hrana avea gustul pe care îl dorea cel ce o consuma. 

33. Mărul discordiei este un fruct simbolic generator de conflicte

În timpul nunţii zeiţei Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, în timp ce zeii dănţuiau, şi-a făcut apariţia Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitată, şi a aruncat un măr de aur (mărul discordiei) pe care era scris “celei mai frumoase”. Văzând mărul, Hera, Atena şi Afrodita l-au revendicat, fiecare susţinând că le întrece în frumuseţe pe celelalte doua. Văzând că nu pot ajunge la o înţelegere, cele trei zeiţe au hotărât să ceară o opinie obiectivă. De aceea l-au ales ca arbitru pe prinţul troian, Paris. Paris i-a oferit îmărul Afroditei, după ce aceasta i-a promis ca soţie pe cea mai frumoasă femeie pământeană, Elena. Zeiţa a făcut-o pe Elena să se îndrăgostească de Paris şi să fugă cu el în Troia. Agamemnon, regele cetăţii Micene a hotărât să răzbune onoarea fratelui său, Menelaus, printr-un război îndreptat împotriva cetăţii troiene.

33. Mea Culpa (lat. ”E vina mea”)

Expresia provine din doua surse, de la o rugaciune catolica Peccavi, care consta in a-ti marturisi pacatele si apoi a te lovi cu pumnul in piept, rostind cu glas tare “mea culpa, mea culpa” si de la un obicei juridic in dreptul roman, cel acuzat era intrebat daca isi recunoaste vine, iar cei care recunosteau, mea culpa, se bucurau de circumstante atenuante.

34. Munca lui Sisif

Se folosește cu înțelesul de muncă grea și inutilă. Sisif a fost primul rege legendar al Corintului. Din cauză că și-a sedus nepoata, i-a luat tronul fratelui și a scos în vileag nişte secrete de-ale lui Zeus, unul din ele fiind răpirea Aeginei de către Zeus. Zeus, ca pedeapsă, l-a supus la o caznă perpetuă în Infern: a fost sortit să împingă la deal o stâncă uriaşă, care ajunsă în vârf, se rostogolea din nou la vale şi munca se relua. O muncă fără sfârşit, de unde şi expresia “munca lui Sisif”. 

35. O.K.

In razboiul civil din SUA dupa o batalie se afisau ranitii si mortii. Cand armata nu avea pierderi se afisa “0 killed” (0 morti) de acolo provine expresia O.K.

36. Oul lui Columb

Solutie simpla la indemana tuturor, dar realizezi acest lucru abia dupa ce solutia a fost descoperita de altul. Columb a cerut nobililor sa faca un ou sa stea pe masa pe unul dintre capetele lunguiete, fara ca ei sa reuseasca acest lucru, Columb a luat oul si la lovit la unul dintre capete.

37. Panem et circenses (lat. “Pâine si circ”)

Expresia este întâlnita în Satirele lui Iuvenal si se refera la perioada de decadenta a Romei republicane, când plebeilor nemultumiti li se ofereau spectacole de circ, la sfârsitul carora primeau gratuit alimente. In sens general, a oferi pâine si circ înseamna a da maselor lucruri neînsemnate, pentru a le distrage atentia de la lucrurile reale.

38. Ochi pentru ochi

Cunoscută si sub denumirea de legea talionului (Exodul.XXI.v24). ”Viață pentru viață, dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”. Face parte din legislatia antica mozaica. Atentie! legea talionului spune clar, ca pedeapsa trebuie sa fie egală greselii… ochi pentru ochi, nu dinte pentru ochi

39. Sabia lui Damocles

In sensul de pericol care te pândește mereu. Damocles, curtean a lui Dionisos cel Bătrân, tiranul Siracuzei, a fost ca mai toţi curtenii… curtenitor şi linguşitor. Spunea că nu există mai mare fericire decât să fii tiran. Spre a-i da o lecţie, Dionisos, la un ospăţ, l-a aşezat în locul lui pe tron şi a poruncit să i se acorde toate onorurile regeşti. Dar când Damocles se lăfăia mai în voie, tiranul i-a cerut să se uite în sus. De tavan, exact deasupra capului lui Damocles, atârna o sabie fără teacă prinsă numai cu un fir de păr de cal. Îi arăta astfel primejdiile care îl pândesc în orice moment pe tiran.

40. Sânge albastru

Expresia vine din Spania medievala, cand marii aristocrati sustineau ca in vinele lor curge sânge albastru, spre deosebire de nobili din “categoriile inferioare, care au suferit mezaliante cu maurii si evreii (in timpul ocupatiei arabe 711-1492).

41. Strugurii sunt acri

Un vers din fabula lui Esop. Vulpea si strugurii. O vulpe înfometata neputându-se cațără pana la struguri, invoca faptul ca “struguri sunt necopți și tari”.

42. Vârstă matusalemică

Legenda biblică (Geneza, cap. V, verset 27) aminteşte de un strămoş al lui Noe, Mathusalem, care ar fi trăit nici mai mult nici mai puţin decât 969 de ani (din anul 4.277 până în anul 3.308 î.Hr.). Numele lui, sinonim astăzi cu recordul longevităţii, a ajuns proverbial şi e pomenit ori de câte ori vorbim despre o vârstă care depăşeşte mult limita obişnuită. 

43. Veni, vidi, vici ! – “Am venit, am vazut, am invins” ! – Cezar

Dupa victoria de la Zala asupra lui Franace, regele Pontului, Cezar a trimis la Roma lui Matius o scrisoare cu numai trei cuvinte : Veni, vidi, vici! Acest mesaj, a devenit o expresie universala, care serveste spre a caracteriza un succes rapid.

44. Veto (latină ”Mă opun”)

Concept din legislația romană. Era folosit de Consuli (2 la număr). Unul dintre consuli se putea opune unei decizi militare luate de celălalt (deci decizia militara trebuia să fie luată în unanimitate). Tribunii (aleși să reprezinte plebeea romană) se puteau opune prin VETO, unei legi votate de senatul roman. Astăzi Veto se folosește in consiliul de securitate O.N.U si in numeroase legislații (Marea Britanie, Australia, India, SUA, etc).

45. Ți-a mâncat pisica limba?

În imperiul asirian, soldaților dușmani capturați li se taia limba, acestea deveneau delicatesele cu

care erau hrănite pisicile regelui, informează Historia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
image
actualitate.net
image
actualitate.net