Cum să-i faci pacheţelul sănătos copilului tău, pentru şcoală

Ultima actualizare:

    Nu îi da celui mic margarină, prăjeli, sucuri acidulate sau pâine albăFoto: shutterstock
Nu îi da celui mic margarină, prăjeli, sucuri acidulate sau pâine albăFoto: shutterstock

Copilul tău a început şcoala şi nu ştii ce să-i pui în ghiozdan astfel încât să-i asiguri o masă gustoasă şi sănătoasă? Specialiştii în nutriţie îţi dau câteva sfaturi de care să ţii cont atunci când îi pregăteşti celui mic pacheţelul cu mâncare pentru şcoală. Uite cum să prepari cel mai bun sendviş!

Alege pâine integrală - Cel mai des, copilul tău va dori să mănânce sendvişuri. Foloseşte pâine neagră integrală cu fibre, brânză sub formă de cremă sau feliuţe subţiri, legume precum roşii sau castraveţi, ouă fierte, carne de pui la grătar. Combină zilnic aceste ingrediente astfel încât cel mic să nu se sature de ele. 

Cumpără fructe proaspete - Pune în ghiozdanul celui mic fructele sale preferate: mere, banane, portocale, kiwi. De asemenea, poţi înlocui fructele proaspete cu cele uscate: stafide, curmale, prune, pe care copilul să le ronţăie când simte nevoia. În schimb, evită fructele confiate pentru că sunt pline de zaharuri!

Evită brânza topită şi margarina - Dacă pregăteşti sendvişuri, evită maioneza, pentru că aceasta se serveşte numai proaspătă. De asemenea, nu-i da celui mic margarină şi brânză topită. Alege, în schimb, untul! Acesta e o bună sursă de grăsimi, vitamine şi minerale. Nu în ultimul rând, trebuie evitată mâncarea semipreparată şi fast food. 

Foloseşte sos preparat în casă - Pentru a unge feliile de pâine poţi prepara un sos din brânză frământată, iaurt şi castraveţi raşi sau diverse legume tocate mărunt. Poţi adăuga sosului şi verdeaţă tocată. Nu îi da celui mic pate de ficat pentru că produsul conţine, pe lângă cantităţi mici de ficat, cantităţi apreciabile de grăsime animală, sorici, amidonuri şi E-uri. 

Carne de pui fiartă sau la grătar - Recomandată e carnea de pui sau curcan la grătar sau fiartă. Evită prăjelile de orice fel. De asemenea, este indicat să nu-i dai copilului şniţel, chiftele, mezeluri sau omletă. Evită carnea pane!

Fără sucuri acidulate - În pacheţel nu ar strica să existe şi o sticluţă cu suc preparat din fructe proaspete. În nici un caz nu îi da celui mic să bea sucuri acidulate! Dacă nu optezi pentru suc, pune-i în rucsac o sticlă cu apă plată. 

Legumele, cât mai proaspete - Într-un sendviş putem pune salată verde, frunze proaspete de varză, castraveţi, ardei gras, roşii tăiate feliuţe. Alege din piaţă legume proaspete, care să nu prezinte pete, să nu fie lovite sau pe alocuri stricate.  

Pune în sendviş murături - Poţi folosi castraveţi muraţi sau gogoşari muraţi. Tăiate în bucăţele mici, aceste murături pot fi puse între cele două felii de pâine. Cele mai bune murături sunt cele în saramură. Legumele murate în sare nu numai că îşi conservă proprietăţile şi vitaminele, dar le şi amplifică. 

Pentru ca mâncarea să fie atrăgătoare, iar cel mic să mănânce cu poftă,  împachetează sendvişurile în şerveţele imprimate cu figurine din desene animate sau flori. De asemenea, poţi alege caserole de plastic de culori diferite. 

Ce să conţină pacheţelul?

Iată câteva idei care să te ajute să faci cel mai sănătos pacheţel cu mâncare pentru copilul tău când merge la şcoală.

O banană, un măr sau o portocală;

Un iaurt natural cu biscuiţi;

Un sandwich care să conţină unt (nu în exces), carne de pui rece, o felie de brânză, roşii sau ardei gras; 

Ou fiert; 

Pâine pe bază de cereale integrale;

Brânză nu foarte sărată;

O sticlă cu apă plată;

Suc natural de fructe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net