Cum îţi poţi schimba numele

Ultima actualizare:

    Află cum îţi poţi schimba numele
Află cum îţi poţi schimba numele

De câte ori ţi s-a întâmplat să spui că ai un nume banal sau, dimpotrivă, de-a dreptul bizar şi ai căutat metode pentru cum îţi poţi schimba numele. Poţi schimba atât numele de familie, cât şi prenumele, şi asta fără să fii nevoit să te căsătoreşti/recăsătoreşti. Click! îţi arată cum îţi poţi schimba numele.

Toţi cetăţenii care vor să îşi schimbe numele sau prenumele pot face acest lucru, dacă întrunesc unele condiţii impuse de lege. Astfel, ei trebuie să aibă motive întemeiate pentru a solicita schimbarea numelui şi trebuie să depună anumite documente la instituţiile publice care se ocupă de evidenţa persoanelor. Iată cum îţi poţi schimba numele şi ce acte sunt necesare pentru această procedură.

Cum îţi poţi schimba numele: Sunt considerate ca întemeiate cererile în următoarele cazuri

  • când numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod.
  • când persoana în cauză a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa îl obţină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum şi asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume.
  • când, din neatenţia ofiţerilor de stare civilă ori ca urmare a necunoaşterii reglementarilor legale in materie, au fost efectuate menţiuni greşite în registrele de stare civilă ori au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte (de studii, livret militar, carte de munca). Acesta este, cu siguranţă, unul dintre motivele pentru care îţi poţi schimba numele.
  • când persoana în cauză poarta un nume de familie de provenienta straina şi solicită să poarte un nume românesc.
  • când persoana si-a schimbat numele de origine straina intr-un nume romanesc, pe cale administrativă, şi doreşte să revină la numele dobândit la naştere.
  • când părinţii şi-au schimbat numele pe cale administrativă, iar copiii solicită să poarte un nume de familie comun cu al părinţilor lor.
  • când persoana în cauză are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regulă reunite. Aceasta este o situaţie specială şi nu ştii cum îţi poţi schimba numele.
  • când persoana în cauză solicită să poarte un nume de familie comun cu al celorlalţi membri ai familiei, nume care a fost dobândit ca urmare a adopţiei, a menţinerii numelui la căsătorie, a stabilirii filiaţiei ori a unor schimbări de nume aprobate anterior pe cale administrativă.
  • când soţii au convenit cu ocazia încheierii căsătoriei sa poarte numele de familie reunite si ambii solicita schimbarea acestuia pe cale administrativa, optand pentru numele de familie dobandit la nastere de catre unul dintre ei ori sa revina fiecare la numele avut anterior căsătoriei.
  • cand persoana în cauză face dovada ca a fost recunoscută de catre parinte ulterior înregistrarii naşterii, însă, intrucat nu a sesizat instanta pentru incuviintarea purtarii numelui de familie al acestuia in timpul vietii, nu exista alta posibilitate de dobandire a numelui parintelui decat pe cale administrativa.
  • când prenumele purtat este specific sexului opus. Aici este un caz aparte, şi poţi face demersuri pentru cum îţi poţi schimba numele.
  • când persoanei i s-a incuviinţat schimbarea sexului prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă si irevocabila şi solicita să poarte un prenume corespunzator, prezentând un act medico-legal din care să rezulte sexul acesteia.

Cum îţi poţi schimba numele: Cetăţenii care se află într-una din următoarele situaţii

  • când persoana în cauză a adoptat minori şi doreste ca aceştia să poarte un alt prenume;
  • când căsătoria a încetat prin moartea sau prin declararea judecatorească a morţii unuia dintre soţi, iar soţul supravieţuitor solicită să revină la numele de familie purtat anterior căsătoriei ori la numele de familie dobândit la naştere. Cei care se află în această situaţie vor şti, cu siguranţă, cum îţi poţi schimba numele.
  • când în urma divorţului un fost sot revine la numele de familie purtat anterior şi care provine dintr-o altă casatorie, de asemenea desfăcuta prin divorţ, şi doreste să poarte numele dobândit la naştere.
  • când în urma încetării căsătoriei prin moartea sau prin declararea judecatorească a morţii unuia dintre soţi celălalt sot se recăsătoreşte şi, ca urmare a desfacerii acestei casatorii, acesta doreste sa poarte numele de familie dobândit la naştere.
  • când fostul sot doreşte să poarte numele de familie pe care l-a avut în căsătorie, pentru a avea un nume comun cu copiii încredinţaţi spre creştere şi educare, cu consimţământul fostului soţ, dat în formă autentică. Dacă te afli în această situaţie, vei şti cum îţi poţi schimba numele.
  • când părinţii au divorţat, iar copiii incredintati spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia.
  • când s-a desfăcut adopţia unei persoane căsătorite care are copii minori şi în urma desfacerii adopţiei persoana în cauză revine la numele de familie avut înainte de adopţie.
  • când unul dintre soţi, la încheierea căsătoriei, a luat numele de familie al celuilalt soţ, nume pe care acesta l-a dobândit prin adopţie, iar ulterior încheierii căsătoriei are loc desfacerea adopţiei.

Cum îţi poţi schimba numele: Ce documente sunt necesare

  • copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui.
  • un exemplar al Monitorului Oficial al Romaniei, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia să nu fi trecut mai mult de un an.
  • consimţământul, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei.
  • copie de pe decizia de aprobare a autoritatii tutelare, in situatia in care parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui copiilor lor minori, precum si atunci cand cererea de schimbare a numelui este facuta, pentru minorii si persoanele puse sub interdictie judecatoreasca, de catre tutore.
  • certificatele de cazier judiciar şi cazier fiscal ale solicitantului.
  • orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net