Credincioșii sosiți la Nicula au dormit sub cerul liber

Ultima actualizare:

    Oamenii şi-au adus  corturi şi pături de acasăFotografii: Adevărul/Tatiana Solomon
Oamenii şi-au adus corturi şi pături de acasăFotografii: Adevărul/Tatiana Solomon

Zi mare, luni (15 august), pentru creştini. Sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, iar, după un post de două săptămâni, clopotele bisericilor cheamă credincioşii la slujbă. La Mănăstirea Nicula, din Cluj, s-au strâns peste 20.000 de oameni, care au venit să se închine la icoana făcătoare de minuni.

Tradiţia spune că icoana Maicii Domnului, veche de aproape 300 de ani, a fost văzută lăcrimând şi, de atunci, are puteri tămăduitoare. Astfel că, în fiecare an, pe 15 august, dar şi cu câteva zile înainte, oameni din toate colţurile ţării vin la Mănăstirea Nicula.  Unii s-au cazat în zonă, alţii au preferat să-şi monteze corturile pe pajiştea din curtea lăcaşului de cult sau, pur şi simplu, să înnopteze sub cerul liber. Au aşteptat ore în şir la coadă pentru a ajunge în dreptul icoanei Maicii Domnului, unde s-au închinat şi s-au rugat. Mulţi credincioşi, mai pioşi, au înconjurat biserica de trei ori târându-se pe genunchi şi coate. Ei spun că gestul lor reprezintă pocăinţă. Ieri seară, icoana făcătoare de minuni a fost scoasă din biserică, iar după Utrenie, în cursul nopţii, aceasta a fost purtată în jurul bisericii, într-un ritual special care se ţine în fiecare an.

Au ajuns în faţa icoanei  după ore de aşteptare  la coadă
Au ajuns în faţa icoanei după ore de aşteptare la coadă

Unii credincioşi  au înconjurat biserica în genunchi
Unii credincioşi au înconjurat biserica în genunchi

Pe de altă parte, la biserica greco-catolică din Nicula, după Vecernie a urmat una dintre cele mai frumoase şi îndrăgite rugăciuni ale Ritului Oriental, „Paraclisul Maicii Domnului”.

Astăzi, la Nicula va avea loc Liturghia, în cadrul căreia mitropolitul Andrei va sluji alături de episcopul Varlaam Ploieşteanul şi de arhiereul vicar Ignatie Mureşanul. La rândul lor, greco-catolicii vor celebra Sfânta Liturghie Arhierească la altarul amenajat în curtea bisericii parohiale din localitatea Nicula.

Luni se culeg ultimele plante de leac 

În fiecare an, la 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Mărie Mare), cel mai de seamă dintre cele 11 evenimente religioase ale anului, care o preaslăvesc pe Sfânta Fecioară Maria. La marele praznic ne reamintim evenimentul religios, când Maica Domnului și-a dat sufletul în mâinile fiului său. De Sântămăria Mare, icoana Născătoarei de Dumnezeu, prezentă în casele românilor, este împodobită de gospodarii casei cu flori. De asemenea, în dimineaţa praznicului, fiecare gospodină este bine să ducă la biserică struguri, pere și prune, pentru a fi slujite de preot. După oficierea slujbei închinate praznicului, ofrandele acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. O tradiție strămoșească spune că azi trebuie să se culeagă ultimele plante de leac. Așezate la icoana Maicii Domnului, aceste plante vor avea puteri terapeutice înzecite și, de aceea, aceste plante sunt folosite în tratamentul bolilor grave. Dacă în ziua acestui praznic înfloresc trandafirii, tradiţia anticipează că urmează o toamnă lungă. De asemenea, astăzi, ciobanii coboară turmele de oi la vale. În plus, ziua de azi marchează trecerea de la vară la toamnă.

Ziua Marinei, sărbătorită în mai multe orașe

La malul mării vor fi făcute  demonstraţii inedite
La malul mării vor fi făcute demonstraţii inedite

De Sfânta Maria se sărbătoresc și marinarii. Astfel, în orașele de la malul mării, de la Dunăre, dar și în Capitală sunt organizate diverse evenimente. Iată care sunt acestea!

Constanţa:  orele 10.00-12.30, exerciţiul demonstrativ întrunit FNR 16, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei; orele 13.00-15.00, jocuri şi concursuri marinăreşti în Portul Tomis; orele 20.00-22.00, concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale pe faleză, în zona Cazino;   orele 22.00-23.00, spectacol de artificii şi retragerea cu torţe a marinarilor militari pe traseul Vraja Mării – Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Miga – Prefectura Constanţa; orele 9.00-17.00, Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Marinei Române. 

Mangalia: orele 8.45-14.00, Exerciţiul demonstrativ întrunit FNR 16, jocuri şi concursuri marinăreşti, ateliere interactive, expoziţie de tehnică şi armament, în Portul Turistic Mangalia; orele 20.00-22.00, Concert susţinut de Muzica Militară Reprezentativă a MApN, spectacol de muzică populară, prezentat de Ansamblul „Doiniţa” din Bistriţa; de la ora 22.00, retragerea cu torţe a marinarilor militari şi foc de artificii; 

Brăila: orele 9.00-13.30, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, jocuri şi concursuri marinăreşti, ateliere interactive, expoziţie de tehnică şi armament, pe Faleza Dunării. 

Tulcea: orele 9.00-13.00, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, paradă navală, concurs de bărci, jocuri şi concursuri marinăreşti, pe faleza centrală din Tulcea. 

Galaţi: orele 17.00-19.00, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, pe Faleza Dunării. 

Bucureşti: orele 10.00-12.00, Ceremonie Militară de ridicare a pavilionului României la catargul din Parcul Herăstrău, zona Debarcader, lansarea unei ancore de flori în memoria eroilor marinari; cuvântarea Zeului Neptun.

Nu vor lipsi nici jocurile marinăreşti
Nu vor lipsi nici jocurile marinăreşti
image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net